Zo kom je op een natuurlijke wijze van ochtendmisselijkheid af

Zo kom je op een natuurlijke wijze van ochtendmisselijkheid af

Zwangerschapskwaaltjes horen helaas bij de zwangerschap, zo ook ochtendmisselijkheid. Meer dan de helft van de zwangere vrouwen ervaart deze kwaal.

Ochtendmisselijkheid komt voornamelijk voor in de ochtend, maar kan in principe op elk moment van de dag optreden. De meeste vrouwen krijgen er last van tussen week vier en zeven van de zwangerschap. De misselijkheid kent zijn hoogtepunt vaak rond week negen. In het tweede trimester zal de misselijkheid minder worden of helemaal weggaan.

 

Ochtendmisselijkheid of misselijkheid in het algemeen kan heel vervelend zijn. Van de volgende tips is wetenschappelijk aangetoond dat ze mogelijk effectief zijn voor het verminderen van misselijkheid tijdens de zwangerschap.

Eet gember

Eet 0,5 tot 1,5 gram gember per dag, dit kan ochtendmisselijkheid verminderen. Onderzoekers verwachten dat gember stoffen bevat die een vergelijkbare werking hebben als medicijnen tegen misselijkheid. Er zijn verschillende studies gedaan om te onderzoeken of gember schadelijk kan zijn tijdens de zwangerschap. Al deze studies wezen uit dat het consumeren van gember tijdens de zwangerschap geen kwaad kan. Wel kan het mogelijk nadelige effecten hebben als je een lage bloeddruk of een lage suikerspiegel hebt. Raadpleeg bij twijfel altijd je huisarts of verloskundige.

Acupunctuur

Ook acupunctuur zou kunnen werken tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap, al is het bewijs mager. Maar baadt het niet, dan schaadt het niet. We snappen dat het voor veel mensen een behoorlijke onderneming is om naar een acupuncturist te gaan. Gelukkig kun je zelf ook een acupunctuurpunt stimuleren, waarmee je de misselijkheid kunt verminderen. Dit punt zit aan de binnenkant van je pols tussen de twee duidelijk voelbare pezen. Druk met je duim een minuut lang op dit punt, doe dit vervolgens ook bij je andere arm. Herhaal dit nogmaals als de misselijkheid niet minder wordt.

Snijd een citroen

Of rasp, pers of knijp een citroen uit. Wat je ermee doet maakt niet zoveel uit, het gaat erom dat de geur van de essentiële olie in de citroen vrijkomt. De geur van deze essentiële olie is namelijk een effectief middel tegen misselijkheid. Essentiële oliën zijn oliën die van nature in een plant of bloem aanwezig zijn. Door een destillatieproces kunnen de oliën uit een plant gefilterd worden. Hierdoor zijn er ook flesjes met essentiële olie van citroen te koop. Je kunt dit kopen bij verschillende natuurwinkels zoals Holland and Barrett of De Tuinen. Voor een klein flesje betaal je al snel 10 euro. Daar staat tegenover dat je minder citroenen hoeft te kopen en dat het flesje een makkelijke oplossing is voor misselijkheid onderweg.

Vitamine B6

Ook de inname van extra vitamine B6 zou kunnen helpen tegen ochtendmisselijkheid. Tijdens de zwangerschap heb je een verhoogde behoefte aan vitamine B6. Normaal gesproken volstaat 1,5 gram per dag, tijdens de zwangerschap loopt dat op naar 1,9 gram per dag. Je zou kunnen overwegen om een voedingssupplement te slikken, maar over het algemeen kun je met je standaard maaltijden voldoende vitamine B6 binnenkrijgen door meer producten te eten die rijk zijn aan vitamine B6. Dit zijn producten als vlees, eieren, vis, noten en peulvruchten. Overweeg jij om een vitamine B6 supplement te slikken? Kijk dan even hoeveel milligram vitamine B6 er in het supplement zit. Een te hoge inname van deze vitamine kan namelijk nadelige gezondheidseffecten hebben. Wij raden het dan ook aan om het gebruik van een vitamine B6 supplement altijd eerst te overleggen met je huisarts of verloskundige.

Op het internet zul je nog meer tips vinden die je op een natuurlijke manier van je misselijkheid af kunnen helpen. Zo bevelen veel sites aan om een aromatherapie met pepermuntaroma te doen. Er zijn inderdaad studies die uitwijzen dat dit kan helpen tegen de misselijkheid, maar dit effect is niet gevonden bij zwangere vrouwen. Houd er dus rekening mee dat niet alle tips ook werken bij misselijkheid die wordt veroorzaakt door de zwangerschap.

Terug naar blog