Onze beste tips om een veilige en duurzame babyluier te kiezen

Nieuwe ouders
jul 02, 2020

Groene luiers. Milieuvriendelijke luiers. Duurzame luiers. Er worden vele namen gebruikt. Maar hoe navigeer je als moeder of vader door de jungle van luiermerken die allemaal duurzaamheid en milieuvriendelijkheid claimen?

Als je rondloopt in de supermarkt of online zoekt naar babyluiers, zie je honderden verschillende luiermerken. Hoe kies je tussen deze merken? En hoe vind je de beste oplossing voor jou en je baby? We hebben niet het ultieme antwoord op die vraag, maar we kunnen wel wat (hopelijk nuttige) informatie bieden, zodat je een verantwoorde keuze kan maken voor je toekomstige luiermerk.

Wat vind jij belangrijk?

Het is belangrijk om te weten dat duurzaamheid zoveel meer is dan het gebruik van materialen. Het gaat om de hele levenscyclus van een babyluier - van grondstoffen en bestanddelen tot verpakking, productieprocessen, distributie, gebruik en afval. Geen enkel luiermerk is hetzelfde. Ze hebben allemaal een andere focus, leggen de nadruk op andere productkenmerken en variëren in "groenheid". U moet bedenken wat u van een luier verlangt voordat u de juiste luier kunt kiezen. Wat is belangrijk voor u en uw gezin? Vindt u milieuvriendelijkheid heel belangrijk? Of is kwaliteit en prestatie wat u zoekt in een babyluier? Of misschien allebei? En hoe zit het met de financiën; hoeveel wil je elke maand aan luiers uitgeven? Want laten we eerlijk zijn, je zult er veel nodig hebben.

Er zijn genoeg zaken om te overwegen en omdat we zelf ook kinderen hebben, weten wij dat je niet alleen je baby en de natuur wilt beschermen, maar ook eist dat luiers precies doen waarvoor ze zijn uitgevonden: de baby te allen tijde comfortabel en droog houden. Gelukkig kunnen milieuvriendelijkheid, comfort en hoge prestaties gewoon hand in hand gaan.

Ken de symbolen!

Een van de beste en gemakkelijkste manieren om te controleren of een luiermerk duurzaam is, is kijken naar de certificaten. Certificaten van officiële certificeringsorganisaties zijn betrouwbare aanduidingen die het veilige gebruik en de milieuvriendelijkheid van babyproducten garanderen. Enkele van de meest bekende en belangrijke certificeringen waarop je kunt letten, zijn het Nordic Swan Ecolabel, het EU Ecolabel, Astma-allergie Nordic, FSC™ (Forest Stewardship Council) en het symbool Dermatologisch getest.

Een symbool dat iets zegt over kwaliteit, gezondheid en milieuvriendelijkheid is het Nordic Swan Ecolabel. Misschien ken je het al of heb je ervan gehoord, maar dit symbool garandeert dat een luier hernieuwbare grondstoffen bevat en vrij is van optische witmakers, parfum en lotion. Producten met het Nordic Swan Ecolabel moeten voldoen aan hoge vereisten en strenge normen voor milieu, gezondheid en kwaliteit in alle relevante fasen van de levenscyclus van een product. De keuring voor het Nordic Swan Ecolabel is een lang proces dat veel documentatie vereist. Daarom kun je erop vertrouwen dat producten met dit symbool veilig zijn, zowel voor de huid van je baby als voor het milieu. Bekijk alle certificeringen van Bambo Nature.

Onze top 3-richtlijnen om te weten of een luier veilig is:

  1. Waarvan is de luier gemaakt? Zijn de natuurlijke grondstoffen afkomstig van duurzame bronnen?
  2. Hoe wordt de luier gemaakt? (Energieverbruik, afvalverwerking, gebruik van chemicaliën, enz.)
  3. Welke certificeringen zijn aan het product en de productiefaciliteit verstrekt?

Hoe ga je duurzaam om met luiers?

Fabrikanten van babyluiers hebben een enorme verantwoordelijkheid tegenover jou, je baby en onze omgeving. Maar er zijn ook een aantal dingen die je zelf kunt doen om je impact op het milieu te minimaliseren. Door een duurzame omgang met babyluiers zet je een flinke stap in de richting van een meer verantwoorde consumptie.

Onze top 5-tips:

  1. Zorg dat de baby altijd droog is (voorkomt luieruitslag) maar verschoon je baby niet vaker dan nodig (minder luiers is minder afval)
  2. Let op de vochtindicator: deze geeft aan wanneer het tijd is om de luier te verschonen
  3. Zorg dat je de juiste maat luier kiest voor je kindje (om verspilling van luiers en lekken te voorkomen)
  4. Vergeet niet de verpakking te recyclen: deze hoort in de prullenbak voor herbruikbaar plastic
  5. Gooi de luiers weg volgens de plaatselijke richtlijnen (ga bij je gemeente na hoe je gebruikte luiers moet weggooien).