Week 17

Week 17

Berichtje uit je buik

Ben ik een meisje.. of toch een jongen?

Weet je nog dat ik in week 11 vertelde dat je mijn geslacht kon laten bepalen met de nub-theorie? Vanaf deze week is mijn geslacht goed te zien met een echo. De nub-theorie was niet heel erg betrouwbaar, een echo is dat wel. Als je heel nieuwsgierig bent en je kunt niet wachten tot de twintig weken echo, dan kun je alvast een pretecho laten maken. Hoogstwaarschijnlijk kan de verloskundige je dan vertellen of ik een jongen of een meisje ben.

Verder houden mijn botten momenteel meer calcium vast en worden ze harder. Dit proces heet verbenen. Ook functioneert mijn zenuwstelsel steeds beter. Hierdoor kan ik met mijn hersenen mijn bewegingen beter coördineren. Ik heb nog voldoende ruimte hier in de buik. Ik kan dus rustig mijn gang gaan met rondzwemmen.

Mama’s week

Hatsjoe!

Tja.. dat hoort helaas ook bij de zwangerschap. Je immuunsysteem is tijdens de zwangerschap zwakker. Hierdoor pak je sneller een verkoudheid op. Wellicht kom je met deze tips snel weer van je verkoudheid af:

  • Een warm bad of een warme douche. Dit werkt ontspannend waardoor je vaak beter kunt slapen. Ook hebben de warme dampen een kalmerend effect op je slijmvliezen. Een warm bad is goed voor ongeveer 10 minuten. Als je te lang in bad gaat kan dat je verzwakte weerstand overbelasten.
  • Stomen. In het tweede trimester hebben veel vrouwen sneller last van duizeligheid. Hierdoor is een warm bad niet voor iedereen even fijn. Heb jij last van duizeligheid? Probeer dan of stomen wel gaat. Vul voor het stomen een bak met heet water en ga erboven hangen met een handdoek over je hoofd. Stomen heeft hetzelfde effect op je slijmvliezen als een bad, maar bij stomen blijft je lichaam koel.
  • Voldoende slaap. Rust is ontzettend belangrijk voor je herstel. Als jij ’s nachts continu wakker wordt door je verstopte neus, leg je hoofd dan iets hoger. Als je met je hoofd iets omhoog ligt, gaat het ademhalen meestal makkelijker.
  • Kippensoep. Verse kippensoep is een goede bron van vloeistoffen, calorieën, eiwitten, vitamines en mineralen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat kippensoep kan helpen bij verkoudheid!

Online versus offline

Wij selecteerde de leukste zwangerschap apps

Wat volg, lees en kijk jij allemaal sinds je weet dat je zwanger bent? Er zijn veel apps die jou door je zwangerschap heen kunnen helpen. Deze apps zijn wat ons betreft de leukste en handigste apps om te installeren:

  • Kinder of Zwitsal babynamen: Deze apps helpen jou en je partner met het uitzoeken van een babynaam. Het is een soort Tinder, maar dan voor babynamen. Het is de bedoeling dat jullie allebei de app installeren. Als jullie allebei dezelfde naam leuk vinden is er een match.
  • Zwangerhap. Deze app is super handig. Je kunt namelijk snel controleren of je iets wel of niet mag eten tijdens de zwangerschap. Zo hoef je niet meer te twijfelen als je iets bestelt in een restaurant.
  • Tuurlijk schatje. Deze app is voor je partner. Je partner krijgt via de app elke dag een berichtje. De berichten gaan over hoe het is voor de vrouw om zwanger te zijn, dingen waar jullie alvast over na moeten denken en dingen die er voor hem gaan veranderen. Het is hilarisch geschreven, relativerend en soms een tikkeltje grof. Een leuke app voor je dagelijkse dosis humor.
  • Doula bevallingscoach. Deze app is handig als je op het punt staat om te bevallen. Doula is een persoonlijke bevallingscoach die jou op een rustige manier door de bevalling heen helpt met tips, visualisaties en rustgevende muziek. Het is handig om deze app al wat eerder te installeren. Zo kun je van tevoren bepalen welke onderdelen van de app je wilt gebruiken tijdens de bevalling.

Leuk al die apps! Maar je wilt tijdens deze mooie tijd natuurlijk niet alleen maar op je telefoon zitten. Daar breekt ons Deense hart ook een beetje van. Volgens Hygge is het belangrijk om te genieten van de momenten samen met je geliefden. Het kan helpen om op deze momenten even offline te gaan, zodat je meer aandacht hebt voor elkaar. Meer over Hygge tijdens de zwangerschap lees je in deze blog.

Terug naar blog