Berichtje uit je buik
Ontwikkeling baby - Laat die hersenen maar kraken
Vorige week vertelde ik al dat mijn zenuwstelsel steeds beter functioneert. Toch is het nog volop in ontwikkeling. Mijn hersenen groeien zo’n 90 gram per maand en mijn hoofd neemt nog steeds het grootste deel van mijn lichaamslengte in beslag.
Mijn zenuwstelsel is van groot belang voor het oefenen van mijn bewegingen. Die worden steeds soepeler en meer gecontroleerd. Ik beweeg mijn arm- en mijn beenspieren, maar ook kleinere spieren zoals de spieren in mijn voeten en gezicht. Wist je dat ik door al mijn bewegingen zelf kan gaan zweten? Mijn zweetklieren hebben zich namelijk ook al ontwikkeld.
Door de ontwikkeling van mijn zenuwstelsel ontwikkelt ook mijn tastzin. Met tastzin bedoel ik mijn gevoeligheid voor aanrakingen. Rond de twaalfde week kon ik al wel wat voelen met de binnenkant van mijn handen en de onderkant van mijn voeten. Vanaf deze week voel ik ook aanrakingen op mijn buik en rug.
Mama’s week
Zitten jouw schoenen nog lekker?
Ongeveer 60 procent van de vrouwen krijgt een grotere schoenmaat tijdens de eerste zwangerschap. Dit komt doordat de hoogte van de voetholte afneemt, waardoor de voet platter en langer wordt. De voetlengte kan tijdens de zwangerschap 2 tot 10 millimeter toenemen. Na de zwangerschap verandert dit vaak niet meer terug. We hopen dus dat je niet te gesteld bent op je schoenencollectie, want de kans is groot dat je die na de zwangerschap kunt vervangen!
Lekkende tepels
Verder kun je last krijgen of al last hebben van lekkende tepels. Je melkklieren beginnen rond de derde maand van de zwangerschap met het produceren van moedermelk. Naarmate de zwangerschap vordert verhoogt de druk in de melkklieren, waardoor er af en toe wat melk uit de tepels kan lopen. De eerste moedermelk die je produceert heet colostrum en is vanillegeel van kleur. De melk bevat heel veel eiwitten en suikers, maar ook ziektewerende stoffen. Als je baby eenmaal geboren is, is het dus een heel fijn goedje.
Heb jij al wat gevoeld?
Je kleintje kan jou in ieder geval wel voelen
Je kindje is al flink aan het bewegen in jouw buik. Met een beetje mazzel kun je dat ook al voelen! Maak je geen zorgen als je nog niets voelt, dit kan nog wel een paar weken duren. De meeste vrouwen voelen het kindje voor het eerst rond week 20 van de zwangerschap.
Je kindje is niet op elk moment van de dag even actief in je buik. Dat komt omdat je kleintje ook veel slaapt. Met name als jij bezig bent, zul je minder bewegingen voelen in je buik. Als jij beweegt zorgt dat in jouw buik voor een wiegend effect, waardoor je kleintje lekker in slaap sukkelt. Als jij vervolgens rustig gaat zitten, houdt het wiegen op en is de kans groot dat hij/zij wakker wordt.
Je partner moet helaas nog even wachten voordat hij bewegingen kan voelen. Zo’n drie tot vier weken nadat de vrouw de baby voor het eerst heeft gevoeld, kan de man de baby meestal ook voelen.
In contact met je baby
Zoals beschreven bij het berichtje uit je buik, ontwikkelt je kleintje inmiddels ook zijn tastzin. Dit is een mooie ontwikkeling, waardoor je meer met je kleintje kunt communiceren. Streel maar eens voorzichtig over je buik. De kans is groot dat je kindje dit voelt. Als het even meezit zwemt hij naar je hand.
Het knuffelhormoon
Waarom is het toch zo fijn om nu al met je baby in contact te staan? Dat is goed te verklaren. Aanrakingen zorgen namelijk voor de productie van het hormoon oxytocine, ook wel het knuffelhormoon. Het hormoon zorgt ervoor dat je je minder angstig voelt, het verzacht pijn en het stimuleert sociale interacties. Bovendien zorgt het hormoon ervoor dat je een hechtere band ervaart met je kindje.