Zwangerschapssymptomen: 8 vroege tekenen van zwangerschap

Zwangerschapssymptomen: 8 vroege tekenen van zwangerschap

De enige manier om zeker te weten of je zwanger bent, is door een zwangerschapstest te doen of een echo te laten maken. Maar sommige vrouwen beginnen al heel vroeg tekenen van zwangerschap te voelen, nog voordat een zwangerschapstest een duidelijk resultaat kan geven. En het is altijd leuk om te speculeren!

Elke vrouw is anders, en dat geldt ook voor elke zwangerschap. Sommige vrouwen voelen al symptomen als het bevruchte eitje zich nog maar net in de baarmoeder heeft genesteld en de zwangerschapshormonen beginnen te stromen. Anderen merken pas veranderingen als ze al een paar weken zwanger zijn. 

Maar sommige vroege zwangerschapssymptomen kunnen ook erg lijken op de symptomen die je voor en na je menstruatie ervaart. Je kunt ook zwanger zijn zonder überhaupt symptomen te ervaren. Als je actief probeert zwanger te worden, kunnen we alleen maar aanraden om regelmatig een zwangerschapstest te doen om een duidelijk antwoord te krijgen. 

Toch zijn er wat vroege symptomen van zwangerschap waar je op kunt letten: 

Je bent over tijd 

Een van de eerste duidelijke tekenen van zwangerschap is een late menstruatie. Nadat het bevruchte eitje zich heeft genesteld, gaat je lichaam het hormoon hCG produceren. Dit hormoon helpt je lichaam de zwangerschap in stand te houden en vertelt je eierstokken dat ze moeten stoppen met iedere maand rijpe eicellen vrij te geven. Daardoor stopt je menstruatie. 

Vrouwen met een zeer regelmatige cyclus merken een zwangerschap waarschijnlijk al als hun menstruatie een paar dagen te laat is, maar voor vrouwen met een onregelmatige cyclus kan het moeilijk zijn om het met zekerheid te zeggen voordat er een positieve zwangerschapstest is.

Spotten

Een heel, heel vroeg teken van zwangerschap kan een lichte bloeding zijn, wat spotten wordt genoemd. Wanneer het eitje zich ongeveer 10-14 dagen na de bevruchting aan het baarmoederslijmvlies hecht, kan dat kleine bloedingen veroorzaken, vergelijkbaar met het begin van een normale menstruatie. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken, en niet alle vrouwen krijgen het. Het is ook mogelijk dat je er niets van merkt. 

Misselijkheid 

Je misselijk of ziek voelen tijdens de zwangerschap komt heel vaak voor, vooral tijdens het eerste trimester. Dit wordt gewoonlijk 'ochtendmisselijkheid' genoemd, maar laat je niet misleiden – het kan je op elk moment van de dag (en nacht!) overkomen. Wetenschappers zijn er niet helemaal zeker van wat de oorzaak is van ochtendmisselijkheid, maar algemeen wordt aangenomen dat de hormonale veranderingen in je lichaam in het begin van je zwangerschap de oorzaak zijn. 

 

 

Gevoelige borsten

Door de hormonale veranderingen in het begin van je zwangerschap kunnen je borsten gevoelig, gezwollen en pijnlijk worden. Soms wordt je tepelhof donkerder. De hormonen bereiden je borsten langzaam voor op moedermelk en borstvoeding. Maar aangezien veel vrouwen rond hun menstruatie ook last hebben van gevoelige borsten, is dit ook zo'n lastig symptoom dat in beide situaties geldt. 

Je moe voelen 

Sommige vrouwen voelen zich al vanaf een week na de bevruchting uitgeput. Zodra het eitje zich aan je baarmoederwand heeft gehecht, begint je lichaam hormonen te produceren om de zwangerschap te ondersteunen. Met name het hormoon progesteron is er verantwoordelijk voor dat je je moe voelt en dat je lichaamsfuncties tijdens je zwangerschap in het algemeen vertragen. 

Vaker plassen 

Tijdens de zwangerschap kan het totale bloedvolume in het lichaam van een vrouw met wel 50-60% toenemen! Dit proces begint zodra je lichaam hCG begint te produceren. Deze extra hoeveelheid bloed komt vooral je groeiende baarmoeder en baby ten goede, maar kan ook gevolgen hebben voor andere organen. Voor je nieren bijvoorbeeld, die als primaire taak hebben om je bloed te filteren en afvalstoffen af te voeren via je urine. Hoe meer bloed je in je lichaam hebt, hoe harder je nieren werken om de afvalstoffen kwijt te raken. Dus hoewel het onhandig kan zijn dat je de hele tijd moet plassen, is het eigenlijk heel goed, zowel voor jou als voor je baby.

Gevoeliger reukvermogen

Het verhoogde oestrogeenniveau in je lichaam tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat je reukvermogen gevoeliger wordt. Helaas kan deze verhoogde gevoeligheid voor geuren ook je ochtendmisselijkheid veroorzaken, dus het heeft ook nadelen. Wat kun je doen aan je gevoelige neus? Er is niet echt veel dat je kunt doen, behalve proberen de geuren te vermijden waar je misselijk van wordt, jezelf omringen met geuren die je WEL lekker vindt, en ervoor zorgen dat je de ruimte waar je bent regelmatig te luchten. 

Veranderde smaak  

Vanwege – je raadt het al! – hormonale veranderingen, kan een veranderd smaakgevoel ook een vroeg teken van zwangerschap zijn. Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van zwangere vrouwen die hunkeren naar vreemde combinaties van eten. Dit soort veranderingen van smaak is heel normaal. Het kan ervoor zorgen dat je lievelingseten ineens raar gaat smaken, of dat je dingen die je normaal niet lust opeens heerlijk vindt. Soms kun je door deze verandering in je smaak ook een zure of metaalachtige smaak in je mond krijgen. 


Wil je meer weten over wat je kunt verwachten tijdens je zwangerschap? Volg onze zwangerschapskalender en leer elke week van je zwangerschap meer over de ontwikkeling van je baby, je lichaam en je geest. 
Terug naar blog