Wat is luieruitslag?
Luieruitslag, ook wel luiereczeem genoemd, ontstaat vaak door een combinatie van hitte, wrijving en contact met urine en ontlasting. Deze factoren irriteren de huid en brengen de beschermende laag van de huid (barrièrelaag) uit balans. De babyhuid wordt dan rood en schraal.
Luieruitslag komt heel veel voor. Dat maakt het natuurlijk niet minder vervelend en pijnlijk voor je baby. Vanaf de geboorte heeft je baby bijna dag en nacht een luier om. Reden temeer om hier de juiste aandacht aan te besteden.
Waarom krijgen baby’s luieruitslag?
Rode babybillen ontstaan meestal als de huid van je baby te lang in contact is geweest met urine of ontlasting. Urine en ontlasting irriteren de huid en kunnen uiteindelijk de tere babyhuid beschadigen. Rode of schrale plekjes en soms zelfs blaasjes en open plekken kunnen het gevolg zijn. Een rode of kapotte babyhuid kan ook ontstaan als de huid te warm wordt, als de luier niet van luchtdoorlatend materiaal gemaakt is of als het materiaal de huid irriteert.
Luieruitslag komt vaker voor bij baby’s dan bij peuters omdat de huid van een baby nog jong en kwetsbaar is. Hoe jonger je baby is, hoe groter het risico dat de huid geïrriteerd raakt door urine en ontlasting.
Hoe kun je luieruitslag of rode billetjes behandelen?
Gelukkig kun je luieruitslag met een paar tips makkelijk voorkomen en behandelen. Door de babyhuid gezond te houden verklein je de kans op uitslag. De eerste stap is om de huid van je baby goed in de gaten te houden. Hiernaast is het van belang dat je de juiste verzorgingsproducten gebruikt en de juiste huidverzorgingsroutines toepast.
Let op de huid van je baby:
Rode babybilletjes – er is iets aan de hand
Als de huid van je baby geïrriteerd is of duidelijk schrale of rode plekjes heeft, dan is er waarschijnlijk sprake van luieruitslag. Maar er kan ook wat anders aan de hand zijn. Heeft je baby misschien last van diarree? Hoeveel tijd zat er tussen de verschoningen? Raakt de luier heel snel te vol? Of is de luier niet goed omgedaan? Misschien heeft je baby geen last van luieruitslag, maar van een andere huidaandoening, zoals eczeem, babyacné of warmte-uitslag. Als je twijfelt over wat voor uitslag je baby heeft, vraag dan advies aan je huisarts, kraamhulp of het consultatiebureau.
Luieruitslag – en nu?
Als je kind last heeft van luieruitslag kun je verschillende dingen doen om dat te behandelen. Probeer allereerst de oorzaak te achterhalen. Misschien is het nodig om een andere maat luier te gebruiken of moet je de luier anders omdoen, bijvoorbeeld minder strak. Gebruik daarnaast altijd de juiste huidverzorgingsproducten. Lees hieronder wat de basis is van de juiste huidverzorging.
De juiste huidverzorging: reinigen, hydrateren, beschermen en de huid laten ademen
Om ervoor te zorgen dat je baby een gezonde huid heeft, is goede huidverzorging belangrijk. Maar wat is de juiste huidverzorging?
Mild reinigen
Als de huid van je baby beschadigd is door luieruitslag moet de huid allereerst herstellen. Dat kan door de billetjes op een milde manier te reinigen. Dep de huid droog, maar wrijf niet en gebruik reinigingsproducten die gemaakt zijn voor de kwetsbare babyhuid. Zo blijft de beschermende laag van de huid intact. De Bambo Nature billendoekjes kun je dagelijks gebruiken en zijn perfect voor een milde reiniging.
Hydrateren en beschermen
Nadat je de billetjes van je baby schoongemaakt hebt, kun je het beste een hydraterende en beschermende crème aanbrengen. Zo droogt de jonge en kwetsbare huid van je baby niet uit en bescherm je de huid tegen urine en ontlasting. Smeer een dun laagje crème op, zodat de huid kan blijven ademen.
Waarom is het zo belangrijk om beschermende crème te gebruiken? Een beschermende crème:
- repareert de beschermende laag van de babyhuid;
- zorgt voor meer vocht in de huid;
- vermindert de verdamping van water door de huid, zodat de huid niet uitdroogt;
- brengt een beschermende laag aan, zodat urine en ontlasting de huid niet, of minder snel, aantasten.
Welke crème moet je kopen voor je baby?
Houd bij de keuze voor een beschermende crème rekening met het volgende:
- De volgorde van de ingrediënten die op de verpakking vermeld staan, laat zien hoeveel er verhoudingsgewijs van die ingrediënten in het product zit. Hoe hoger op de lijst, hoe meer er in het product aanwezig is.
- Er zijn ingrediënten die een verhoogd risico op huidirritatie en allergie geven, zoals parfum, alcohol, lavendel, munt, citroen, eucalyptus, sodium lauryl sulfaat, urea (in hoge concentraties) en kleurstoffen. Probeer deze dus zoveel mogelijk te vermijden.
- In sommige crèmes en lotions zit parfum. Parfum kan huidirritatie veroorzaken. Kies altijd ongeparfumeerde producten met natuurlijke ingrediënten.
- Let op het Asthma Allergy Nordic keurmerk. Dit keurmerk toont aan dat er een minimaal risico is dat het product huidirritatie, eczeem en allergische reacties veroorzaakt.
- De verpakking is van invloed op de werking van een product. Ingrediënten blijven het meest effectief als ze licht- en luchtdicht verpakt zijn. Kies daarom crèmes in een tube of pompflacon.
Wist je dat...
... je beschermende crème en badolie ook goed kunt gebruiken bij de huidplooien rond de liezen van je baby? Het is goed voor de babyhuid en beschermt tegen zweten.
Naast het gebruik van de juiste huidverzorgingsproducten en -routines is het ook heel belangrijk om de luier op het juiste moment te verschonen. Een natte of vochtige huid is gevoeliger voor wrijving en irritatie. Verschoon de luier dus zodra deze verzadigd raakt of direct nadat je baby gepoept heeft. De luiers van Bambo Nature hebben een verzadigingsindicator. Aan de streep aan de buitenkant van de luier kun je gemakkelijk zien wanneer je baby een schone luier nodig heeft.
Luchtdoorlatende materialen
Het is belangrijk om bij de verzorging huidvriendelijke materialen te gebruiken die lucht doorlaten. Er zijn veel verschillende luiers en huidverzorgingsproducten op de markt. Een goede babyluier is gemaakt van zachte en luchtdoorlatende materialen die veilig zijn voor de babyhuid. Dit zorgt voor een goede temperatuur tussen de huid en de luier, zodat de huid van je baby zo min mogelijk zweet. Hiermee voorkom je dat er te veel vocht ontstaat. Daarnaast is het belangrijk dat de luier urine en vocht van ontlasting snel absorbeert zodat de huid van je baby droog blijft.
De beste verzorgingsproducten voor je baby
Geparfumeerde crèmes ruiken misschien lekker, maar zijn niet de beste keuze voor de gevoelige babyhuid. Het immuunsysteem van je baby is nog niet helemaal ontwikkeld. Zorg er daarom voor dat de luiers, billendoekjes en huidverzorgingsproducten voor je baby veilig en vriendelijk zijn voor de huid. Huidvriendelijke producten herken je onder andere aan certificeringen van Asthma Allergy Nordic, Nordic Swan Ecolabel en Ecocert COSMOS. Wees echter kritisch op het Dermatologisch getest-logo. We vertellen waarom.
Dermatologisch getest en huidvriendelijk
Elke producent kan zelf een dermatologische test doen. Echter, vaak is niet inzichtelijk of het bedrijf de test heeft uitgevoerd bij voldoende mensen en voldoende verschillende huidtypen. Bij Bambo Nature doen we dermatologische tests die echt waarde hebben. Zo testen we onze producten gedurende 48 uur op 50 verschillende mensen, zowel mannen als vrouwen, met verschillende leeftijden en huidtypen. De tests staan onder leiding van een dermatoloog in een onafhankelijk testcentrum dat volgens de richtlijnen van Cosmetics Europe werkt.
Asthma Allergy Nordic keurmerk
Het Asthma Allergy Nordic is een van de belangrijkste keurmerken op het gebied van babyverzorgingsproducten. Dit keurmerk garandeert:
√ een minimaal risico op huidirritatie, eczeem en allergische reacties;
√ dat alle ingrediënten zorgvuldig zijn gekozen door huidspecialisten;
√ dat het product geen ingrediënten bevat die allergieën kunnen veroorzaken of de hormoonhuishouding beïnvloeden.
Voorkomen is beter dan genezen
Is de luieruitslag weg? Dan wil je dat natuurlijk zo houden. Dat doe je door die jonge, zachte en kwetsbare babyhuid gezond te houden. Hopelijk kunnen onze tips je helpen om rode babybilletjes te voorkomen. Voorkomen is immers beter en prettiger dan genezen.
Let dus goed op de huid van je baby en gebruik de juiste producten op de juiste manier. Zo kun je luieruitslag voorkomen of het in ieder geval eerder ontdekken.
Samengevat: Onze beste tips om luieruitslag te voorkomen
De beste manier om luieruitslag te voorkomen is om de huid onder de luier schoon en droog te houden. Houd deze tips in je achterhoofd en het risico op luieruitslag wordt een stuk kleiner:
- Verwissel de luier meteen als deze nat of vies is.
- Maak de huid van je baby voorzichtig schoon. Gebruik hiervoor zachte washandjes of billendoekjes. Wees voorzichtig en gebruik geen billendoekjes met alcohol of parfum. Als je zeep wilt gebruiken, kies dan voor een milde soort zonder parfum en met de juiste pH-waarde
- Dep de huid zachtjes droog met een schone, droge, katoenen doek of laat de billetjes van je baby drogen in de lucht.
- Gebruik zachte, huidvriendelijke en luchtdoorlatende babyluiers.
- Doe de luier niet te strak of te los om. Dit kan rode plekjes en uitslag veroorzaken rond de liezen of middel van je baby.
- Als het mogelijk is, doe dan even geen luier om. De huid blootstellen aan lucht is een natuurlijke en zachte manier om de huid van je baby te drogen. Om ongelukjes te voorkomen, kun je je baby op een handdoek of verschoningsmatje leggen.
- Gebruik natuurlijk altijd je gezonde verstand als het gaat om de gezondheid van je baby. We zien je baby niet in het echt, dus neem altijd contact op met je huisarts of het consultatiebureau als je twijfelt, of als de huid van je baby beschadigd is, bloedt of blaren heeft. Zij adviseren welke behandeling het beste is voor je baby.