Hoe maak ik.. vegan kruidnoten?

Hoe maak ik.. vegan kruidnoten?

Elk jaar liggen ze weer in de winkel, al ruim voordat de Sint ook maar voet heeft gezet in Nederland: kruidnoten. Deze lekkernij garandeert vrolijke koppies wanneer de kinderschoen er ’s ochtends mee gevuld is. Maar wist je dat het ontzettend makkelijk én leuk is om zelf kruidnoten te maken?

Hier geven we een heerlijk recept voor kruidnoten, wat bovendien vegan is. En de kruidnoten zijn geschikt ook voor mensen met een gluten- en/of lactose-intolerantie. Zo kan iedereen genieten van deze heerlijke typisch Nederlandse lekkernij.

Verschil tussen pepernoten en kruidnoten

Wist je dat er een verschil zit tussen pepernoten en kruidnoten? Toch gebruiken we de namen vaak door elkaar. Het verschil is als volgt: een kruidnoot is knapperig en heeft een ronde vorm. De smaak is vergelijkbaar met die van speculaas. Een pepernoot heeft meer de structuur van taaitaai en is vaak wat groter en wat hoekiger. Bovendien is iedere pepernoot iets anders van vorm.

Ingrediënten

  • 125 gram zelfrijzend (glutenvrij) bakmeel of bakpoeder
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker of kokossuiker
  • 2 eetlepels vegan melk (lactosevrij)
  • 50 gram vegan boter
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • Snufje zout
  • Optioneel: vegan lactose- en glutenvrije chocolade

 

Benodigdheden

  • Mengkom
  • Vershoudfolie
  • Oven
  • Bakplaat
  • (Herbruikbaar) bakpapier
  • Eventueel: mixer met deeghaken

Bereidingswijze

  1. Meng alle ingrediënten in een kom. Kneed net zolang totdat je een bal kunt vormen. Het deeg is dan klaar.
  2. Pak de bal in met vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  3. Bedek een bakplaat met bakpapier en haal het deeg uit de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Maak van het deel kleine balletjes, van ongeveer een centimeter in diameter.
  6. Leg de balletjes op de bakplaat. Je hoeft ze niet aan te drukken, ze krijgen hun vorm vanzelf in de oven. Let op dat je voldoende ruimte laat tussen de balletjes: ze worden groter tijdens het bakken.
  7. Doe de bakplaat met balletjes in de oven en bak 15-20 minuten tot ze een mooie kleur hebben.
  8. Laat de kruidnoten volledig afkoelen voor je ze opeet. Je kunt ze het beste bewaren in een luchtdichte koektrommel.
  9. Optioneel: Je kunt eenvoudig chocoladekruidnoten maken door vegan chocolade te smelten en de kruidnoten hier doorheen te roeren. Laat ze vervolgens goed afkoelen op een met bakpapier beklede bakplaat en smullen maar!
Terug naar blog