Week 23

Week 23

Berichtje uit je buik

Hee, herrieschopper

Deze week staat voor mij in het teken van geluid. Mijn oorschelpen groeien, waardoor mijn gehoor verbetert. Ik kan met name hoge geluiden goed horen, zelfs beter dan jij. Ik hoor hier in de baarmoeder veel geluiden tegelijkertijd. Ik hoor bijvoorbeeld het kloppen van jouw hart, maar ook het rommelen van je maag of darmen. Het is dus best luidruchtig hierbinnen. 

Ook geluiden van buiten het lichaam kan ik al goed horen. Door de ontwikkeling van mijn gehoororgaan en mijn zenuwstelsel ga ik deze geluiden inmiddels herkennen. Jouw stem herken ik straks dus uit duizenden!

Het ene geluid vind ik wel fijner dan het andere. Ik zal dan ook anders op verschillende geluiden reageren. Met kleine bewegingen reageer ik op fijne geluiden. Van een onverwacht en hard geluid kan ik schrikken. Daarop zal ik reageren met een plotselinge en snelle beweging, een schrikreactie. Als je mijn bewegingen al goed kunt voelen, dan merk je het verschil in mijn reactie.

Mama’s week

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Onderzoek wijst uit dat het goed is om voor de geboorte al een band op te bouwen met je kind. Dit zou namelijk bijdragen aan de emotionele ontwikkeling van je kind. Haptonomische zwangerschapsbegeleiding (HZB) kan mogelijk helpen om de prenatale band met je kind te versterken.

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding richt zich op het contact tussen de ouders en de baby op basis van de tastzin en het gevoel. Tijdens HZB is er aandacht voor het creëren van vertrouwen in je eigen lichaam en voor de rol van je partner tijdens de bevalling. Het zorgt dus niet alleen voor een betere prenatale band met je kindje, maar het is ook een mooi moment om bewust stil te staan bij de zwangerschap.

Mocht je interesse hebben in HZB, dan is het handig om deze week nog op zoek te gaan naar een praktijk die dit aanbiedt. De meeste vrouwen beginnen namelijk met haptonomische zwangerschapsbegeleiding tussen week 20 en week 25.

Van geluid naar contact

Versterk de band met je kleintje

Wist je dat... geluid een goede manier is om in contact te komen met je baby? Dit contact is niet alleen heel leuk, maar kan ook heel praktisch zijn. Zo kunnen bepaalde geluiden een kalmerend effect hebben. En wist je dat praten tegen je baby jullie band kunt versterken? Dat geldt voor zowel de mama’s als de papa’s in spe.

Het kalmerende effect van geluid

Herkenbare geluiden kunnen een kalmerend effect hebben op je kindje. Zing of speel je vaker hetzelfde liedje voor je baby, dan zal hij of zij het gaan herkennen. Wanneer je baby onrustig is, speel het herkenbare nummer dan opnieuw af of praat tegen je baby. Het bekende geluid zorgt ervoor dat je baby tot rust komt.

Leuk om te weten: als je een liedje vaak afspeelt tijdens de zwangerschap dan is de kans groot dat je baby het liedje ook nog kan herinneren na de geboorte. Hierdoor kan het nummer ook na de geboorte nog een kalmerend effect hebben.

Praten of voorlezen versterkt jullie band

Praat je voor de geboorte vaak met je baby, dan bouw je een band op. Dat geldt natuurlijk voor jullie beiden. Je kindje raakt vertrouwd met jullie stemmen. Onderzoek wijst uit dat het opbouwen van een band met je kind vóór de geboorte bijdraagt aan de emotionele ontwikkeling van je kind.

Jouw stem hoort het kindje natuurlijk de hele dag door, maar je partner mag het kindje ook alvast laten wennen aan zijn of haar stem. Vindt je partner het ongemakkelijk om tegen jouw buik te praten? Misschien is het dan een leuk idee om alvast samen de voorleesvaardigheden te oefenen!

Tip: Veel mensen bieden voorleesboeken tweedehands aan. Kijk dus eens of het boek dat je voor ogen hebt op Marktplaats staat. Dat is niet alleen een stuk goedkoper, maar zorgt ook voor minder verspilling.

Terug naar blog