Duurzaam FAQ

Algemeen

Wat garandeert het Asthma Allergy Nordic-logo?

Het Asthma Allergy Nordic is een certificering voor producten waarbij de kans op huidirritatie minimaal is. Producten gecertificeerd volgens het Asthma Allergy Nordic worden op elk ingrediënt zorgvuldig onderzocht door een specialist en bevatten geen parfum. De certificering maakt het voor mensen met huidallergieën, astma of andere ademhalingsproblemen gemakkelijker om producten te vinden die ze zorgeloos kunnen gebruiken.
Dit symbool maakt het voor mensen met huidallergieën, astma of andere ademhalingsproblemen gemakkelijker om producten te vinden die ze zonder zorgen kunnen gebruiken.

Wat is het verschil tussen biologisch afbreekbaar en composteerbaar?

Als een product composteerbaar is, is het altijd biologisch afbreekbaar, maar een product dat biologisch afbreekbaar is, is niet altijd composteerbaar.

Zowel biologisch afbreekbare als composteerbare producten worden op natuurlijke wijze afgebroken zonder schade aan te richten aan ecosystemen. Na verloop van tijd vallen ze allebei uiteen in natuurlijke fragmenten. Composteerbare producten worden echter altijd afgebroken tot iets dat ecosystemen op een positieve manier beïnvloedt, zoals compost/humus, terwijl biologisch afbreekbare producten een neutraal effect/geen effect kunnen hebben op de ecosystemen.

Er zijn strenge eisen aan de tijd die een product nodig heeft om te composteren. Dit tijdsbestek hangt af van het feit of het product wordt gelabeld als thuiscomposteerbaar of industrieel composteerbaar.

Bij een product dat biologisch afbreekbaar is, kan het 1 dag tot 1000 jaar duren voordat het afgebroken is.

Wat is het verschil tussen het Nordic Swan Ecolabel en het EU Ecolabel?

Beide ecolabels hanteren strikte eisen wat betreft gezondheid, kwaliteit en milieu. Ze kijken naar alle relevante fasen van de levenscyclus van het product. Het belangrijkste verschil tussen de twee ecolabels is dat het Nordic Swan Ecolabel wordt afgegeven door de Scandinavische Raad van Ministers en vooral wordt gebruikt in Scandinavië, terwijl het EU Ecolabel is opgesteld door de Europese Commissie en wordt gebruikt in de EU.

Wat garandeert het EU ecolabel?

Het garandeert dat een product met zorg en aandacht voor het milieu wordt geproduceerd. Het label stelt strenge eisen aan de hele levenscyclus van een product op het gebied van gezondheid, kwaliteit en milieu. Het beoordeelt; grondstoffen, productsamenstelling, restafvalverwerking, kwaliteit, distributie, verpakking en afvalproductie.

Wat betekent het Nordic Swan Ecolabel?

Wanneer een product is gelabeld met het Nordic Swan Ecolabe lis dit een garantie dat het product met zorg en aandacht voor het milieu is geproduceerd. Het label stelt strenge eisen voor de hele levenscyclus van een product op het gebied van gezondheid, kwaliteit en milieu. Het beoordeelt; grondstoffen, productsamenstelling, restafvalverwerking, kwaliteit, distributie, verpakking en afvalproductie. Hier vind je meer informatie.

Wat betekent het FSC-logo?

FSC® (Forest Stewardship Council) garandeert dat een product is gemaakt van grondstoffen die afkomstig zijn uit goed beheerde bossen en verantwoorde bronnen.
Lees hier meer over de FSC.

Hoe wordt een dermatologische test uitgevoerd?

Dermatologische tests worden op verschillende manieren uitgevoerd, afhankelijk van welk product wordt getest.

Voor luiers

Alle grondstoffen worden samen met onafhankelijke en officieel erkende instituten in Duitsland getest op huidirritaties. De tests worden uitgevoerd op 20 personen van wie er zes een gevoelige huid hebben.

Voor huidverzorgingsproducten

De test wordt uitgevoerd op minimaal 50 personen met verschillende huidtypes. Een monster van het product wordt 48 uur op een klein deel van de huid geplaatst en daarna wordt de huid geobserveerd. De test wordt gedaan onder toezicht van een dermatoloog.

Deze tests tonen aan dat onze producten veilig zijn voor je kindje en voldoen aan onze hoge kwaliteitsnormen.

Wat is het verschil tussen een ecolabel en biologisch afbreekbaar?

Ecolabels richten zich op milieuoverwegingen en de menselijke gezondheid (huidvriendelijkheid, gevaarlijke stoffen, enz.). Deze gaan niet noodzakelijk over de afbreekbaarheid van een product. Dat een product biologisch afbreekbaar is, is op zich geen bewijs dat een product duurzaam is. Tegelijkertijd hoeft een product ook niet biologisch afbreekbaar te zijn om het duurzaam te kunnen noemen. We zorgen ervoor dat de ingrediënten in de luier op een zo verantwoord mogelijke manier worden gewonnen en verwerkt. Maar niet alle materialen in de luiers van Bambo Nature zijn biologisch afbreekbaar. Deze materialen zijn nodig om de kwaliteit van de luiers te waarborgen. Biologisch afbreekbare producten kun je herkennen aan een symbool van een officiële derde partij die het product heeft getest volgens de officiële normen voor biologische afbreekbaarheid.

Luiers en broekjes

Zijn Bambo Nature-luiers biologisch afbreekbaar?

Nee, Bambo Nature-luiers zijn niet biologisch afbreekbaar. De luiers bevatten natuurlijke materialen zoals houtpulp, maar ze bevatten ook niet-afbreekbare materialen. Deze niet-afbreekbare materialen zijn belangrijke ingrediënten van de luier die onder andere nodig zijn voor voldoende absorptie en voorkomen dat de luier doorlekt.

Wat zijn de exacte ingrediënten in de luiers?

Bekijk hier onze de volledige ingrediëntenlijst.


We selecteren zorgvuldig alle grondstoffen en ingrediënten die nodig zijn voor het maken van onze luiers. We gebruiken alleen ingrediënten die zijn goedgekeurd volgens het Nordic Swan Ecolabel. Dit betekent dat ze veilig zijn voor zowel je baby als het milieu.

Bevatten babyluiers van Bambo Nature plastic?

Enkele belangrijke onderdelen in de luier zijn gemaakt van verschillende soorten kunststoffen, zoals SAP, PE en PP. Deze materialen zijn essentieel voor de kwaliteit van de luier en zorgen onder andere voor een goede absorptie (en dus droge billen) en zorgen ervoor dat de luiers niet doorlekken. Deze materialen zijn goedgekeurd door het strikte Nordic Swan Ecolabel, wat betekent dat het een verantwoorde keuze is op het gebied van kunststoffen. Onze wegwerpluiers zijn zorgvuldig ontworpen om je baby droog, gezond en comfortabel te houden en tegelijkertijd het milieu zo min mogelijk te belasten.

We werken continu aan het vernieuwen en verbeteren van onze luiers. Dit doen we door de hoeveelheid niet-afbreekbare ingrediënten te verminderen. We zoeken en testen ook duurzamere alternatieven die ons kunnen helpen het plastic gehalte in onze luiers te verminderen - zonder een stap terug te doen in kwaliteit en prestaties.

Zijn de ingrediënten in de luiers milieuvriendelijk?

Alle ingrediënten en materialen in onze luiers zijn goedgekeurd volgens het Nordic Swan Ecolabel. Dit symbool is de garantie dat we de best mogelijke ingrediënten voor onze luiers gebruiken en dat we geen stoffen gebruiken waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby of het milieu.

Kunnen Bambo Nature luiers bij het GFT of in mijn compostbak thuis?

Nee, de luiers horen bij het restafval. Of een product bij het GFT mag kun je zien aan het symbool van thuiscompostering.

Sommige gemeentes hebben een specifiek afval- of recyclingsysteem voor gebruikte luiers. Check de site van je gemeente voor de lokale mogelijkheden.

Zijn Bambo Nature luiers milieuvriendelijk?

De luiers van Bambo Nature zijn zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd, zonder concessies te doen aan kwaliteit of comfort. Dit doen we enerzijds door te kiezen voor duurzame materialen en anderzijds door het productieproces te verduurzamen

  • Onze luiers worden in Denemarken gemaakt. De machines die we daarvoor gebruiken, hebben een sterk geoptimaliseerd energieverbruik. Daarbij is 100% van het elektriciteitsverbruik afkomstig van duurzame energie.
  • We selecteren en controleren de grondstoffen en ingrediënten zorgvuldig. We gebruiken enkel grondstoffen en ingrediënten die worden goedgekeurd door vooraanstaande officiële certificeringsinstanties op het gebied van duurzaamheid, zoals het Nordic Swan Ecolabel, het EU Ecolabel en de FSC® (Forest Stewardship Council).
  • Meer informatie over onze verantwoorde productie.

Zijn Bambo Nature-luiers schadelijk voor het milieu?

Net als de meeste andere producten ter wereld hebben luiers een negatief effect op het milieu. We zijn ons hier zeer bewust van en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze luiers zo milieu- en huidvriendelijk mogelijk zijn. We selecteren onze grondstoffen en ingrediënten zorgvuldig en gebruiken zo min mogelijk materialen. Onze grondstoffen en ingrediënten worden voortdurend gecontroleerd en ze zijn gecertificeerd volgens enkele van 's werelds strengste certificeringsinstanties, zoals het Nordic Swan Ecolabel. Bovendien is 100% van ons elektriciteitsverbruik in onze Deense productielocatie afkomstig van duurzame energie en sinds 2009 hebben we de totale CO2-uitstoot* met 62,1% verminderd.

*CO2-uitstoot is afkomstig van elektriciteit, gas en olie en wordt berekend op basis van de standaardfactoren van Energinet (Deens beheerder van elektriciteit en aardgas) en het Deense Energieagentschap. De omrekeningen van elektriciteit (in kWh) naar CO2 (in kg) zijn gebaseerd op de Milieuverklaring van Energinet. De omrekeningen van olie (in liter) en gas (in kg) naar CO2 (in kg) zijn gebaseerd op de normen van het Deense Energieagentschap voor calorische waarden en emissiefactoren.

Met welk afvalsoort moet ik de luiers weggooien?

Luiers horen bij het restafval. Restafval wordt verbrand en omgezet in nieuwe energie zoals warmte of elektriciteit.

Sommige gemeentes hebben een specifiek afval- of recyclingsysteem voor gebruikte luiers. Check de website van jouw gemeente voor de lokale mogelijkheden.

Wat doet Bambo Nature om de CO2-uitstoot te verminderen?

Onze Deense productielocatie is ISO50001 gecertificeerd. Dit betekent dat we een energiebeheersysteem hebben, gecontroleerd door een derde partij en dat we continu werken aan energieoptimalisatie. Ons elektriciteitsverbruik is voor 100% afkomstig van hernieuwbare energie. Sinds 2009 hebben we de totale CO2-uitstoot* verlaagd met 62,1%.

*CO2-uitstoot is afkomstig van elektriciteit, gas en olie en wordt berekend op basis van de standaardfactoren van Energinet (Deens beheerder van elektriciteit en aardgas) en het Deense Energieagentschap. De omrekeningen van elektriciteit (in kWh) naar CO2 (in kg) zijn gebaseerd op de Milieuverklaring van Energinet. De omrekeningen van olie (in liter) en gas (in kg) naar CO2 (in kg) zijn gebaseerd op de normen van het Deense Energieagentschap voor calorische waarden en emissiefactoren.

Bevatten Bambo Nature-luiers palmolie?

Nee, onze luiers bevatten geen palmolie.

Waarom hebben niet alle Bambo Nature-luiers een EU Ecolabel?

Producten met een CE-markering (medische hulpmiddelen) kunnen niet worden gecertificeerd met het EU Ecolabel. De producten voldoen aan dezelfde eisen als producten met een EU Ecolabel, maar het EU Ecolabel keurt geen producten met CE-markering goed. Onze luiers maat 5 + 6 en de Dreamy Night Pants dragen de CE-markering vanwege de luiermaat. Daarom hebben ze geen EU Ecolabel.

Zijn Bambo Nature-luiers veganistisch?

Ja. Onze luiers zijn veganistisch. Ze bevatten geen ingrediënten van dierlijke oorsprong en zijn niet op dieren getest.

Is de vochtigheidsindicator veilig voor de huid van mijn baby?

Ja. De vochtigheidsindicator is niet sensibiliserend en bevat geen giftige of kankerverwekkende pigmenten die zware metalen bevatten. Onze luiers zijn goedgekeurd door Asthma Allergy Nordic en het Nordic Swan Ecolabel en volkomen veilig voor je baby.

De vochtigheidsindicator maakt het gemakkelijk om te zien wanneer de luier moet worden verschoond, aangezien de strip van kleur verandert bij blootstelling aan vloeistof.

Wat betekent het "30% post-consumer recycled"-logo op de verpakking?

Het logo heeft enkel betrekking op de productie van de verpakking. Onze verpakkingen bestaan voor 30% uit gerecycled plastic. Dat betekent dat er minder nieuw plastic nodig is bij de productie. De gerecyclede materialen zijn afkomstig van huishoudelijk plastic afval dat zorgvuldig wordt gereinigd en gesorteerd op kwaliteit.

Is de luierverpakking die voor 30% uit gerecycled plastic bestaat biologisch afbreekbaar of composteerbaar?

Nee, de luierverpakking is niet biologisch afbreekbaar of composteerbaar. Het is een kunststof materiaal dat is gemaakt van 30% gerecyclede grondstoffen. Het 30% PCR-logo is uw garantie dat de verpakking voor 30% uit gerecyclede grondstoffen bestaat. De verpakking mag worden gerecycled bij het plastic afval.

Is de papieren luierverpakking biologisch afbreekbaar of composteerbaar?

Nee, de papieren luierverpakking is niet biologisch afbreekbaar of composteerbaar. De papieren luierverpakkingen mogen samen met ander papierafval gerecycled worden.

Is de plastic luierverpakking met 30% PCR recyclebaar?

Ja, de luierverpakkingen bestaan voor 30% uit gerecyclede grondstoffen. De verpakking moet bij het plastic afval.

Mag ik de luierverpakkingen die voor 30% uit gerecycled plastic bestaan bij gft-afval weggooien?

Nee. De verpakking is recyclebaar en moet samen met ander plastic afval worden gerecycled.

Kan ik de papieren luierverpakkingen bij het gft-afval gooien?

Nee, maar de verpakking is recyclebaar en mag met het papierafval worden gerecycled.

Worden de papieren verpakking en de verpakking die voor 30% uit gerecycled plastic bestaat beide beschikbaar?

Ja, beide soorten verpakkingen worden opgenomen in ons assortiment. Sommige van onze producten kunnen nog niet met de papieren verpakking worden geproduceerd, maar binnenkort willen we je de
mogelijkheid bieden om de verpakking van jouw voorkeur te kiezen. Bij Bambo Nature streven we altijd naar innovatie en werken we continu toe naar een vermindering van ons gebruik van plastic.

Huidverzorging

Waarvan zijn de Bambo Nature-huidverzorgingsflesjes en tubes gemaakt en hoe gooi ik ze op de juiste manier weg?

Onze huidverzorgingstubes en -flessen zijn gemaakt van PP, PE en LDPE/HDPE. Zowel tubes als flessen moeten worden gerecycled met ander plastic afval.

Wat maakt de huidverzorgingsproducten van Bambo Nature milieuvriendelijk?

Onze huidverzorgingsproducten zijn met zorg ontwikkeld voor de gevoelige babyhuid en bevatten geen ingrediënten die schadelijk zijn voor je baby of het milieu. 99-100% van de ingrediënten zijn natuurlijk. De producten zijn veganistisch, bevatten biologisch gecertificeerde ingrediënten en zijn gecertificeerd volgens ECOCERT Cosmos en het Nordic Swan Ecolabel.

Bevatten de huidverzorgingsproducten ingrediënten die schadelijk zijn voor het milieu?

Onze huidverzorgingsproducten zijn gecertificeerd met het Nordic Swan Ecolabel. Het Nordic Swan Ecolabel heeft de milieu-impact van producten in kaart gebracht en stelt eisen in alle relevante fasen van de cyclus van producten (van grondstof tot transport van product). Dit komt het milieu, het klimaat, de mens en de hulpbronnen van de aarde ten goede. De producten die Bambo Nature verkoopt voldoen aan deze eisen van het Nordic Swan Ecolabel. Deze omvatten:

  • Biologische afbreekbaarheid (hoe de stoffen in de natuur kunnen worden afgebroken)
  • Bio accumulatie (hoe de stoffen zich ophopen in levende organismen en dus niet opnieuw worden uitgescheiden)
  • Giftige stoffen in water, voor levende organismen in het water.

Bovendien stelt het Nordic Swan Ecolabel eisen aan het ontwerp van verpakkingen, met de nadruk op zowel het beperken van het materiaalgebruik als het ontwerp van verpakkingen die recycling vergemakkelijken.

Wat maakt de huidverzorging van Bambo Nature huidvriendelijk?

Onze huidverzorgingsproducten zijn met zorg ontwikkeld voor de gevoelige babyhuid en bevatten geen ingrediënten die schadelijk zijn voor je baby of het milieu. Onze huidverzorgings- en zonnebrandproducten hebben verschillende eigenschappen en certificeringen. In de beschrijving en de tabbladen op de productpagina’s kun je meer informatie vinden over elk product.

Bevatten de huidverzorgingsproducten palmolie?

Onze huidverzorgingsproducten bevatten RSPO-gecertificeerde palmolie. Dit betekent dat de palmolie in het product is geproduceerd volgens de regels van de RSPO*.

*RSPO staat voor Roundtable on Sustainable Palm Oil. Dit is een wereldwijde non-profitorganisatie. De RSPO heeft een reeks milieu- en sociale criteria ontwikkeld waaraan bedrijven moeten voldoen om gecertificeerde duurzame palmolie te produceren.

Waarom zijn de huidverzorgingsproducten niet 100% biologisch?

Onze huidverzorgingsproducten kunnen nooit 100% biologisch zijn. Dit komt doordat het hoofdingrediënt water is. Dit zit in drie van onze producten (Body Lotion, Soothing Cream en Hair & Body Wash). Water is niet organisch.

De badolie bevat geen water, maar gecertificeerde biologische olie. Het organische gehalte van de vier producten varieert van 20-70%.

Wat betekent het keurmerk van de Vegan Society?

Om het Vegan Society-keurmerk te verdienen, moet een product voldoen aan de normen die door de Vegan Society zijn opgesteld. Deze omvatten onder andere dat het product geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevat en dat zowel het product als de ingrediënten niet op dieren zijn getest. Het Vegan Society-keurmerk wordt jaarlijks vernieuwd om ervoor te zorgen dat de producten aan de normen blijven voldoen. Op hun website vind je meer informatie over de Vegan Society en de normen van hun keurmerk.

Is jullie zonnebrandlotion veilig voor de koraalriffen?

Ja, onze Bambo Nature-zonnebrandlotion draagt het EcoSun Pass-logo. De EcoSun Pass is een bedrijf dat de milieu-impact van zonnebrandproducten beoordeeld. Ze voeren uitgebreide tests uit waarbij ze de samenstelling van zonnebrandproducten onderzoeken.
Dit betekent dat het product niet schadelijk is voor het zeeleven en koraal. De zonnebrandlotion bevat geen chemicaliën die de koraalriffen of de ecosystemen van de oceanen kunnen verbleken, beschadigen of verwoesten.

Wat betekent het ECOCERT Cosmos-logo?

ECOCERT Cosmos is de eerste instantie die certificeringen uitbracht voor natuurlijke en biologische cosmetica. Deze certificering controleert of producten van ingrediënten tot verpakking voldoen aan hoge milieu-eisen. Alleen producten met minimaal 95% natuurlijke ingrediënten komen voor certificering in aanmerking.

Waarom heeft jullie zonnebrandlotion geen ECOCERT Cosmos-certificering?

Voor ECOCERT Cosmos zijn alleen niet-organische zonnefilters in zonnebrand toegestaan, en wij hebben ervoor gekozen om alleen organische filters te gebruiken. 

Wat is het verschil tussen organische en niet-organische zonnefilters?

Zonnebrandlotions werken dankzij de zonnefilters die in het recept gebruikt worden.
Er zijn twee soorten filters:
Organische filters: De ingrediënten trekken in de huid en absorberen daar de energie van het zonlicht, zodat het licht niet dieper in de huidlagen kan doordringen om schade aan te richten. Organische filters worden net als normale bodylotion geabsorbeerd. Deze filters worden ook wel chemische filters genoemd.
Niet-organische filters: Dit is meestal titaniumdioxide, maar er zijn ook andere soorten niet-organische filters. Niet-organische filters reflecteren de zonnestralen als een spiegel, waardoor ze niet in de huid kunnen doordringen. Deze filters worden ook wel fysieke filters genoemd, omdat ze niet door de huid worden opgenomen, maar een laag bovenop de huid vormen, waardoor de huid vaak wit wordt.

Doekjes

Waar is de verpakking van de doekjes van gemaakt en hoe gooi ik deze weg?

Onze vochtige doekjes worden geleverd in nieuwe verpakkingen waarbij de plastic folie met 20% is verminderd en het plastic deksel is vervangen door een vaste opening (tape-opening). De verpakking van de doekjes is recyclebaar en moet samen met ander plastic afval worden gerecycled.