Maak zelf de eerste babyhapjes

Maak zelf de eerste babyhapjes

In de supermarkt of drogisterij vind je hele schappen vol met potjes babyvoeding. Of je nou een banaan-peer hapje of pompoen-rijst hapje wil, je kunt het allemaal kant-en-klaar kopen. Maar je eerste babyhapjes hebben niet alleen als doel om de darmen te laten wennen aan vast voedsel.

Het is ook de bedoeling dat je kleintje went aan nieuwe smaken. Meestal smaken die kant-en-klare hapjes uit de supermarkt niet echt naar het oorspronkelijke ingrediënt. Daarbij is het ook een stuk goedkoper en beter voor het milieu om de hapjes zelf te maken. In deze blog lees je wanneer je baby klaar is voor oefenhapjes en hoe je deze oefenhapjes zelf kunt maken.

Wanneer is mijn baby klaar voor oefenhapjes?

Je baby heeft pas vanaf 6 maanden vaste voeding nodig naast de melk. Toch is het fijn om al vanaf een maand of vier te beginnen met kleine hapjes vaste voeding. Op deze manier kun je je kindje laten wennen aan vaste voeding en nieuwe smaken. Wees ervan bewust dat het niet ‘standaard’ is dat een baby van vier maanden al klaar is voor vast voedsel, er zijn ook kindjes die er pas met vijf of zes maanden aan toe zijn. Het is in ieder geval belangrijk dat je kleintje rechtop kan zitten en goed kan slikken, voordat je begint met het geven van vaste voeding.

Welke ingrediënten kan ik gebruiken voor een oefenhapje?

Eigenlijk kun je alle soorten groenten en fruit gebruiken in een oefenhapje. Begin met zachte of zoete smaken, zoals banaan, peer, bloemkool of worteltjes. Deze smaken vindt je kleintje waarschijnlijk lekkerder dan bittere smaken, zoals de smaak van spruitjes.

Start met één smaak tegelijkertijd, dus meng niet gelijk verschillende fruitsoorten in een hapje. Geef een nieuwe smaak altijd een paar dagen achter elkaar. Zo kan je baby beter wennen aan de nieuwe smaak. Het wennen aan een smaak kan tot 10 dagen duren. Als je kleintje een hapje met een nieuwe smaak niet wil opeten, probeer het dan de dag erop gewoon nog een keer. Het zijn niet voor niks oefenhapjes.

Als je kleintje verschillende smaken gewend is en je merkt dat het eten goed gaat, dan kun je proberen wat smaken te gaan combineren. Meng bijvoorbeeld banaan met peer in een hapje.

Hoe maak ik een oefenhapje klaar?

Het klaarmaken van hapjes is heel simpel:

  • Voor groenten geldt: Kook de groente gaar tot het punt waarop je het kunt prakken. Prak het vervolgens zo fijn dat het een papje wordt. Voeg geen zout of andere specerijen toe aan de groente.
  • Voor fruit geldt: Was het fruit goed af en prak het fijn tot een papje. Fruit als peer of appel is wat lastiger om te prakken. In dat geval kun je het fruit even kort koken.

Krijg je de groente of het fruit niet fijn genoeg door het te prakken? Gebruik dan een (staaf)mixer en voeg eventueel wat water toe aan het hapje.

Wanneer en hoe vaak geef ik een oefenhapje?

Met vier maanden heeft je kindje nog geen vast voedsel nodig. Je hoeft dan ook niet vaak of veel vaste voeding te geven. Een of twee keer per dag een oefenhapje van drie of vier lepeltjes is voldoende. Geef de oefenhapjes na de borst- of flesvoeding of tussen twee voedingsmomenten door. Op die momenten is je baby ontspannen en niet te hongerig.

Terug naar blog