Onze beste tips om de markt voor "duurzame" luiers te doorgronden

Onze beste tips om de markt voor "duurzame" luiers te doorgronden

Groene luiers. Milieuvriendelijke luiers. Duurzame luiers. Het klinkt allemaal goed, maar het is niet allemaal even waarheidsgetrouw. Maar hoe baan je als moeder of vader een weg door de jungle van luiermerken, die allemaal beweren duurzaam te zijn? 

Of je nu door de supermarkt loopt of online op zoek bent naar babyluiers, je zult honderden verschillende luiermerken tegenkomen waarvan velen "groene" claims aan hun producten koppelen. Hoe moet je dan kiezen? En hoe vind je de beste oplossing voor jou en je baby? Wij kunnen die vraag niet voor je beantwoorden, maar we kunnen je wel informatie geven zodat je goed voorbereid bent bij het kiezen van je toekomstige luiermerk. 

Woorden als "groen", "duurzaam", "hernieuwbaar", "milieuvriendelijk" en vele andere zijn trending geworden in de moderne marketing, waarmee klanten worden aangetrokken met de impliciete belofte dat dit product net iets beter is voor het milieu en het geweten van de consument. 
Maar het zegt meestal maar heel weinig over de daadwerkelijke impact van een product op het milieu en de samenleving in het algemeen. Dus wat is nu echt waar? 

 

Allereerst: Wat moet je weten over "duurzaamheid" in deze context? 

Het is belangrijk om te weten dat de impact van een product op het milieu veel meer omvat dan alleen de materialen die worden gebruikt; het gaat over de hele levenscyclus van een product - van grondstoffen en ingrediënten tot de verpakking, productieprocessen, distributie, gebruik en verwijdering. Met andere woorden, het is onmogelijk voor wegwerpproducten – of dat nu babyluiers of andere wegwerpproducten zijn - om "goed" te zijn voor het milieu. Het blijft een wegwerpproduct dat wordt gemaakt met behulp van natuurlijke hulpbronnen, en het productieproces en de levenscyclus van het product zullen onvermijdelijk leiden tot enige negatieve impact en afval. 

Het is ook een veelvoorkomende misvatting dat de term "duurzaamheid" alleen het milieu in overweging neemt. Duurzaamheid is veel meer dan dat. Naast milieuzorg omvat de term ook sociale factoren en economische groei. Dat gaat bijvoorbeeld het welzijn van de mensen die de luiers produceren, en of het bedrijf dat ze produceert betrouwbare managementprocedures gebruikt. Dit is ook iets om rekening mee te houden bij het kiezen van een luiermerk of fabrikant.

Wat is het belangrijkst voor jou? 

Bij het kiezen van je voorkeursmerk is het belangrijk dat jij bedenkt hoe je jouw kindje wilt verzorgen, voordat je de juiste luier voor je baby en jouw behoeften kunt kiezen. Geen twee luiermerken zijn hetzelfde; ze hebben allemaal verschillende aandachtsgebieden, benadrukken verschillende productkenmerken en verschillen in hun initiatieven. Sommigen richten zich op het minimaliseren van de milieu- en sociale impact tijdens hun productieprocessen, sommigen richten zich meer op de ingrediënten in hun luiers, terwijl anderen zich weer meer richten op het minimaliseren van de impact van het weggooien van de luiers. 

Wat is belangrijk voor jou en je gezin? Welke duurzaamheidsaspecten zijn voor jou het belangrijkst? Of zoek je kwaliteit, prestaties en huidveiligheid in een babyluier, waarbij duurzaamheid op de tweede plaats komt? En wat betreft de financiën - hoeveel wil je elke maand aan luiers uitgeven? Want laten we eerlijk zijn, je zult veel luiers gebruiken. Er zijn genoeg dingen om te overwegen.  En als ouders weten we dat we, naast ons streven om voor onze planeet en samenleving te zorgen, ook eisen dat luiers precies doen waarvoor ze zijn uitgevonden: presteren en onze baby's te allen tijde droog en comfortabel houden! 

 

Ken je certificeringen 

Een van de beste manieren om te controleren of een luiermerk serieus is in zijn milieuverplichtingen, is door te kijken naar de certificeringen op de luiers en in de productiefaciliteit. Certificaten van officiële derde partijen zijn een solide bewijs dat een merk voldoet aan zijn claims. Enkele van de bekendste en belangrijkste certificeringen om te kennen en naar te zoeken zijn het Nordic Swan Ecolabel, het EU Ecolabel, Asthma Allergy Nordic, het FSC™ (Forest Stewardship Council), OEKO-TEX Standard 100 en Dermatologisch Getest*. 

Een voorbeeld van een certificering waar je echt meer over wilt weten, is het Nordic Swan Ecolabel. Als een van 's werelds strengste milieucertificeringen wordt het Nordic Swan Ecolabel alleen toegekend aan producten die zeer ambitieuze milieueisen halen. De eisen voor producten met het Nordic Swan Ecolabel zijn zeer hoog en stellen strenge normen op het gebied van milieu, gezondheid en kwaliteit in alle relevante fasen van de levenscyclus van een product.

Goedgekeurd worden door het Nordic Swan Ecolabel is een lang proces dat veel documentatie vereist. Onze babyluiers waren zelfs de eerste wegwerpbare babyluiers ter wereld die in 1998 het Nordic Swan Ecolabel kregen; een certificering die we vandaag de dag nog steeds met trots voeren op alle Bambo Nature luiers en luierbroekjes. Bekijk alle certificeringen van Bambo Nature en enkele van de normen en certificeringen waaraan onze productie voldoet.

 

Onze top 3 vragen om er zeker van te zijn dat een luier veilig is:

1. Waar is de luier van gemaakt? Komen de grondstoffen uit verantwoorde bronnen? 
2. Hoe wordt de luier geproduceerd? Kijk naar energieverbruik, afvalverwerking, gebruik van chemicaliën, maatschappelijke verantwoordelijkheid, etc.
3. Welke certificeringen heeft en product en de productiefaciliteit?

 

Hoe kun je zelf de belasting op het milieu verminderen?

Hoewel fabrikanten van babyluiers een grote verantwoordelijkheid hebben naar jou, je baby en het milieu, zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om je eigen impact te verminderen. Nadenken over hoe je babyluiers gebruikt en weggooit is een belangrijke stap naar verantwoord gebruik.

 

Onze top 5 tips:

1. Zorg ervoor dat de huid van je baby altijd droog is om luieruitslag te minimaliseren. Maar onnodig vaak verschonen is ook niet nodig. Zo voorkom je onnodig veel luierverbruik en verminder je de afvalberg.
2. Zit er een vochtindicator op de babyluier? Check deze dan. Deze indicator geeft aan als een luier vol is en vervangen moet worden.
3. Kies de juiste maat luier voor je kindje. Zo voorkom je overmatig gebruik van grondstoffen én vermijd je lekkages.
4. Recycle de verpakking. De verpakking van onze Bambo Nature luiers is gemaakt van gecertificeerd papier en kan zo bij het papierafval.
5. Check bij je gemeente waar je de luiers in kunt leveren.

 

* Dermatologisch getest is geen officiële certificering. Echter het symbool “Dermatologisch getest” garandeert wel dat het product getest is op mogelijke huidreacties door een onafhankelijk laboratorium. 

    Terug naar blog