Zodra je echt een zwangerschapsbuikje begint te krijgen, is het een goed moment om op zoek te gaan naar de meest essentiële spullen die je nodig hebt voordat de baby wordt geboren. Je huis en inrichting hoeven niet perfect te zijn om je kind gelukkig te laten zijn. Zolang je in de buurt bent, zijn baby's snel tevreden. Maar om de eerste dagen en de dagelijkse routine een beetje makkelijker te maken voor jou en je partner in jullie nieuwe rol als ouder, is het verstandig om de meest essentiële babyspullen in huis te hebben: de baby uitzetlijst.
Een bed voor de baby
Waar gaat je baby in slapen? Of je baby de eerste maanden nou in een bedje in je eigen slaapkamer of in zijn eigen kinderkamer slaapt – hier een handige baby checklist:
- Een wieg of babybed en matras – sommige merken verkopen losse matrassen. Als je online bestelt, moet je zorgen dat je precies weet wat je koopt. Als je het bedje in een winkel koopt, kun je goed voelen hoe stabiel het is. Zie je er tegenop om het bedje zelf naar huis te vervoeren en in elkaar te zetten? Kijk dan of de winkel thuis bezorgt en/of een montageservice biedt.
- 4-5 hoeslakens, kussenslopen en dekbedovertrekken – je hebt er altijd meer nodig dan je denkt…
- Hydrofieldoeken zijn handig voor onder het hoofdje van je baby en voor het verschonen in het geval van een spuugincidentje.
- Speentjes – vrienden en familie zullen vast allemaal zweren bij een bepaald merk. Aangezien noch zij noch jij je baby al kennen, kun je het beste een paar soorten en maten uitproberen voordat je een vast merk kiest. Let erop dat ze latexvrij zijn en geen kunstmatige kleurstoffen bevatten. Schrik niet als je baby elk model dat je probeert meteen weer uitspuugt – niet elk kindje houdt van speentjes. Er zijn andere manieren om je baby te troosten, bijvoorbeeld met een zachte pluchen knuffel of een knuffeldoekje.
- Babyfoon – zelfs als het babybedje in je slaapkamer staat, is een babyfoon handig voor wanneer de baby overdag slaapt en je ergens anders in huis bent.
Verschoontafel
Je kunt de verschoontafel voor je baby in je slaapkamer, in de kinderkamer of in de badkamer zetten. Als je de tafel dicht bij het bedje van je baby zet, zorgt dat voor de minste verstoring als je midden in de nacht de luier en/of kleren van je baby moet verschonen.
-
Commode – als je de ruimte hebt voor een groter meubel met laden en schappen, kun je kiezen voor een commode waarin je al je huidverzorgingsproducten, luiers en andere benodigdheden kunt opbergen. Als je een beetje krap in de ruimte zit, kies dan voor een verschoontafel die je tegen de muur kunt opklappen als je hem niet gebruikt.
Het kan zijn dat een tafel met standaardhoogte niet geschikt is. Ga in dat geval op zoek naar een in hoogte verstelbare tafel. Een baby meedragen kan zwaar zijn voor je rug, dus gun jezelf de best mogelijke “werkplekken”; dat kan enorm schelen. - Aankleedkussen – zoek een zacht kussen met een huidvriendelijke, makkelijk schoon te maken hoes van kunststof of rubber.
- Hydrofieldoeken of wegwerphoezen voor het aankleedkussen om eventueel geknoei bij het verschonen op te vangen.
- Huidvriendelijke babydoekjes of washandjes (van zacht katoen of milieuvriendelijke wegwerpexemplaren) om de baby van top tot teen mee te wassen. Vaak badderen is fijn, maar kan ervoor zorgen dat de zachte huid van je baby uitdroogt. Voorzichtig wassen kan prima elke dag.
- Babyolie, -lotion en -crème. De huid van je baby is van nature zacht, maar door de vele verschoningen en het bijbehorende schoonmaken kan de huid soms uitdrogen. Gebruik parfumvrije producten op basis van natuurlijke ingrediënten en zonder schadelijke chemicaliën.
- Zachte haarborstel om roos of berg te voorkomen of weg te borstelen. (Maak je geen zorgen als je baby roos of berg heeft. Het is heel natuurlijk en je kunt het eenvoudig behandelen met een milde babyolie zonder parfum. Overleg met je huisarts als je vermoedt dat het gaat om een allergische reactie of eczeem.)
- Een babybadjas of zachte handdoek – die zijn handig om je baby behaaglijk en warm te houden tijdens het aankleden.
- Luiers, luiers, luiers. Je hebt waarschijnlijk maar een paar pakken nodig van de kleinste maat omdat je baby daar al snel te groot voor wordt. Veel winkels bieden startpakketten voor baby's met proefmonsters van verschillende merken. Verzamel er daar een paar van voor de eerste dagen na de bevalling, zodat je kunt testen welke het beste aansluiten bij de behoeften van je baby. Als je een favoriete luier hebt gevonden, kun je er een voorraadje van aanleggen.
- Luieremmer – fijn om te hebben, als je er de ruimte voor hebt. Een luieremmer is handig om vieze luiers in weg te leggen.
Badkamer
Hoe vaak moet je jouw kind in bad stoppen? Twee of drie keer per week is voldoende voor een pasgeboren baby. Je kunt het badderen onderdeel maken van het avondritueel van de baby om tot rust te komen voor het slapengaan.
- Babyshampoo – de meeste babyshampoos zijn mild genoeg om voor haar en lichaam te gebruiken. De huid van je baby is zacht en gevoelig. Kies dus voor een product dat huidvriendelijk is, en vrij is van parfum en schadelijke chemicaliën die irritatie of allergieën kunnen veroorzaken.
- Babybadje – een speciaal badje op babyformaat met schuine opstaande rand kan je helpen de kleine tijdens het badderen te ondersteunen. Een simpel rond of ovaal badje met platte bodem is ook prima; je kunt de rug en het hoofd van de baby gemakkelijk met je arm ondersteunen. Vraag je kraamhulp naar de beste techniek daarvoor, als je het niet zeker weet.
De baby voeden
Voor borstvoeding zijn natuurlijk weinig extra spullen nodig, maar ook als je flesvoeding erbij of alleen flesvoeding geeft, is het niet heel ingewikkeld.
- Flessen. Veel merken verkopen latexvrije producten. Ga op zoek naar flessen die makkelijk in de magnetron kunnen worden gesteriliseerd (om tijd te besparen). Afhankelijk van hoe vaak je de fles geeft ten opzichte van borstvoeding, koop je genoeg flessen om 24 uur vooruit te kunnen. Meestal volstaan daarvoor 8-10 flessen.
- Kolfapparaat – dat is handig om te hebben als je de borst geeft en een voorraadje melk wilt aanleggen als er regelmatig iemand anders op de baby past of als je weer aan het werk gaat.
Kleding voor pasgeboren baby's
- Rompertjes – daar kun je er niet genoeg van hebben. Kies voor katoen of andere huidvriendelijke en natuurlijke stoffen.
- Geschikte kleding voor het weer. Je krijgt zeker een boel meer te wassen wanneer je een baby hebt. Op een drukke dag gaan er meerdere setjes doorheen als er bijvoorbeeld een ongelukje bij het verschonen gebeurt, of als de baby moet spugen (of per ongeluk door de voerbak van de hond rolt wanneer ze beginnen rond te kruipen). Zorg ervoor dat je genoeg setjes hebt klaarliggen, zodat je niet hoeft te stressen over net gewassen kleding die op tijd droog moet zijn voor het volgende ongelukje. Maar bedenk ook dat je baby binnen een paar weken uit een maat kan groeien. Je baby heeft ongeveer hetzelfde type kleding nodig als jezelf draagt.
Om de baby mee te nemen
- Autostoeltje – om je baby de eerste maanden van zijn of haar leven in te vervoeren in de auto of die je gemakkelijk kunt bevestigen op een onderstel zodat het een kinderwagen wordt.
- Kinderwagen en/of wandelwagen – als je een auto hebt, ga dan op zoek naar een wandelwagen of kinderwagen die je eenvoudig met één hand kunt in- en uitklappen (je andere arm zit misschien vol baby) en in je auto past. Vooral als je met het openbaar vervoer reist, kies dan voor een lichtgewicht model dat je makkelijk de trein of bus in en uit kunt tillen.
- Regenhoes of zonnebrandmiddel – afhankelijk van waar je woont of waar je van plan bent naartoe te gaan. Een regenhoes kan voorkomen dat je in huis een kletsnatte kinderwagen moet zien droog te krijgen na een hoosbui, en zonnebrandmiddel beschermt je baby's huid tegen direct zonlicht.
- Luiertas – kies een lichte tas van een materiaal dat makkelijk schoon te maken is. Een ruime tas maakt het ordenen makkelijker. Sommige luiertassen zijn voorzien van bandjes die je kunt vastmaken aan je wandel- of kinderwagen, zodat je de tas niet hoeft te dragen. Als je de baby in een draagzak of -doek draagt, kun je ook een rugzak gebruiken.
- Draagzak of -doek – in een draagzak of draagdoek kun je de baby dicht bij je houden, je hoeft geen wandelwagen mee te nemen en je hebt beide handen vrij!
- Reiswieg – als jouw baby regelmatig ergens logeert is dit een makkelijke manier om ervoor te zorgen dat de baby altijd een veilige slaapplek heeft. Een reiswieg is misschien niet ideaal om mee te nemen in het openbaar vervoer, maar past wel in de meeste auto's.
Voedingsbeha's en zoogkompressen
Vanaf halverwege je zwangerschap bestaat de kans dat je beugelbeha's gaat vervloeken. Voedingsbeha's zijn zacht, flexibel, bieden veel meer comfort en ondersteuning, en hebben ruimte voor zoogkompressen voor het geval je tegen het einde van de zwangerschap melk begint af te scheiden. Kies voor een verstelbaar model, zodat de beha zowel tijdens de zwangerschap als tijdens de borstvoedingsperiode past.
Incontinentieverband
Neem de dagen voor de uitgerekende datum overal incontinentieverband mee naartoe. Wanneer je vliezen breken, zul je er dankbaar gebruik van maken totdat je thuis of in het ziekenhuis bent!