Week 24

Week 24

Berichtje uit je buik

Ik ben levensvatbaar

Deze week is heel bijzonder: Medici zien een baby van 24 weken namelijk als levensvatbaar. Als je nu van mij bevalt, dan doen artsen er alles aan om mij in leven te houden. Het is nog steeds niet goed om nu al te bevallen, maar ik vind het een mooie mijlpaal die we samen bereikt hebben!

Verder groeien deze week haartjes op mijn hoofd, rond week 30 worden die haartjes wat dikker. Met de geboorte hebben mijn hoofdharen nog niet de definitieve kleur. Mijn genen bepalen wat mijn definitieve kleur is, maar er is pigment nodig mijn haar te kleuren. Pigment is een soort kleurstof, die onder invloed van licht wordt geproduceerd door pigmentcellen. In de baarmoeder is nog maar weinig licht, waardoor de pigmentcellen tijdens de zwangerschap weinig pigment produceren. Dit is de reden dat veel kindjes met blond haar geboren worden en later pas de definitieve haarkleur krijgen.

Als jij of papa een donkere huid of donkere haren hebben, dan zit dit anders. Personen met donker haar of een donkere huid maken namelijk meer pigment aan. Als ik die genen heb, maak ik al pigment aan in de baarmoeder, waardoor ik met donker haar geboren kan worden.

Mama’s week

Vroegtijdig bevallen

Vroegtijdig bevallen, het is een vervelend onderwerp en we snappen dat je er niet aan wilt denken. We vinden het toch belangrijk om je even op de hoogte te brengen van de symptomen van een vroeggeboorte, zodat je het moment waarop je aan de bel moet trekken herkent. Neem wel het volgende even in gedachte bij het lezen van de symptomen: afscheiding, pijn in je onderbuik en pijn in je onderrug is tijdens de zwangerschap heel normaal. Raak dus niet gelijk in paniek als je dit hebt. Ga bij twijfel altijd even langs de huisarts.

De volgende symptomen kunnen wijzen op een vroeggeboorte:

  • Je hebt pijn in je onderbuik en die wordt steeds heftiger en pijnlijker, meestal gaat dit gepaard met harde buiken.
  • Je hebt lage rugpijn die regelmatig komt en gaat (elke 10 minuten) en die niet weggaat als je gaat verzitten, meestal gaat dit gepaard met harde buiken.
  • Je verliest vruchtwater. Verwar vruchtwater niet met afscheiding (wat heel normaal is). Vruchtwater is in tegenstelling tot afscheiding niet plakkerig en het ruikt een beetje zoet.

Toekomstmuziek

Een kunstmatige baarmoeder voor te vroeg geboren kindjes

Onderzoekers ontwikkelen momenteel nieuwe technologieën die de overlevingskans van te vroeg geboren kindjes in de toekomst flink kunnen vergroten. Zo werken onderzoekers al ongeveer 50 jaar aan een kunstbaarmoeder. Deze dient als vervanging van de couveuse en de kunstmatige beademing. Het is een meer natuurlijke omgeving voor de baby dan een couveuse.

In 2017 is het onderzoekers voor het eerst gelukt om lammetjes in een kunstbaarmoeder te laten overleven. Dit is een grote doorbraak voor de onderzoekers, maar de stap naar een werkende kunstbaarmoeder voor mensen is nog steeds groot. Het hart van een lammetje is namelijk veel sterker dan het hart van een baby.

Onderzoekers in Eindhoven zagen grote potentie in deze ontwikkeling. Daarom zijn ze nu bezig met het ontwikkelen van een kunstbaarmoeder voor te vroeg geboren kindjes. Ze verwachten dat ze rond 2024 het eerste prototype af hebben.

Natuurlijk zit er ook wel een ethisch randje aan deze ontwikkeling. Er kunnen meer kindjes gered worden, maar tegelijkertijd wordt de grens waarop een kindje als levensvatbaar gezien wordt wel steeds eerder. Vroeger werden kindjes met 28 weken gezien als levensvatbaar. Inmiddels is dat door ontwikkelingen al verlaagd naar 24 weken.

Terug naar blog