Wanneer beginnen baby's te kruipen?

Wanneer beginnen baby's te kruipen?

In de eerste 12 maanden van hun leven maken baby's een enorme ontwikkeling door en bereiken ze heel wat mijlpalen terwijl ze hun gloednieuwe lichaampjes ontdekken. Een van de leukste mijlpalen is wanneer je baby zich op handjes en voetjes begint op te duwen en begint te kruipen.

Hoe oud zijn baby's als ze beginnen te kruipen? 

De meeste baby's beginnen te kruipen als ze tussen de 6 en 10 maanden oud zijn, maar sommige baby's slaan het kruipen helemaal over en gaan direct staan en lopen. Alle baby's bereiken deze mijlpalen op hun eigen tempo en, nog belangrijker, wanneer hun lichaam er klaar voor is. Dus vergelijk de ontwikkeling van jouw baby niet met die van baby's van vrienden en familie - stimuleer je baby in zijn of haar eigen ontwikkeling en maak je geen zorgen of hij of zij bepaalde mijlpalen op een bepaald moment al heeft bereikt. 



Veel van de ontwikkeling van baby's wordt gevoed door pure en vreugdevolle nieuwsgierigheid - baby's willen overal zijn en alles zien, aanraken en ruiken. Deze nieuwsgierigheid en de wil om te ontdekken zijn belangrijke drijfveren om te gaan kruipen en uiteindelijk te gaan lopen; het is gewoon de meest efficiënte manier om sneller van A naar B te komen. 

Tekenen dat je baby klaar is om te gaan kruipen 

Als je baby ongeveer 6 maanden oud is, begint hij of op handen en knieën heen en weer te wiegen – dat is een teken dat je baby bijna klaar is om te gaan kruipen. Er zijn verschillende fases die aan dit moment voorafgaan, waarin het lichaam van je baby sterker is geworden en is voorbereid op het kruipen. Denk aan het omdraaien van de rug naar de buik en zelf omhoog houden van het hoofdje. De spieren, gewrichten en botten moeten sterk genoeg zijn om de nieuwe bewegingen te ondersteunen die horen bij het kruipen, staan en uiteindelijk lopen.

 



Als je baby op handen en knieën gaat zitten, moet je niet verbaasd zijn als hij of zij zichzelf in het begin naar achteren duwt. Dat is gewoon training – al snel zul je een kleine schaduw hebben die je overal volgt! 

 

Hoe help je jouw kruipende baby? 

Hoewel het een grote en leuke stap is in de ontwikkeling van je baby, brengt kruipen ook wat extra zorgen met zich mee. Als je dat nog niet hebt gedaan, is dit het moment om je hele huis na te lopen en echt na te denken over het babyproof maken van alles binnen het bereik van je baby. Denk ook aan een traphekje als je een trap hebt! Eerst kon je jouw baby nog op één plek houden en goed in de gaten houden. Maar als baby's eenmaal leren kruipen, worden ze veel mobieler en kun je ze als snel niet meer zo goed in de gaten houden als voorheen. Dat is een enge gedachte, maar je doet je best en je hebt nu eenmaal geen ogen in je achterhoofd (hoewel je die soms zeker zou kunnen gebruiken).

 

 

Als je je baby wilt motiveren om te gaan kruipen, leg dan zijn of haar favoriete speeltje net buiten bereik. Je kunt ook net buiten het bereik van je baby gaan zitten en hem of haar naar je toe lokken. 

Naast het babyproof maken van je omgeving, kun je er ook voor zorgen dat je baby een zachte en veilige onderlaag heeft om op te kruipen. Als je geen tapijt hebt, zoek dan antislipmatten of kleurrijke vloermatten om het fijner te maken voor die kleine gevoelige knietjes. 

En zorg er vooral voor dat je een zachte, dunne en flexibele luier gebruikt die je baby veel bewegingsvrijheid en bescherming tegen doorlekken geeft. Met onze Bambo Nature luiers en broekjes krijg je een ademende en superabsorberende luier met dubbele lekkagebescherming, voor een goede en veilige pasvorm, evenals een handige vochtigheidsindicator. 

Terug naar blog