Gezonde ouders, gezonde kinderen

Gezonde ouders, gezonde kinderen

Als ouder gezond leven is ontzettend belangrijk. Hoe gezonder jij leeft, hoe gezonder je kind dit ook zal doen. Kinderen doen namelijk zoals hun ouders doen! Daarom in dit artikel: tips om gezond te blijven als ouder. 

Als er één goed voornemen bovenaan je lijstje staat, is het wel goed voor je kinderen zorgen. Je wilt dat ze opgroeien tot gezonde en bewuste volwassenen, die oog hebben voor de wereld om hen heen. Om dit voornemen uit te laten komen, kun je het best beginnen met goed voor jezelf zorgen. Kinderen doen immers niet wat je zégt, maar wat je dóet. Tijd om zo gezond mogelijk te leven dus!

Kopie van jou

Sociaalwetenschappelijk onderzoek laat zien dat je als ouder op veel gebieden een grote invloed hebt op de voorkeuren en gedragingen van je kind. Hoe gezonder jij leeft, hoe gezonder hij of zij (gaat) leven. Van je gedrag en gewoontes tot je geloof, gedachten en overtuigingen; je geeft meer door aan je kind dan je misschien denkt. Als bewuste ouder kun je hier natuurlijk je voordeel mee doen!

 

Tips voor een gezond leven

Hoe? Door het goede voorbeeld te geven. We hebben dan ook wat tips op een rij gezet die je helpen gezond te leven, zowel op fysiek als mentaal vlak. Je zult zien: op den duur gaat je kind jouw levensstijl normaal vinden en weet hij of zij niet beter.

 

    • Ontbijt elke dag
      Het Voedingscentrum raadt aan om elke dag te ontbijten. Het ontbijt levert belangrijke voedingsstoffen en ontbijten kan ervoor zorgen dat je de rest van de dag regelmatiger eet. Een tip voor als je geneigd bent snel een kop koffie staand achterover te slaan: dek de tafel de avond van tevoren.

    • Sport en beweeg regelmatig
      Bewegen verkleint de kans op ziekten en aandoeningen en houdt ons fit en vitaal. Het advies voor volwassenen is minimaal 2,5 uur per week actief te bewegen (bijvoorbeeld fietsen, hardlopen, voetballen of fitness). Ook beweging door de dag heen is belangrijk. Neem eens de trap in plaats van de lift en breng je kind lopend of fietsend naar school, de opvang of hockeytraining. Zet ’s avonds niet standaard de tv aan, maar loop een blokje om. En babyzwemmen, een rondje skeeleren of een boswandeling op zondagmiddag? Goed idee! Als je het samen met je kind doet, versterk je al bewegend ook nog eens jullie band.

       

    • Drink voldoende water en geen frisdrank
      Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. Water en groene of kruidenthee zijn gezonde keuzes, frisdrank, (te veel) koffie en alcohol niet. Heb je moeite met genoeg water drinken? Zet bij elke maaltijd een kan water op tafel.

    • Eet voldoende groente en fruit
      Om het eten van fruit een gewoonte te laten worden, kun je het best dagelijks een vast fruitmoment kiezen. Twee stuks fruit per dag is de richtlijn. Om meer groente in je voedingspatroon te laten terugkomen, is rauwkost bij de maaltijd of lunchen met soep of salade een goed idee.

       

    • Kies voor volkoren varianten

      Volkorenbrood en volkorenpasta zijn stukken gezonder dan de witte varianten. Ook zilvervliesrijst is beter dan witte rijst. Waarom? Er zitten meer vezels in. Die dragen bij aan een goede spijsvertering.

       

    • Investeer in goede nachtrust
      ‘s Nachts herstellen onze spieren, weefsels, hormonen en hersencellen zich. Maak er dus geen gewoonte van om tot na middernacht te Netflixen, maar zorg voor de gemiddelde acht uur slaap per nacht. Neem je telefoon niet mee naar bed en ga een uurtje voordat je gaat slapen offline. Zo kom je alvast in de rustmodus en schakel je terug. Om de volgende ochtend weer vol energie aan een nieuwe dag te beginnen!

       

    • Vermijd stress zo veel mogelijk

      Niet alleen voelt je kindje het als jij ergens mee zit, ook voor jouzelf is te veel en te vaak stress ongezond. Hoe minder stress, hoe lager het risico op hart- en vaatziekten en hoe kleiner de kans op ongezonde gewoonten als roken of alcohol drinken. Structuur en routine inbouwen, is een manier om stress te beperken. Het spitsuur in de ochtend voorkom je bijvoorbeeld door eerder op te staan dan je kinderen of lunchpakketjes van tevoren te maken. Probeer ook niet naar ieders opvoedadvies te luisteren. Je eigen gevoel heeft het meestal bij het rechte eind.

    • Zorg voor rust en ontspanning

Onze grootouders pleitten al voor de drie r’en rust, reinheid en regelmaat. En dat is niet voor niets. Een volgepropt weekend is misschien gezellig, maar je laadt niet op. Zeker als je de hele week hard werkt, is die ouderwetse zondag rustdag zo gek nog niet. Neem de tijd om samen te puzzelen, koken, wandelen of een boek te lezen. En last but not least: voel je niet schuldig als je je even afzondert voor een meditatie, of een vrije middag neemt terwijl je kindje op de opvang is. Als jij ontspanning nodig hebt, heeft je kind het indirect ook nodig.

Terug naar blog