Verbeter je vruchtbaarheid met de juiste voeding

Verbeter je vruchtbaarheid met de juiste voeding

Als je zwanger wilt worden, dan is het belangrijk goed op je voeding te letten. De juiste voeding heeft namelijk een positieve invloed op je hormoonhuishouding.

Een goede balans tussen de hormonen progesteron en oestrogeen is belangrijk. Het zorgt voor een goede menstruatiecyclus en eisprong. Bovendien zorgt het ervoor dat een bevruchte eicel zich beter kan nestelen in de baarmoeder. Met een goede hormoonbalans verbeter je dus jouw vruchtbaarheid. En hoe hoger je vruchtbaarheid, hoe groter de kans dat je zwanger raakt!

Bouwstoffen: eiwitten en vetten

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk dat je met de juiste eiwitten en vetten een mooie voedingsbodem met goede voedingsstoffen creëert voor het kindje in je buik. Eiwitten en vetten zijn de bouwstoffen van cellen en hormonen. Gezonde eiwitten zitten in eieren, vlees van goede kwaliteit en vette vis zoals wilde zalm, haring en sardientjes. Noten, pitten en zaden zijn daarbij een mooie aanvulling.

Niet alleen omega-3 en onverzadigde vetten zijn belangrijk, óók verzadigd vet en cholesterol kun je niet missen. Cholesterol is belangrijk voor de balans van je hormoonhuishouding en daarmee ook voor je vruchtbaarheid. Dit betekent niet dat je diner vanaf nu uit fastfood mag bestaan. Het is namelijk van belang dat je kiest voor gezonde vetten. Gezonde vetten zitten in producten als vis, kokosolie, olijfolie, avocado’s, eigeel en olijven. Probeer de consumptie van transvetten zoveel mogelijk te vermijden. Transvetten zitten met name in gehydrogeneerde plantaardige oliën, margarine, gefrituurde voeding en bewerkte producten en gebak.

Flavonoïde en alkaline

Om je vruchtbaarheid verder te verhogen is het aan te raden producten te eten die rijk zijn aan flavonoïden. Flavonoïden hebben een antioxidante werking en gaan daarmee ontstekingen en de veroudering van cellen tegen. Flavonoïden zijn kleurstoffen en zitten dus vooral in kleurrijke producten zoals citrusvruchten, blauwe bessen, kersen, druiven, perziken, pruimen en tomaten.

Let op met alcohol

De twee belangrijkste producten die een negatieve invloed op je hormoonbalans hebben, zijn alcohol en soja. Beide kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van zogenoemde oestrogeendominantie. Dit kan zorgen voor een verstoring van je menstruatiecyclus en uiteindelijk voor een verminderde vruchtbaarheid. Af en toe een wijntje mag best hoor, maar besef wel dat in feite elk glaasje een licht negatief effect heeft op de vruchtbaarheid. Hoe meer je drinkt, hoe groter het effect.

Niet te veel soja

Ook het gebruik van sojaproducten kun je het beste zoveel mogelijk beperken. Soja bevat van nature een plantaardige vorm van oestrogeen, het zogenoemde fyto-oestrogeen. Dit kan ook weer zorgen voor een oestrogeendominantie. Soja zit echter in heel veel producten, zoals vlees, gebak, margarine, koekjes, snacks, chocolade en bepaalde marinades en sauzen. Bekijk etiketten van producten maar eens. Je zult versteld staan in hoeveel producten soja aanwezig is, met name in kant-en-klare producten.

Je kunt echter wel kiezen voor gefermenteerde sojaproducten, waarbij de aanwezige koolhydraten zijn omgezet in zuren. Deze producten zijn juist positief want ze hebben een gunstige werking op de darmen. Denk aan sojasaus, misopasta en sojayoghurt.

Eet minder suiker

Als je zwanger wilt worden, let dan op met suiker. Suiker zit vaak in koek, snoep en low-fat producten. Let dus op: low-fat producten – oftewel vetarme producten – zijn dus lang niet altijd zo goed en gezond als ze lijken! Een teveel aan suiker kan de stabiliteit van je bloedsuikerspiegel verstoren, wat kan leiden tot een verstoorde insulinebalans. Dat kan je volledige hormoonhuishouding in de war schoppen. En ook niet onbelangrijk: een overdaad aan suiker kan zorgen voor overgewicht, wat de hormoonbalans ook weer negatief beïnvloedt. Veel suiker en zwanger proberen te worden, vormen dus geen goede combinatie!

Tips voor een gezond eetpatroon

Met bovenstaande informatie heb je al heel wat handvatten waarmee je kunt zorgen voor een goede hormoonbalans en daarmee hogere vruchtbaarheid. En we zetten graag nog wat meer tips voor je op een rijtje:

  • Eet seizoensgroenten en -fruit (twee stuks fruit en 200 gram groente per dag)
  • Zorg voor veel variatie in je eetpatroon. Dat is niet alleen goed voor je vruchtbaarheid, maar maakt eten ook nog eens elke dag leuk en lekker!
  • Doe geen boodschappen met een lege maag. Je komt dan sneller in de verleiding ongezonde dingen te kopen, met vooral veel suikers.
  • Vermijd te veel koffie en drink kruidenthee in plaats van zwarte thee. Cafeïne heeft namelijk een remmend effect op de vruchtbaarheid.
  • Gebruik geen light-producten. Hierin zit E951, oftewel Aspartaam, een kunstmatige zoetstof. Dit stofje heeft een negatief effect op de eisprong.
  • Zorg voor vers voedsel en eet zo min mogelijk kant-en-klaarmaaltijden. Deze hebben namelijk veel toevoegingen, zijn te zout en ook nog eens onnodig vet.
  • Eet drie maaltijden per dag. Sla nooit je ontbijt over!
  • Drink minstens twee liter water per dag.

Salade met avocado en komkommer

Gezond en lekker eten én je vruchtbaarheid verhogen? Er zijn oneindig veel lekkere recepten die een positieve invloed hebben op je vruchtbaarheid. Zoals deze snelle salade met avocado en komkommer!

Wat heb je nodig (voor 2 personen)? Halve komkommer – 200 gram cherrytomaatjes – 1 of 2 avocado’s – 100 gram feta – 1 rode ui – 2 el olijfolie – versie bieslook – scheutje citroensap – 1,5 tl basilicum – snufje zwarte peper

Hoe maak je het?

Snijd de komkommer, cherrytomaatjes, avocado, feta en rode ui in stukjes. Meng de groenten en feta in een kom met de olijfolie, citroensap, fijngesneden bieslook, basilicum en een snufje zwarte peper.

Terug naar blog