Berichtje uit je buik
Hallo armen en benen
Deze week ontwikkel ik armen en benen. Aan de zijkant van mijn lichaam zaten een soort knopjes. Deze knopjes werden de afgelopen week stompjes en deze week beginnen ze al echt op armen en benen te lijken. Aan het uiteinde van mijn ledematen zitten zelfs al minuscule teentjes en vingertjes. Mijn tenen en vingers zitten nog met vliezen aan elkaar, maar deze verdwijnen later in de zwangerschap.
Verder begin ik deze week met de ontwikkeling van mijn ingewanden. Zo is er al een beginsel van mijn darmen, maag, lever, longen en mijn nieren. Wist je trouwens dat mijn darmen zich ontwikkelen in de navelstreng? Dit komt doordat er te weinig plek is in mijn buik. Rond week 12 verplaatsen mijn darmen naar mijn buik.
Ook mijn hersenen maken deze week een groei door. Zo ontstaan de voor-, midden- en achterhersenen. Elk deel van mijn hersenen heeft zijn eigen functie en zal die functie ook altijd behouden. Mijn achterhersenen zullen al snel flink moeten werken. Dit deel van mijn hersenen reguleert namelijk mijn ademhaling, hartslag en spierbewegingen.
Mama’s week
Emoties en zwangerschap
Een zwangerschap betekent niet alleen lichamelijke veranderingen. Ook emotioneel gezien verandert er veel voor je. Sta hierbij stil en gun het jezelf om af en toe emotioneel te zijn. Het is nou eenmaal niet niks, een kindje maken. Tip: praat erover met je partner, voor hem of haar verandert er ook veel.
Hebben jullie ook al nagedacht over het moment waarop jullie het willen delen met familie, vrienden en collega’s? Je hoort vaak dat mensen het pas willen vertellen na drie maanden, omdat de kans op een miskraam dan veel kleiner is. Maar het kan ook heel fijn zijn om je emoties te delen met vrienden en familie, juist in een vroeg stadium. Jullie moeten doen wat voor jullie het best voelt.
Wat betreft je werk, in verband met de zwangerschapskwaaltjes zoals ochtendmisselijkheid kan het heel praktisch zijn om je baas alvast op de hoogte te brengen. Mocht je dit nog niet willen, kijk dan hoe je het beste om kunt gaan met zwangerschapskwaaltjes. Zo kan kamille- of gemberthee bijvoorbeeld helpen tegen misselijkheid. Lees in deze blog meer tips over hoe je op een natuurlijke manier kunt omgaan met ochtendmisselijkheid.
Dit kun je alvast regelen
Alles over natuurlijke kinderopvang en kraamzor
- Kraamzorg: Het is verstandig om alvast de kraamzorg te regelen. Regel de kraamzorg uiterlijk in week 20. Door dit op tijd te regelen ben je ervan verzekerd dat je alle uren krijgt waar je recht op hebt. Wist je dat je ook kunt kiezen voor natuurlijke kraamzorg? Kijk naar een antroposofische of holistische kraamzorg bij jou in de buurt. Dit klinkt misschien een beetje zweverig, maar het heeft alles te maken met aandachtige zorg en natuurlijke middelen. Pijlers van natuurlijke kraamzorg zijn leefwijze, voeding en afwisseling tussen rust en inspanning.
- Kinderopvang: Oriënteer je ook alvast op welke kinderopvang jullie graag willen. Er zijn regio’s waar de wachtlijsten erg lang zijn. Het is dus goed om hier vroeg in je zwangerschap al naar te kijken. Wil je een kinderopvang waar de natuur een belangrijke rol speelt? Check dan de natuurlijke kinderopvang bij jou in de buurt. Zo zijn er verschillende agrarische of biologische kinderopvangcentra.
Wist je dat… ze in Denemarken baby’s en kinderen vaak buiten laten slapen?
De natuur is erg belangrijk in de Scandinavische opvoeding (waar toch de gelukkigste mensen op aarde wonen). Buiten slapen is gezond voor je baby omdat de luchtkwaliteit buiten vaak beter is dan binnen. Ook slapen kindjes langer en dieper als ze buiten slapen. In Nederland is deze trend inmiddels ook geïntroduceerd. Meerdere kinderdagverblijven hebben buitenslaaphuisjes waarin kinderen buiten kunnen slapen. Ben jij geïnteresseerd? Kijk dan of er een kinderopvang in de buurt is die dit aanbiedt. Leg je kindje overigens niet zomaar buiten neer, maar doe dit alleen in de speciaal daarvoor ontwikkelde buitenslaaphuisjes. Bij extreme hitte, kou, mist of wind wordt het afgeraden om je kindje buiten te laten slapen.
De liefde voor de natuur in Denemarken blijkt ook uit de grote hoeveelheid ‘Nature Kindergardens’. Dit is een kinderopvang voor kinderen van drie jaar of ouder waar zo veel mogelijk van het vermaak buiten plaatsvindt. Kinderen mogen in de modder spelen, in bomen klimmen en rondrennen in de natuur. Denen geloven dat kinderen gezonder zijn als ze veel in de vrije natuur spelen. Wil je meer weten over een Scandinavische opvoeding? Lees dan de blog: Scandinavische manier van opvoeden.Â