Berichtje uit je buik
Ik ontwikkel mijn gezicht
Vanaf deze week ben ik niet langer een embryo, maar een foetus. Verder ben ik deze week druk bezig met de vorm van mijn gezicht. Ik ontwikkel mijn gezicht natuurlijk niet in een week. Veel onderdelen van mijn gezicht waren al lange tijd aanwezig. Zo heb ik sinds week 6 al neusgaten en ogen, maar ze zaten alleen nog niet op de juiste plek. Mijn ogen zaten aan de zijkant van mijn gezicht en mijn neusgaten op de plek van mijn voorhoofd. Deze week schuift alles langzaam op naar de juiste plek. In dit filmpje is heel mooi weergegeven hoe dat proces verloopt.
Mijn oogjes zitten nu dus op de juiste plek, maar ze kunnen nog niet open. Mijn oogleden zitten namelijk nog vast. Rond week 20 van de zwangerschap zijn mijn oogleden klaar om te openen.
Mama’s week
Een volle blaas
Deze week staat voor jouw baby in het teken van de vorming van het gezicht. Voor jou staat deze week, volgende week en de weken erop waarschijnlijk in het teken van het toilet. Het is vervelend, maar het hoort er nou eenmaal bij: Je moet vaak plassen tijdens je zwangerschap.
Er zijn verschillende redenen waarom je vaker naar het toilet moet. Zo maakt je lichaam tijdens je zwangerschap meer bloed aan, waardoor je nieren extra vocht moeten verwerken. Verder zorgen hormonen ervoor dat er meer bloed naar de nieren trekt en werken je nieren sneller tijdens je zwangerschap. Dat alles zorgt ervoor dat je meer urine produceert.
De vraag is of er iets tegen te doen is? Helaas hebben wij daar geen wondermiddel voor. Wel kun je proberen om recht op te zitten tijdens het plassen en je bekken naar voren en naar achteren te kantelen na het plassen. Zo zorg je ervoor dat je je blaas beter leegt. Nog een voordeel, wanneer je zorgt dat je blaas goed leeg is voorkom je infecties zoals een urineweginfectie.
Hoe vervelend het plassen ook is, zorg ervoor dat je niet minder gaat drinken. Als je het water even helemaal beu bent, kun je ook groenten met een hoog vochtgehalte eten voor de afwisseling. Denk hierbij aan komkommer of bleekselderij. Neem wel onbespoten groenten en was je groenten goed af.
Aandacht voor de partner
Ook voor hen verandert er veel
Wat verandert er veel voor jou. Je zou in alle hectiek bijna vergeten dat er voor je partner ook heel wat verandert. Sommige partners vinden het lastig dat ze zich niet volledig kunnen inleven in wat jij voelt, ze maken zich druk om jouw gezondheid of vinden het ineens toch wel spannend om ouder te worden.
Een goede manier om jouw partner te betrekken bij de zwangerschap is door samen naar de zwangerschapscontroles te gaan. Sommige mensen denken dat dat gek is, maar niets is minder waar! Het zijn juist mooie momenten waarop je samen even stil kan staan bij de zwangerschap.
Het kan voor je partner vervelend zijn dat veel informatie over de zwangerschap gericht is op moeders. Gelukkig zijn er ook genoeg boeken over zwangerschap die speciaal geschreven zijn voor de papa’s in spe. Boeken die de zwangerschap iets praktischer of nouja… meer mannelijk benaderen. Twee leuke voorbeelden zijn de boeken ‘Tuurlijk schatje’ van Jasper Rombout en ‘Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ van Kluun. Dus als jouw partner een gebrek aan informatie voor papa’s ervaart, dan zijn deze boeken iets voor hem.
Verder een tip uit Denemarken voor de vaders: Praat met andere vaders over de zwangerschap. In Denemarken zijn er zogenaamde "fædregrupper". Dit zijn bijeenkomsten van vaders die samen ervaringen en verhalen delen over het vaderschap.