Week 21

Week 21

Berichtje uit je buik

Dikkertje dap…

Vanaf nu focus ik me wat minder op het groeien in lengte en wat meer op het groeien in gewicht. Dit doe ik door bruin vetweefsel te ontwikkelen. Dat lees je goed ja, bruin vetweefsel. Een mens kan twee soorten vetweefsel aanmaken. Wit vetweefsel heeft als functie dat we calorieën kunnen opslaan en het ontstaat dus vooral wanneer we te veel eten. Bruin vetweefsel doet het tegenovergestelde. Bruin vetweefsel heeft als functie om voedingstoffen te verbranden, zodat het lichaam op temperatuur blijft. Bruin vetweefsel is voor mij dus erg nuttig!

Door de ontwikkeling van vetweefsel zal mijn gewicht vanaf deze week sneller toenemen. Hierdoor ga ik er anders uitzien. Het vetweefsel vult als het ware de tot nu toe nog losse huid op. Daardoor zie ik er wat molliger uit.

Naast vetweefsel ontstaat er deze week ook een omhulsel om de zenuwen in mijn ruggengraat. Dit omhulsel vormt een bescherming voor de zenuwen. Zo kunnen de zenuwen in dit vroege stadium niet beschadigen.

Mama’s week

Een voor- en een nadeel, die groeiende buik

Je groeiende baby zorgt voor een groeiende buik. Tot zo ver niks nieuws. Een groeiende buik is iets heel moois. We raden je dan ook van harte aan om de groei van je buik vast te leggen. Maak bijvoorbeeld elke week een foto van de zijkant van je buik. Na de bevalling kun je de foto’s achter elkaar in een filmpje zetten en zo de groei van je buik mooi terugzien.

Helaas zorgt een groeiende buik ook voor wat kwaaltjes. Zo kun je last krijgen van bandenpijn. Dit zijn de banden waarmee je baarmoeder vast zit aan je bekken. Door de groei van je baarmoeder komt er druk op de banden te staan en rekken deze uit. Dit kan een zeurende en soms stekende pijn veroorzaken. Bandenpijn is niet te voorkomen. Je kunt wel steunbroekjes of steunbanden dragen. Deze bieden ondersteuning aan de buik, waardoor de druk op de banden vermindert. Steunbroekjes bieden ook steun aan de rug. Dus als je last hebt van lage rugklachten, dan sla je met dit broekje twee vliegen in een klap. 

Begin aan de kinderkamer

Zo zorg je voor een goede luchtkwaliteit

Het lijkt misschien nog wat vroeg, maar toch is het verstandig om deze week alvast te beginnen aan de babykamer. Veel mensen kopen voor een kinderkamer nieuwe meubels, geven de muren een likje verf of leggen een nieuwe vloer. In verf, een nieuwe vloer en zelfs in nieuwe meubels zitten chemicaliën die in de lucht blijven hangen. Het is daarom belangrijk dat je de kamer goed lucht als alles erin staat. Je kunt de kamer het beste luchten door de kamer een paar keer goed te verwarmen en vervolgens te ventileren. Door verwarming van de kamer verdampen de chemicaliën, met het ventileren voer je ze af. Door op tijd te beginnen aan de kinderkamer, geef je jezelf de tijd om de kamer te laten luchten.

Of je nu vroeg of laat begint aan de kinderkamer, het is sowieso verstandig om bij het uitkiezen van de verf te letten op welk soort verf je koopt. Het is namelijk bewezen dat verf op waterbasis beter is om te gebruiken voor de kinderkamer dan verf op terpentinebasis. Verf op terpentinebasis droogt langzamer, ruikt sterker en zorgt voor meer giftige chemicaliën in de lucht. Met de merken Aquamaryn en Amazona ben je verzekerd van niet chemische en duurzame verf. Wat deze verf extra leuk maakt is dat ze afkomstig zijn uit Nederland.

Wil je een zo goed mogelijke luchtkwaliteit in de kinderkamer? Zet dan planten op de kinderkamer die de lucht zuiveren. De Lepelplant, Aloe vera en Graslelie zijn goede voorbeelden van luchtzuiverende planten.

P.S. Je kunt de babykamer ook heel leuk inrichten met tweedehands spullen. Dat is beter voor de portemonnee, beter voor het milieu en je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over de chemische stofjes. Win-win!

Terug naar blog