De beste bescherming: 8 tips tegen lekkages

De beste bescherming: 8 tips tegen lekkages

Een nat bedje, natte kleding of nog erger, de hele rug zit vol door een spuitluier. Het overkomt iedere ouder wel een keer. Maar natuurlijk wil je deze situaties liever voorkomen. Bij Bambo Nature doen we er alles aan om de luier zo goed mogelijk te maken. Denk aan hoge absorptie, anti-lekrandjes en een speciale kanaaltechnologie die de absorptiesnelheid verhoogt. Maar naast een goede luier, kunnen deze tips je helpen bij het voorkomen van lekkages. Kleine dingen kunnen soms net het verschil maken!

1. Kies de juiste maat 

De juiste maat is erg belangrijk als het gaat om het voorkomen van lekkages. Op de zijkant van de Bambo Nature verpakking zie je de verschillende maten en bijbehorende gewichtsklassen. Check dit altijd goed, zeker wanneer je overstapt van een ander luiermerk. De maten van verschillende luiers komen namelijk lang niet altijd overeen!

Kinderen verschillen in gewicht en lichaamsbouw en daarom zijn de maten op de verpakking bedoeld als richtlijn. Overweeg de kleine maat als je kind lang en slank is, en de grotere maat als je kind klein en stevig is. 

Als je kindje regelmatig in een nat bedje wakker wordt, dan kan een hogere absorptie nodig zijn. Neem een maat groter dan normaal voor het slapen, maar zorg ervoor dat de luier niet te los zit en goed aansluit.

2. Vouw een gootje

Om lekkages te voorkomen zitten er anti-lekrandjes in de luier. De anti-lekrandjes voorkomen lekkages doordat ze hydrofoob zijn, dit betekent dat ze waterafstotend zijn en dat er geen vloeistof doorheen kan. 

Zorg ervoor dat de anti-lekrandjes in de luier altijd "opstaan". Wanneer je een gootje vouwt gebeurt dit automatisch (zie het filmpje hoe we dat doen). Je zult ook merken dat niet alleen de anti-lekrandjes beter aansluiten, maar dat de luier zo ook beter aansluit aan de bovenkant.

3. Omdoen van de luier

Uiteraard is het juist omdoen van de luier ook essentieel. Doe de luier altijd van voor naar achteren onder je kindje door. Plak de tapes vervolgens recht over de buik heen. Kijk vervolgens of de gele streep van de verzadigingsindicator in het midden zit, zo weet je of de luier niet scheef zit. Zorg er ook altijd voor dat randjes van de luier bij de benen en billen goed naar buiten wijzen en niet dubbel zitten. Check als laatst of de luier goed aansluit in de liezen en de rug.

4. Schuin plakken

Soms gaapt een luier bij de rug een beetje, maar zit de luier verder goed. Dit zien we vaak bij kinderen die tussen twee luiermaatjes inzitten. De ene maat is te klein, maar de opvolgende maat nog net wat te groot. Als dit het geval is, kan het bij sommige kindjes helpen om de tapes iets schuin naar beneden te plakken in plaats van recht. Zo zorg je dat de luier beter aansluit in de rug.

5. Verschoon op tijd

Een beetje een open deur, dat snappen we. Maar het is soms best een kunst om op tijd door te hebben dat je kind een natte luier heeft. Daarom wat tips voor het op tijd verschonen:

- Maak gebruik van de verzadigingsindicator op de buitenzijde. Hiermee kun je makkelijk checken of je kindje een natte luier heeft.- Geef je kindje altijd een schone luier voor het slapen gaan, ‘s middag en ‘s nachts.

6. Timing van drinken

Wanneer je kindje net voor het slapen gaan veel drinkt, kun je ervan op aan dat dit er tijdens de slaap weer uit komt. Geef je kindje daarom niet te veel te drinken kort voor het slapen gaan, zo voorkom je extra grote plassen tijdens het slapen. Let op: dit betekent niet dat een kindje niet mag drinken voor het slapen gaan. 

7. Ga ‘s nachts voor plakkers, niet voor broekjes

Over het algemeen kan je luiers met plakkers beter fixeren dan luierbroekjes. Bijvoorbeeld door de luier iets strakker te plakken of door de plakkers wat schuiner te plakken zoals beschreven bij tip 4. Daarom kan het ’s nachts dus handiger zijn om te kiezen voor luiers met plakkers in plaats van luierbroekjes.

8. Speciaal voor de jongetjes: zorg dat de plasser naar beneden wijst.

Het plassen gaat soms nogal met een vaart. Wijst de plasser naar boven, dan plast je kindje zo door de bovenkant van de luier heen. Check daarom bij jongens altijd of de plasser naar beneden wijst.

Terug naar blog