Week 13

Week 13

Berichtje uit je buik

Ik ontwikkel mijn darmen

Vorige week verschoven mijn darmen van de navelstreng naar mijn buik. In deze week oefenen mijn darmspieren op het maken van peristaltische bewegingen. Peristaltische bewegingen ontstaan door het georganiseerd samentrekken van spieren in de darmwand. De bewegingen zorgen ervoor dat het voedsel straks door mijn darmen heen beweegt.

Mijn darmen produceren inmiddels ook al spijsverteringssappen. Deze zorgen voor de afbraak van voedsel. Zo kan mijn lichaam de voedingstoffen makkelijker uit het eten opnemen.

Niet alleen mijn darmen zijn deze week hard aan het werk. Ook mijn nieren beginnen te werken. Mijn nieren verwerken het vocht dat ik binnenkrijg tot urine. De urine belandt uiteindelijk in het vruchtwater. Het vruchtwater ververst gelukkig om de paar uur, dus ik heb nergens last van.

Mama’s week

Tijd voor positiekleding!

Begin je al een buikje te krijgen? Vanaf nu kan het echt komen door het kleintje dat groeit. Ongeveer vanaf de dertiende week groeit de baarmoeder boven het schaambeen uit. Veel vrouwen merken dan ook aan het eind van het eerste trimester dat broeken strakker gaan zitten. Een goed moment dus om zwangerschapskleding in te slaan, als je dat nog niet gedaan hebt!

Bij je eerste kan het een flinke uitgave zijn al die nieuwe kleding. Als dit je tweede kindje is, dan heb je misschien nog kleding van de vorige. Heb jij nog veel zwangerschapskleding nodig? Kijk dan eens of je leuke dingen tweedehands kunt vinden. Veel vrouwen doen hun zwangerschap kleding de deur uit als ze eenmaal van hun laatste bevallen zijn. Tweedehands kleding scheelt voor jou in de portemonnee en het is een stuk duurzamer!

Aandacht voor je bekkenbodemspieren

Oefeningen die onder andere urineverlies kunnen voorkomen

Wij gunnen je een fijne zwangerschap. Daarom raden we je aan om in een vroeg stadium je bekkenbodemspieren te trainen. Bekkenbodemspieroefeningen (een hele mond vol) kunnen urineverlies, winderigheid en een zwaar gevoel in de vagina voorkomen. Verder verkleint het de kans op uitscheuren tijdens de bevalling. Naarmate je baby groeit, wordt de druk op je bekkenbodem groter en kunnen de klachten toenemen.

Wil jij je bekkenbodemspieren trainen, maar ben je geen fan van sporten? Dan hebben we goed nieuws voor je. Je bekkenbodemspieren kun je namelijk prima trainen tijdens je dagelijkse bezigheden. Doe bijvoorbeeld de volgende oefening als je even rustig op de bank zit.

  • Stap 1: Ga met een rechte rug op de bank zitten
  • Stap 2: Span eerst drie seconden licht je bekkenbodemspieren aan. Dit doe je door je vagina en anus samen te trekken. Doe dit zonder je buik- of bilspieren aan te spannen, of je bekken te kantelen.
  • Stap 3: Span na drie seconden je bekkenbodemspieren iets harder aan. Als het goed is voelt het alsof je je spieren iets naar boven beweegt. Houd dit 3 seconden vol.
  • Stap 4: Span nu de bekkenbodemspieren optimaal aan. Houd ook dit drie seconden vol.
  • Stap 5: Ontspan nu je bekkenbodemspieren weer. Doe ook dit in drie stappen van drie seconden. Dus ontspan eerst een beetje, vervolgens iets meer en in de laatste stap volledig. 
  • Stap 6: Herhaal dit vijf keer, twee keer per da.
Terug naar blog