Berichtje uit je buik
Ik droom!
Wist je dat ik al kan dromen? Dromen spelen zich af tijdens de REM-slaap, een van de stadia van het slapen. REM-slaap staat voor Rapid Eye Movement slaap, dat betekent dat je ogen snel bewegen tijdens je slaap. Aan de bewegingen van mijn ogen is dus te zien dat ik me vaak in dit slaapstadium bevind.
Mijn dromen zijn hoogstwaarschijnlijk niet zoals die van jou. Volwassenen dromen vaak in beelden. Verder worden de dromen van een volwassene beïnvloed door wat ze overdag meemaken. Ik maak hierbinnen nog niet zoveel mee, dus ik heb ook niet zoveel om te verwerken in mijn dromen. Onderzoekers zijn er nog niet achter wat ik wel zie of voel tijdens mijn slaap. Ze weten wel dat ik ongeveer 10 uur per dag in dit slaapstadium zit. Misschien droom ik dus de hele dag over jouw stem en het kloppen van jouw hart, maar het kan evengoed dat ik nog geen beelden of geluiden hoor tijdens mijn dromen.
Mama’s week
Tips tegen zwangerschapsjeuk
Ongeveer een op de vijf zwangere vrouwen heeft tijdens de zwangerschap last van een jeukende buik of jeukende borsten. Dit komt vaak doordat de huid wordt opgerekt of doordat de huid droog is. Heb jij last van een jeukende huid? Probeer dan de volgende tips eens:
- Was je lichaam met een waslotion met de juiste pH. Je huid heeft een pH van 5 dit terwijl veel waslotions een pH van 7 (neutraal) hebben. Dit kan de huid uitdrogen, wat de jeuk verergert. Check bijvoorbeeld de waslotion van Abena met een pH waarde die bij jouw huid past.
- Smeer de huid in met vette crème of zalf. Hiermee hydrateer je de huid. Goed om te weten: Bambo Nature biedt ook soothing cream voor baby’s. Deze crème hydrateert en beschermt de babyhuid en draagt bij aan een minimale kans op huidirritatie, maar is ook geschikt voor jouw droge huid.
- Probeer niet te krabben, daarmee maak je de huid kapot en maak je de jeuk erger.
- Was je niet met te heet water, dit droogt de huid uit.
- Drink voldoende water.
Neem contact op met de huisarts als je ook na het toepassen van deze tips last blijft houden van heftige jeuk. Twee procent van de zwangere vrouwen heeft namelijk last van een huidaandoening, die wordt veroorzaakt door de invloed van hormonen op de lever.
Borstvoeding of flesvoeding
Wat zijn de voordelen
Zijn jullie er al over uit wat het wordt, borstvoeding of flesvoeding? Het kan een lastige keuze zijn. Beide opties hebben voordelen ten opzichte van de ander. We hebben ze voor je op een rij gezet:
Voordelen borstvoeding
- Borstvoeding is heel gezond voor je kindje. Het bevat alle voedingsstoffen die hij/zij nodig heeft op vitamine D en K na.
- De afweerstoffen in de borstvoeding beschermen je baby tegen ziektes. Met name het colostrum bevat grote hoeveelheden stoffen die beschermen tegen ziektes. Colostrum is de melk die je in de eerste dagen na de bevalling produceert.
- Borstvoeding is gratis
- Het huid-op-huid-contact tijdens de borstvoeding versterkt de band tussen jou en je kind.
- Borstvoeding is makkelijker te verteren voor je kindje
- Je kunt borstvoeding niet vergeten mee te nemen.
- Moedermelk is altijd op temperatuur -
Voordelen Flesvoeding
- Je bent een stuk flexibeler dan met borstvoeding. Je hoeft bijvoorbeeld niet te kolven als je een dagje weg gaat.
- Je bent niet de enige die je kindje kan voeden. Dat kan voor jou, maar ook voor je partner heel prettig zijn.
- Je kunt goed zien hoeveel je kind drinkt
- Je hoeft minder te letten op wat je zelf eet, drinkt of slikt. Alcohol en sommige medicatie gaan namelijk niet goed samen met borstvoeding.
- Flesvoeding is makkelijker om te geven dan borstvoeding. Het aanleggen van een kindje aan de borst gaat niet bij iedereen even makkelijk.
- De kans op borstontsteking of tepelkloven is kleiner.
Het geven van borstvoeding kan voor sommige vrouwen ongemakkelijk voelen in het openbaar. Daar heb je met flesvoeding geen last van. Het voedingscentrum raadt aan om de eerste zes maanden borstvoeding te geven, vanwege de samenstelling van de moedermelk. Als jij het niet fijn vindt om borstvoeding te geven of als je niet in staat bent om borstvoeding te geven, dan is flesvoeding een gezond en goed alternatief.
Wil jij je graag goed voorbereiden op het geven van borstvoeding? Doe dan een borstvoedingscursus. Tijdens een borstvoedingscursus leer je alles over het geven van borstvoeding. Dat is niet alleen voor jou prettig, maar ook voor je partner!
De ervaring van Franky (Sinds 1 oktober 2019 papa van zoon Guus) – "Door de cursus waren we op de hoogte van de wetenschappelijk aangetoonde voor- en nadelen van zowel fles- als borstvoeding. Ook was de cursus een goede voorbereiding op de obstakels die je gaat tegenkomen tijdens het geven van de borstvoeding. Doordat we wisten welke obstakels we tegen konden komen en hoe we ermee om moesten gaan voelden we ons een stuk zekerder. Ook was het prettig om te horen wat de overwegingen van andere ouders waren om wel of niet voor (deels) flesvoeding te kiezen. Dit heeft ons geholpen in onze keuze."