Je kleine spruit wil graag bij de grote kinderen horen en zindelijkheidstraining is een grote stap in die richting. Het is een belangrijke mijlpaal, die vooral ook voor de ouders emotioneel kan zijn. Er zijn heel veel boeken en artikelen geschreven over zindelijkheidstraining en er zijn ook veel verschillende manieren om het aan te pakken. Grofweg zijn er twee hoofdstromingen te onderscheiden: de geleidelijke aanpak en de snelle aanpak.
Er zijn ouders die zweren bij de driedaagse methode, waarbij je dreumes al na drie dagen zindelijk kan zijn (mits het kind er lichamelijk en geestelijk aan toe is). Bij deze methode blijf je een lang weekend thuis en doe je alle luiers weg. Er zullen dan zeker ongelukjes gebeuren, maar het idee is om het 'vangnet' (de luiers) in één keer weg te halen zodat het potje als enige optie overblijft.
Wij kijken hier echter vooral naar de geleidelijke aanpak van zindelijkheidstraining, die door de meeste ouders wordt toegepast. Hier zijn onze beste tips om ervoor te zorgen dat de zindelijkheidstraining een succes wordt, voor je peuter en voor jou:
Zorg voor het juiste potje
Het juiste potje is van groot belang om te zorgen dat je kind het ook wil gebruiken. Sommige kinderen vinden een traditioneel potje prima, terwijl andere liever naar het echte toilet gaan, zoals de rest van het gezin. Ze zien mama en papa ook niet op een plastic potje zitten, dus waarom zouden zij dat dan wel doen? Probeer een traditioneel potje én een toiletverkleiner met een opstapje, en kijk dan waar je kind de voorkeur aan geeft. Er zijn ook potjes die eruitzien als een minitoilet, zelfs inclusief spoelgeluid, en heel veel andere varianten.
Koop leuk ondergoed voor grote kinderen
Ga winkelen met je kind en laat het zelf nieuw, leuk ondergoed uitkiezen om het zindelijk worden aantrekkelijker te maken. Je kindje kan dit nieuwe ondergoed voor grote kinderen dragen als het leert om het potje te gebruiken en droog te blijven. Je kunt het nieuwe ondergoed ook al tijdens de zindelijkheidstraining laten dragen, maar houd er dan wel rekening mee dat er ongelukjes kunnen gebeuren.
Geef veel complimentjes
Laat je kindje weten dat het goed bezig is op het potje! Geef high-fives, knuffels en kusjes, of zeg elke keer enthousiast hoe goed het gaat. Kijk zelf wat jouw kind het beste motiveert.
Gebruik stickers om de voortgang bij te houden en te belonen
Maak een zindelijkheidsschema en laat je kind elke keer een leuke sticker plakken als het potje is gelukt. Je peuter kan zo zelf de voortgang zien en je kunt bijvoorbeeld bij elke 5 of 10 stickers een kleine beloning geven.
Maak er een routine van
Maak er een gewoonte van om elke ochtend en voor het slapengaan op het potje te gaan, of na het eten en na het middagdutje. Leer je peuter dat naar het potje gaan een dagelijkse routine is, en iets waar je elke dag de tijd voor moet nemen. Veel peuters zijn te druk met spelen om op het potje te gaan zitten en dat kan tot ongelukjes leiden.
Lees een boekje
Maak op het potje zitten gezellig door samen een boekje te lezen! Gebruik de favoriete boeken van je kind als beloning om op het potje te blijven zitten of ga op zoek naar een boek waarin zindelijkheidstraining voor peuters wordt uitgelegd. Er zijn heel veel leuke boeken te vinden.
Gebruik luierbroekjes
Een luierbroekje is een heel goed hulpmiddel tijdens de zindelijkheidstraining. Je kind voelt zich hiermee wat onafhankelijker, omdat het het broekje zelf omhoog en omlaag kan doen om op het potje te gaan. Een luierbroekje beschermt net zoals een gewone luier tegen ongelukjes. Onze Bambo Nature luierbroekjes zijn zeer geschikt voor peuters. Ze zijn zacht, comfortabel en houden zelfs de meest gevoelige huid droog.
Nu zijn deze tips niet voor iedereen de perfecte oplossing. Alle kinderen zijn verschillend, en uniek in hun ontwikkeling. Maar probeer het eens. Voordat je het weet, hoort je baby bij de grote kinderen.
Het belangrijkste bij zindelijkheidstraining is dat je kind er zelf klaar voor is. Maak je geen zorgen als het wat langer duurt dan je verwacht had. Het lukt snel genoeg. Ben je bang dat je kind er nog niet helemaal klaar voor is? Lees onze blogpost over signalen dat je kindje eraan toe is om met de zindelijkheidstraining te beginnen om te kijken of het misschien nog te vroeg is.