Berichtje uit je buik
Ik ben er klaar voor!
Al een paar weken geef ik stofjes aan jouw lichaam af om duidelijk te maken dat ik klaar ben voor de buitenwereld. Deze stofjes zorgen ervoor dat jij het bevallingshormoon ‘oxytocine’ aanmaakt. Wellicht ken je dit hormoon, want het wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd.
Je lichaam maakt in het dagelijks leven kleine hoeveelheden oxytocine aan, bijvoorbeeld wanneer je iemand knuffelt. Het hormoon vermindert dan het gevoel van stress en verhoogt het gevoel van geluk. Als bevallingshormoon heeft het echter een andere functie. Oxytocine wekt namelijk de weeën op. Tijdens en voor de bevalling is de baarmoeder extra gevoelig voor oxytocine. Wanneer ik met mijn hoofd tegen de baarmoederhals druk, stijgt het gehalte oxytocine. Dit zorgt voor een samentrekking van de baarmoeder en voelt dus als een wee. Naarmate de bevalling vordert, stijgt de productie van oxytocine, waardoor de weeën heftiger worden.
Mama’s week
Ontspannen bevallen
Het is zit er nu echt aan te komen, de bevalling. We gaan je natuurlijk niet wijsmaken dat een bevalling heel ontspannend is, maar hopelijk kunnen de volgende tips wel helpen om de bevalling iets meer relaxed door te komen. Probeer voor de bevalling alvast uit wat voor jou ontspannend werkt:
- Een douche of een warm bad. Het warme water kan ontspannend werken. Zorg er echter voor dat het water niet te warm is, zo voorkom je dat je duizelig wordt.
- Muziek: Muziek helpt veel mensen ontspannen. Dit kan ook het geval zijn tijdens de bevalling. Als jij goed kunt ontspannen met behulp van muziek, zet dan een fijn muziekje op.
- Ademhaling: Probeer je ademhaling onder controle te houden tijdens de bevalling. Zorg dat je bij lichte weeën inademt via je neus tot diep in je buik en uitademt via je mond. Bij heftigere weeën adem je in via je neus en adem je in 4 pufjes uit.
- Massage: Massages kunnen heel ontspannend zijn. Zo vinden sommige vrouwen het fijn als de partner de schouders masseert tijdens de bevalling. Zou dit voor jou kunnen helpen?
Bevalling natuurlijk opwekken
De feiten en fabels
Ben jij er helemaal klaar voor maar willen de weeën nog niet echt komen? Dan kun je proberen om op een natuurlijke manier de bevallingsweeën te stimuleren. Er gaan verschillende verhalen rond over wat kan helpen om de bevalling op gang te helpen, maar werkt het echt? Wij vonden het volgende:
- Seks: Biologisch gezien is het goed te verklaren waarom seks de bevalling zou kunnen opwekken. In sperma zit namelijk oxytocine, het bevallingshormoon dat weeën stimuleert. Wetenschappelijke studies leveren echter geen eenduidig bewijs, waardoor het onduidelijk blijft of het daadwerkelijk werkt. Gelukkig zijn er ook geen nadelige gevolgen van seks aan het einde van de zwangerschap. Dus baat het niet dan schaadt het niet 😉.
- Tepelstimulatie: Onderzoek toont aan dat tepelstimulatie de bevalling op gang kan helpen. De verwachting is dat tepelstimulatie effectief is doordat het de afgifte van oxytocine stimuleert. Echter, wij bevelen deze methode niet aan. Te veel stimulatie kan leiden tot een te hoge spierspanning in de baarmoeder, wat kan leiden tot een verlaagde hartslag van de baby. De kans dat dit gebeurt is klein, maar neem liever het zekere voor het onzekere en pas deze methode niet toe. Wil je deze methode tocht toepassen? Overleg het dan eerst met een arts of verloskundige.
- Pittig eten: Het is een vaak gehoord fabeltje dat pittig eten helpt bij het opwekken van de bevalling. Helaas is het niets meer dan een fabeltje.
- Sporten: Voor zover bekend is er geen wetenschappelijk bewijs dat sporten effectief is voor het opwekken van de bevalling. Een stukje wandelen aan het eind van de zwangerschap kan natuurlijk geen kwaad, maar lichamelijke uitputting is op dit moment niet verstandig. Je wilt uitgerust zijn en voldoende energie hebben voor de bevalling.
- Strippen: Bij het strippen maakt de verloskundige voorzichtig met de vingers ronddraaiende bewegingen rondom het hoofdje van je baby (doe dit niet zelf!). Zo maakt ze de vliezen rondom de baarmoedermond los van de baarmoederwand. Dit leidt ertoe dat je lichaam het bevallingshormoon prostaglandine aanmaakt. Voor strippen moet je wel al enige ontsluiting hebben. Strippen is wetenschappelijk bewezen.