5 heerlijke recepten voor een heerlijk zoete Decembermaand

5 heerlijke recepten voor een heerlijk zoete Decembermaand

Met de feestdagen in zicht is het ontzettend verleidelijk om gezellig samen de keuken in te gaan en wat lekkers te maken. Daarom hebben we wat leuke, overheerlijke (Deense) recepten voor de hele familie verzameld.

Kerst is een tijd van liefde, samenzijn en – laten we eerlijk zijn- goed eten. Al die lekkere snoepjes, koekjes, cakes en taarten behoren elk jaar stiekem wel tot de hoogtepunten zo rondom de feestdagen. In deze blog hebben we een aantal eenvoudige en leuke recepten verzameld die je lekker samen kunt maken (en op kunt peuzelen) met het hele gezin.

Dus doe je schort om en.. bakken maar! 

 

14 december: 

Suikerkoekjes

Suikerkoekjes zijn eenvoudig te maken en hebben een subtiele vanillesmaak, maar dat is van ondergeschikt belang: het leukste van de koekjes is niet de smaak, maar het snijden en decoreren!  

Ingrediënten: 

  • 280 gram tarwebloem
  • ½ theelepel bakpoeder 
  • ¼ theelepel zout
  • 170 gram zachte (niet gesmolten!), ongezouten boter 
  • 150 gram suiker 
  • 1 groot ei
  • 2 theelepels vanille-extract 

 

Zo moet het: 

Roer de bloem, het bakpoeder en het zout in een kom door elkaar. Doe de boter en suiker samen in een andere, grotere kom. Mix dit met een handmixer op hoge snelheid samen tot een gladde massa. Voeg het ei en de vanille-extract toe en blijf mixen op hoge snelheid. Voeg de droge ingrediënten bij de natte en mix op een lage stand totdat het één geheel vormt. Het deeg moet redelijk zacht zijn. Als het er te plakkerig uitziet, kun je nog een eetlepel bloem extra toevoegen.

Doe wat bloem op twee vellen bakpapier. Verdeel het deeg in twee gelijke delen en plaats elk van de delen op een stuk bakpapier. Gebruik een deegroller om het deeg tot een egale plak uit te rollen. De dikte mag je zelf bepalen: hoe dunner het deeg, hoe krokanter het koekje. Strooi nog wat bloem op de deegplakken en stapel ze op elkaar. Dek af met vershoudfolie of aluminiumfolie en laat het deeg minstens 1 à 2 uur rusten in de koelkast. Het deeg is tot twee dagen te bewaren in de koelkast, dus je kunt ook voorbereidingen treffen en in één keer veel koekjes maken, bijvoorbeeld samen met visite.

Als je klaar bent om de koekjes te bakken, verwarm je de oven voor op 175°. Haal de bakplaten eruit en leg hier bakpapier of bakmatjes op. Aangezien het deeg al voorbereid is, kunnen jij en je kindjes meteen aan de slag met de koekjessnijder. Zorg dat je de restjes deeg verzamelt en opnieuw uitrolt, zodat je zo min mogelijk afval hebt. Bak je koekjes gedurende 11-12 minuten en laat ze volledig afkoelen voor je ze decoreert.

Voor de decoratie kun je kant en klaar glazuur gebruiken, of het eenvoudig zelf maken:

  • Het eiwit van 1 ei (gepasteuriseerd)
  • Ongeveer 150 gram poedersuiker

Klop het eiwit luchtig en voeg geleidelijk poedersuiker toe tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Een eitje!

Om verschillende kleuren glazuur te maken, verdeel je het geheel in kleine portjes. Voeg wat kleurstof toe (deze kun je eenvoudig maken van fruit!). En laat de kinderen los gaan met het glazuur en de toppings, zoals hagelslag of discodip!

 

16 december: 

 Æbleskiver

Ja, æbleskiver... Nog een klassiek Deens kerstgerecht. In het Nederlands zouden we het letterlijk vertalen als ‘appelschijfjes’, maar ze zijn zeker NIET zo gezond als dat klinkt. Deze lekkernij heeft deze misleidende naam jaren geleden gekregen, toen er nog appelschijfjes of stukjes pruim in het deeg werden gedaan. Tegenwoordig gebeurt dat nog maar amper, al volgen sommige gezinnen nog hun traditionele familierecepten.  

Æbleskiver horen thuis in de Deense Kerst en worden meestal gegeten met jam, suiker of poedersuiker, maar ze zijn ook heerlijk met siroop en gesmolten chocolade. 

 

Wil je een poging wagen? Dan heb je dit nodig: 

  • 250 gram tarwebloem
  • ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 4 deciliter melk
  • 100 gram gesmolten boter (en nog wat extra om mee te koken)
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel suiker
  • Sommige mensen voegen nog wat citroensap of -rasp toe

Misschien komen de ingrediënten je al een beetje bekend voor. Het recept lijkt namelijk erg op dat van pannenkoeken of wafels. En ja, daar lijkt het deeg ook wel op. Maar wat æbleskiver speciaal maakt, is de speciale pan waar je ze in maakt. Een pan voor æbleskiver heeft doorgaans 5 tot 9 speciale ronde gaten, waar ze hun vorm van krijgen! De kans is groot dat je geen æbleskive-pan hebt, maar gelukkig werkt een poffertjespan of een wafelijzer vaak ook! Let wel op, want het deeg is vrij dun. Dus een rommel is zo gemaakt.

Het deeg maken 

Roer alle ingrediënten samen in een grote kom. Gebruik een elektrische mixer terwijl je rustig de melk en de gesmolten boter toevoegt. Klop zorgvuldig door om klontjes te voorkomen. Voeg tot slot de eieren toe, terwijl je constant door blijft roeren. En klaar is Kees!

Nu het bakken. Als je een æbleskive-pan (of poffertjespan) hebt, smeer je deze in met boter. Zorg dat alle gaten goed ingesmeerd zijn (en herhaal dit voor elke bakronde). Doe nu het deeg in de pan. Houdt er rekening mee dat het deeg nog rijst, dus laat 0,5 – 1 cm ruimte tot de rand. Zodra het deeg begint te garen, worden de randen stevig. Als de bodem van het deeg niet meer aan de pan plakt, maar de binnenkant nog vloeibaar is, kun je de æbleskiver omdraaien. Je kunt checken of de binnenkant vloeibaar is door met de pan te schudden of door het met een vork te controleren. Als je de æbleskiver omgedraaid hebt, zal het vloeibare deeg ook bakken. Zo krijg je een heerlijk krokante buitenkant en een zachte binnenkant. Het kost misschien wat oefening om de æbleskiver tot perfectie te bakken, maar de kok krijgt alle (heerlijke) mislukte baksels toch?

 

22 december: 

Zelf Marshmallows maken 

Zelfgemaakte marshmallows zijn een heerlijke en leuke traktatie, en ze zijn super makkelijk om te maken!

Je hebt nodig: 

  • 12 bladen gelatine
  • De zaden uit één vanillestokje
  • 400 gram suiker
  • 2 dl water
  • 4 eetlepels poedersuiker
  • Bij voorkeur een suikerthermometer, anders een kookthermometer.

Als je de marshmallows muntsmaak wil geven, moet je er nog 4 druppels pepermuntolie bij doen.

 

Zo maak je het:

Week de gelatinebladen in een schaal met koud water. Voeg de vanillezaden en de suiker samen en verwarm de vanillezaden, de suiker en het water in een pan tot het 118 graden is. Haal de pan van het vuur. Schud het overtollige vocht van de gelatinebladen en voeg ze bij de warme suikerprut. Roer goed door en laat 10 minuten rusten. 

Giet de suikermassa in een kom en klop het, met de hand of met een mixer. Klop de massa tot hij dik en stijf is, wat ongeveer 10-15 minuten kan duren. Als je nog kleur- of smaakstoffen – naast vanille- toe wit voegen, kun je dit het beste doen een paar minuten voor je klaar bent met kloppen.

Verspreid een royale laag poedersuiker op bakpapier en verspreid hier de marshmallow-massa over. Gooi er nog wat poedersuiker overheen en egaliseer de bovenkant van de marshmallow, zonder er op te drukken. Dek af en laat het een paar uur afkoelen, of wacht tot de volgende dag. Als het afgekoeld is, kun je de massa in blokjes knippen met een schaar. Rol ze door de poedersuiker om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken. En nu smullen maar! Gewoon zo, uit het vuistje, maar ze zijn ook heerlijk in een kop warme chocomelk.

 

Cadeautje: nog meer leuks

Wil je het kerstgevoel nog wat langer vasthouden? Dat snappen we! Daarom hebben we extra inspiratie toegevoegd aan deze blog. Zo kun je nog net wat langer in de kerstsferen blijven!

 

Chocoladeschors 

Het is supermakkelijk en snel om chocoladeschors te maken. En je kunt er eindeloos mee variëren! Het belangrijkste is dat je de chocolade goed smelt. Om chocoladeschors te maken, heb je nodig:

  • Pure, melk of witte chocoladerepen of smeltchocolade 
  • Elke topping die je maar kunt bedenken, zoals: noten, karamelstukjes, stukjes zuurstok, gezouten crackers, mini-marshmallows, discodip, enzovoorts.  

Zoals eerder gezegd, is het heel makkelijk om chocoladeschors te maken. Zelfs kleinere kinderen kunnen hierbij helpen. Het gaat als volgt:

  • Bereid je favoriete toppings voor. Verkruimel je zuurstokken en zet je M&M’s, noten, discodip, etc. klaar in kommetjes.
  • Smelt de chocolade van jouw keuze. Dit gaat het eenvoudigst door de chocolade in een magnetronbestendige kom te doen, en het met intervallen van 20-30 seconden op te warmen. Roer de chocolade tussendoor goed. Na twee of drie rondes zou de chocola voldoende gesmolten moeten zijn.
  • Verdeel de gesmolten chocola op een vel bakpapier en maak er een mooie, vlakke laag van.
  • Leef je uit met de toppings! Verdeel ze hoe jij het wilt; je kunt ook verschillende toppings met elkaar mixen.

 

 Het grootste voordeel van chocoladeschors is dat je er een handomdraai ontzettend veel van kunt maken!

 

Pebernødder 

Pebernødder zijn traditionele Deense kerstkoekjes, die vergelijkbaar zijn met onze pepernoten. De koekjes zijn vast onderdeel van de Deens Kerst, en er worden tonnen van verkocht door Deense supermarkten. Ook de andere Scandinavische landen kennen hun eigen versie van dit recept. Pebernødder zijn eenvoudig te maken, samen met je gezin. Ook kleine kinderen kunnen helpen om de vele deegballetjes te rollen.

Ingrediënten:

  • 175 gram suiker
  • 1 ei
  • 2 theelepels volle room
  • 250 gram tarwebloem
  • ½ theelepel bakpoeder of baking soda
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • ½ theelepel gemalen witte peper
  • ½ theelepel gemalen gember
  • ½ theelepel gemalen kruidnagel
  • 100 gram boter 

Bakkers klaar? Bakken maar!

Klop het ei en de suiker tot een luchtige massa en roer de volle room erdoorheen. Mix de bloem en de kruiden. Kruimel hier de boter doorheen. Voeg daarna de natte en de droge ingrediënten samen en kneed het deeg. Laat het deeg daarna minstens een uur rusten in de koelkast. Gooi een dun laagje bloem op je werkblad en verdeel het deeg in rolletjes van ongeveer twee centimeter dik. Snijd de rollen in kleine stukjes (ongeveer de grootte van een hazelnoot) en rol ze in kleine balletjes. Kinderen kunnen hier goed bij helpen: laat ze het deeg snijden met een plastic mes of een deegkrabber. En het rollen van de balletjes vinden ze vast geweldig.

Leg de koekballetjes op bakpapier en bak ze boven in de oven, ongeveer 10 minuten op 200 graden, tot ze goudbruin en heerlijk zijn.

Geniet ervan!

Terug naar blog