Week 27

Week 27

Berichtje uit je buik

Het wordt krapper hierbinnen

Ik krijg steeds minder ruimte hier in de buik, maar ik kan nog steeds alle kanten op. De verloskundige kan tijdens de controle waarschijnlijk vertellen in welke houding ik nu lig. Als je vervolgens even aan je buik voelt, voel je misschien wel mijn billen, hoofd of beentjes. Zo kun je straks thuis proberen om mijn houding te herkennen.

Aangezien ik nog kan bewegen, is de houding waar ik nu in lig nog niet de definitieve houding voor de bevalling. Rond week 31 draai ik als het goed is in de juiste houding. De beste houding voor de bevalling is als ik met achterhoofd richting jouw bekken lig en met mijn gezicht richting je rug. In week 31 lees je meer over de verschillende houdingen waar ik in kan liggen. Als ik in week 36 nog steeds met mijn beentjes richting jouw bekken lig, dan zal de verloskundige hoogstwaarschijnlijk proberen om mij te draaien. Dat heet een versie.

Mama’s week

Thuis naar het hartje luisteren

Met een beetje geluk kan je partner deze week de hartslag van jullie kleintje horen. De hartslag is het beste te horen met een wc-rolletje. Laat je partner de wc-rol ongeveer 10 cm onder de navel plaatsen. Als jij het kindje aan de ene kant van de buik voelt schoppen, laat je partner dan het wc-rolletje iets in tegenovergestelde richting schuiven. Zorg ervoor dat je partner het wc-rolletje niet vasthoudt tijdens het luisteren, dit belemmert de doorgave van het geluid.

Het is leuk als je partner de kleine al kan horen, maar het is ook heel normaal als het nog niet lukt. Sommige houdingen van je baby zorgen er namelijk voor dat het geluid moeilijk te horen is. Als je baby in een goede houding ligt, dan moet je partner ook nog de juiste plek op de buik vinden. Mocht het nou inderdaad niet lukken, probeer het dan nog een keer als je net terug bent van de verloskundige. Jij weet dan waar de verloskundige het hartje goed kon horen. Wellicht hoort je partner het hartje wel als hij op exact dezelfde plek luistert als de verloskundige.

Tips voor een goede hygiëne tegen toxoplasma

Better safe than sorry
Door een verlaagde weerstand ben je tijdens de zwangerschap gevoeliger voor infecties. Dit kan gevolgen hebben voor jou, maar het is ook gevaarlijk voor je kind. Er zijn namelijk een aantal ziekteverwekkers die via de placenta het kind kunnen bereiken. Sommige van die ziektes veroorzaken geen ziekte bij jou, maar kunnen wel schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Een voorbeeld hiervan is de toxoplasma-infectie, wat ook wel bekend staat onder ‘de kattenziekte’. De toxoplasma-infectie wordt veroorzaakt door de eencellige parasiet toxoplasma. Toxoplasma komt voor op rauw of niet goed doorbakken vlees, op ongewassen groenten of fruit en in kattenpoep. Vandaar dat het ook wel de kattenziekte wordt genoemd.

Voor volwassenen is een toxoplasma-infectie niet schadelijk, het uit zich hooguit in een griepje. Voor een ongeboren kind is het veel schadelijker. Met name in de eerste maanden van de zwangerschap kan een toxoplasma-infectie ernstige gevolgen hebben. In de meeste gevallen lijdt het tot een miskraam. Gelukkig is de kans op besmetting van de foetus in de eerste maanden van de zwangerschap nog relatief laag. Als de moeder aan het begin van de zwangerschap een toxoplasma-infectie krijgt, is de kans dat de foetus besmet raakt ongeveer 3%. Naarmate de zwangerschap vordert stijgt de kans op een overdracht van de infectie naar de foetus tot 60%, terwijl de kans op ernstige gevolgen of symptomen bij de foetus afneemt. Als een foetus aan het einde van de zwangerschap besmet raakt, dan zal dat eerder leiden tot neurologische afwijkingen of oogafwijkingen.

Een toxoplasma-infectie is goed te voorkomen met behulp van een goede hygiëne. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geeft de volgende tips:

  • Wassen: Was vaak genoeg je handen. Doe dit onder andere voor en na het bereiden van voedsel, na een toiletbezoek en na het aaien van dieren, bijvoorbeeld op een (kinder)boerderij. Was ook groente en fruit onder stromend water.
  • Verhitten: Verhit vlees en vis tot ze goed gaar zijn.
  • Invriezen: Toch liever een niet volledig doorbakken biefstuk? Vries het vlees dan minimaal 2 dagen in bij een temperatuur van -12 graden of lager.
  • Vermijd zand en de kattenbak: Toxoplasma komt voor in kattenpoep. Verschoon dus liever niet zelf de kattenbak en werk in de tuin met handschoenen aan.
Terug naar blog