Onderweg met de kinderen: 5 tips om ze te vermaken zonder beeldschermen

Onderweg met de kinderen: 5 tips om ze te vermaken zonder beeldschermen

Een vakantie in het vooruitzicht hebben is altijd heerlijk. Maar de reis naar de eindbestemming, daar denk je liever niet aan. Rustig stilzitten is namelijk niet iets waar jonge kinderen goed in zijn. Dat is helemaal niet erg, maar het kan reizen wel tot een uitdaging maken. Gelukkig kun je met de juiste voorbereidingen ervoor zorgen dat het goed gaat! In dit blog geven we je vijf tips over hoe je jouw kinderen bezig kunt houden tijdens het reizen.

Of je nu met het vliegtuig gaat of met de auto reist, er zal ongetwijfeld een moment komen dat je kinderen stil moeten zitten. Even kort is geen probleem, maar hoe langer de reis duurt, hoe groter de uitdaging. Met deze vijf tips kun je in ieder geval even vooruit!

Maak verrassingszakjes met oud speelgoed

Je kent het vast wel: traktaties hier en verrassingseieren daar, en voordat je het weet ligt je huis vol met allerlei kleine speeltjes waar niemand meer naar omkijkt. Het is zonde om ze weg te gooien, en met wat creativiteit kunnen ze van pas komen tijdens de reis.

Verzamel al het kleine speelgoed en maak er verrassingszakjes van voor onderweg. Je kunt ze bijvoorbeeld elke honderd kilometer een verrassingszakje geven of gewoon op een moment dat ze het nodig hebben. Stop speelgoed in de zakjes, of doe er opdrachten, kleurplaten, klei of iets lekkers in. Succes gegarandeerd!

Extra tip: Maak je eigen zakjes van oude lapjes stof. Deze lapjes kunnen later weer gebruikt worden om mee te spelen.

Kies voor tweedehands (open-ended) speelgoed

Heb je niet zoveel ongebruikt speelgoed thuis? Dan kun je de lokale speelgoedwinkel bezoeken en tweedehands speelgoed kopen. Hierbij geldt weer: wat leuk is, hangt af van de leeftijd van je kind.

Ga eens op zoek naar antroposofisch (of open-ended) speelgoed. Dit is speelgoed met een ‘open einde’. Dit soort speelgoed stimuleert creatief spel. Denk aan blokken, ballen, (zijden) doeken, bakjes, steentjes, verpakkingsmateriaal, duplostenen of neutrale poppen en auto's.

Bang dat het speelgoed wegrolt? Gebruik een verschoningsmatje als onderlegger. Dan hoef je je ook geen zorgen te maken als er iets gemorst wordt.

Knutselspullen meenemen

Neem een mooi kleurboek, losse blaadjes papier in verschillende kleuren, een kleine schaar en een lijmstift mee. Klei, een waterkleurboek (de kleur verdwijnt zodra het water is opgedroogd), een magnetisch tekenbord of een herbruikbaar stickerboek is ook altijd leuk. Voor wat oudere kinderen (en volwassenen!) is origami ook geweldig.

Eten en poetsen

Eten doet het altijd goed. Maak leuke verrassingsdoosjes met klein en makkelijk te eten voedsel. Geef er eventueel een kindermesje bij zodat ze zich even kunnen uitleven met het snijden van fruit of groente.

Wist je dat billendoekjes ideaal zijn om vlekken en ongelukjes meteen op te ruimen? Houd ze altijd bij de hand om vlekken en ongelukjes meteen op te ruimen. Die doekjes zijn trouwens ook leuk voor kleine kinderen om het vliegtuig 'schoon te maken' – zo houden ze zichzelf wel even bezig.

Bonustip:
Als je met het vliegtuig reist, is het verstandig om tijdens het stijgen en dalen een kauwsnoepje te geven of iets anders waarbij ze veel moeten slikken (de borst, de fles). Dit houdt de oren open en voorkomt oorpijn.

Even lekker niets doen

Het is niet voor iedereen weggelegd, maar we noemen het toch maar even. Vervelen en lekker niets doen is helemaal niet erg en leidt in veel gevallen tot de mooiste ideeën. Las tussendoor af en toe een momentje van niets doen in. Benoem het niet zo naar je kind(eren) toe, maar stel een volgende activiteit gewoon even uit.

Reis je met de auto, dan kun je kinderen ook aanmoedigen om de natuur te observeren tijdens de reis. Leer ze over de verschillende landschappen, flora en fauna die ze onderweg tegenkomen. Neem zelf een kaart of encyclopedie mee en laat je kinderen een notitieboekje en kleurpotloden meenemen om hun observaties vast te leggen. Grote kinderen kunnen een camera meenemen om een eigen reisverslag te maken.

Ook vanuit het vliegtuig is er genoeg te zien. Hoe verloopt een vliegreis van deur tot deur, hoe lang duurt het, hoeveel kilometer leg je af, wat weet je over het land waar je naartoe gaat?

Bonustip:
Je tas goed inpakken zorgt ervoor dat je altijd alles op het juiste moment bij de hand hebt. Kies één of twee grote handtassen waarin je kleine tasjes stopt:

  • Een tasje met je verschoonspullen zoals luiers, billendoekjes, crème, onderleggers en een extra setje kleding
  • Een tasje met eten
  • Een tas met speelgoed
  • Een tas met verrassingen
Bewaar je waardevolle spullen altijd apart, bijvoorbeeld in een buideltasje. Als je ineens achter je kind aan moet rennen, hoef je je geen zorgen te maken over je waardevolle spullen, want die heb je op deze manier altijd bij je.
Terug naar blog