Doorloop het volgende stappenplan om je meest vruchtbare dagen te berekenen.
- Ga eerst na hoe lang je cyclus duurt. Gemiddeld duurt een cyclus 28 dagen, maar de lengte van een cyclus is per persoon verschillend. De lengte van jouw cyclus bereken je door het aantal dagen te tellen tussen je menstruaties. Je begint met tellen op de eerste dag van je menstruatie en telt tot en met de dag voor je volgende menstruatie. Het aantal dagen dat je hebt geteld is de lengte van jouw cyclus.
- Ga vervolgens na wanneer de laatste dag zal zijn van je huidige cyclus. Dit doe je door het aantal dagen van jouw cyclus op te tellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie.
- Tel nu 14 dagen terug. De dag waar je op uitkomt is waarschijnlijk de dag waarop de eisprong plaatsvindt.
- Je meest vruchtbare periode is deze dag en de twee dagen ervoor. Dus stel jouw cyclus duurt 30 dagen, dan is je ovulatie waarschijnlijk op dag 17. Je meest vruchtbare dagen zijn dan dag 15, 16 en 17.
Geen garantie tot succes bij onregelmatige cyclus
Dit telsysteem is fijn, maar niet erg betrouwbaar. Vooral niet voor mensen met een onregelmatige cyclus. Je vruchtbare dagen hangen namelijk af van wanneer jouw eisprong plaatsvindt. Bij sommige vrouwen is de eisprong net wat eerder of juist net wat later, waardoor de vruchtbare dagen ook eerder of later in de cyclus vallen. Verder is de levensduur van het sperma van je partner ook bepalend voor wanneer je zwanger kunt worden. Gemiddeld kunnen zaadcellen tussen de 48 – 72 uur overleven, maar sommige zaadcellen overleven het wel vijf dagen. Als zaadcellen het vijf dagen overleven in jouw baarmoeder of eileiders, dan ben je al vier dagen voor je eisprong vruchtbaar.
Dit telsysteem wordt soms ook gebruikt door mensen die juist niet zwanger willen worden. Dit wordt echter sterk afgeraden, aangezien het telsysteem niet waterdicht is. Als je niet zwanger wilt worden zul je altijd gebruik moeten maken van een condoom, de pil of een andere anticonceptiemethode. Raadpleeg voor de mogelijkheden je huisarts.
Werkt het telsysteem niet? Gebruik dan een ovulatietest.
Ondanks dat het telsysteem niet 100% betrouwbaar is, is het voor veel mensen het proberen waard. Met name als je een regelmatige cyclus hebt, kan deze methode goed werken. Wil het bij jullie niet lukken met het telsysteem? Dan kun je natuurlijk ook gebruik maken van een ovulatietest. Een ovulatietest werkt hetzelfde als een zwangerschapstest, maar in plaats van het hCG hormoon meet een ovulatietest het luteïniserend hormoon in je urine. Ongeveer twee dagen voor je eisprong, dus op je vruchtbare dagen, stijgt het luteïniserend hormoon in je lichaam. Op deze dagen slaat een ovulatietest positief uit.
Het nadeel is dat ovulatietesten vaak veel plastic bevatten, ze zijn niet heel goed voor de natuur dus. Gelukkig zijn er ook testen met minder plastic beschikbaar. Zo bevatten de testen van Sensitest 60% minder plastic dan andere ovulatietesten.