Kosten, wat komt er op je af?

Kosten, wat komt er op je af?

We willen allemaal het beste voor onze kinderen. Dat gaat vaak gepaard met flinke kosten voor de aanschaf van spullen voor je baby.

Begrijp ons niet verkeerd: we zijn zelf ouders en zijn dankbaar voor alle spulletjes die het leven voor onze baby en voor onszelf makkelijk en veilig maken. Gelukkig is het mogelijk om gezonde, gelukkige baby's op te voeden zonder je creditcard en bankrekening te plunderen.

Opruimen blijft ook makkelijker wanneer je de lijst met babyspullen inkort. Hoe meer overbodige spullen je koopt, hoe meer rommel je in huis krijgt, en dus hoe meer je moet opruimen en schoonmaken! Heb je een beperkt budget? Lees dan onze tips om zonder al te veel kosten je baby groot te brengen.

Zoek goede tweedehands spullen: kleding, kinderwagens en speelgoed voor jouw baby

Met goede tweedehands spullen bespaar je niet alleen geld, maar je kunt er ook anderen mee helpen.

  • Als je vrienden of familie hebt van wie de baby een aantal items op jouw wensenlijst is ontgroeid, kun je vragen of je die mag lenen, huren of kopen. De meeste ouders maken graag van de gelegenheid gebruik om op te ruimen en plaats te maken voor spullen die hun opgroeiende kinderen op dat moment nodig hebben. Win-win!
  • Ga op zoek naar goede tweedehands spullen, kleding en aanbiedingen bij winkels in de buurt of online. De opbrengst van sommige tweedehandswinkels gaat naar het goede doel, zodat je er andere mensen in jouw omgeving of ergens anders in de wereld mee kunt helpen. Nogmaals win-win!
  • Zoek op socialemediaplatforms naar ruilbeurzen of uitwisselinitiatieven - of start er zelf een. Je kunt een ander op deze manier ook helpen door spullen waar je baby te groot voor is geworden te verkopen of ruilen.

Wat zin heeft om tweedehands te kopen en waar je op moet letten

In theorie is alles tweedehands te krijgen voor de eerste paar jaar van jouw kindje. Maar je kunt jezelf en jouw baby natuurlijk ook met iets nieuws verwennen! Bedenk wat je per se nieuw wilt kopen, of dat nou schoenen, beddengoed, meubels of iets anders is, en leef je uit op je zoektocht naar tweedehands spullen:

  • Kleding - jouw baby groeit in de eerste jaren erg snel uit zijn outfits. Dat betekent dat tweedehands kleding die je leent of koopt vaak maar een paar keer gedragen wordt en nog in goede staat is. Voor jouw baby maakt het niet uit hoe ze eruitzien, zolang ze maar zacht zijn en lekker zitten. Natuurlijke vezels, zoals katoen en wol, laten de huid ademen, en een losse of verstelbare broekband zorgt ervoor dat jouw baby zich vrij kan bewegen.
  • Commode, wieg of andere babymeubels - niet iets wat gezinnen vaak bewaren zodra hun kinderen uit de luiers zijn gegroeid, en je vindt ze vaak in prima staat. Ze zijn makkelijk op te knappen met wat schuurwerk en een likje verf. En met een nieuw matras is het bedje weer als nieuw.
  • Babyfoon - Die kunnen nieuw behoorlijk prijzig zijn. Je kunt flink besparen door voor tweedehands te kiezen. Let er op dat je de frequentie van de babyfoon kunt verzetten, zodat je niet met de buren samen op dezelfde frequentie zit en elkaars kind hoort.
  • Babyspeelgoed - Het is verleidelijk om elk pedagogisch verantwoord speelgoedje, spel en boek in het mandje te leggen, om zeker te weten dat jouw baby de best mogelijke start in het leven maakt. Het is ook zo schattig allemaal! Maar vrienden en familie kunnen de kamer van de baby al snel tot de rand vullen met knuffelbeesten, speelgoedauto's, poppen en wat ze maar kunnen verzinnen. Wat natuurlijk hartstikke lief van ze is.
    Maar zeker voor de eerste jaren geldt dat minder meer kan zijn. De motoriek, concentratie en aandachtsspanne van je baby zijn nog niet ver genoeg ontwikkeld om raad te weten met een kamer vol geavanceerd speelgoed. Een paar eenvoudige, bij de leeftijd passende klassiekers is eigenlijk genoeg, bijvoorbeeld babyboekjes, een paar felgekleurde zachte speeltjes, speelgoeddieren, autootjes, stapelblokken en dingen waarmee ze kunnen oefenen op vastpakken (en kauwen). Wanneer je tweedehands speelgoed koopt, zoek dan naar spulletjes die je gemakkelijk kunt wassen met een mild wasmiddel of die zo nodig kunnen worden ingevroren, gedesinfecteerd of op een andere manier gesteriliseerd kunnen worden.
    Voor jouw baby is elk voorwerp in de wereld een potentieel speeltje om te ontdekken. Alledaagse spulletjes kunnen net zo onderhoudend zijn als duur speelgoed. Dat kun je elk kind vragen met een houten lepel en een bord in zijn handen, of in het bezit van een kartonnen doos. Voor sommige baby's wordt het waslabel van hun teddybeer misschien wel het favoriete ding om op te kauwen
  • Kinderwagen, wandelwagen en draagzak - Dat zijn ook spullen die een flinke aanslag op je budget doen als je ze nieuw koopt. Zolang tweedehands exemplaren intact, schoon en werkend zijn, is jouw baby net zo blij met een gebruikt model.

Gratis pret en activiteiten met je baby

De ontwikkeling van jouw baby heeft baat bij stimulerende activiteiten, maar over het algemeen loopt jouw baby niet snel het gevaar om verveeld te raken of zich genegeerd te voelen, zolang je tegemoetkomt aan haar of zijn fysieke en emotionele behoeften. Als het gaat om samen spelen, meedoen aan activiteiten of op vakantie gaan: jouw baby is de eerste jaren met heel weinig tevreden. Je hoeft ze niet mee te nemen naar grote pretparken of exotische locaties om hun horizon te verbreden. (Ze herinneren zich er toch niets van!)

Omgaan met andere kinderen, volwassenen en huisdieren of andere dieren in je alledaagse omgeving is een spannende, stimulerende leerervaring voor ze. Neem de tijd om even op een plek of in een situatie te blijven, bijvoorbeeld wanneer jouw baby en jouw huisdier aan het spelen zijn of als er een poppenkastvoorstelling bij de bibliotheek is. Of kijk samen naar de bloemen of het gras in de tuin, spreek spontaan buiten of bij een vriend of vriendin thuis af om de kinderen met elkaar te laten spelen. Stel je voor hoe de wereld eruitziet door de ogen van jouw kindje, kijk hoe het reageert, wat zijn aandacht trekt, wat het laat lachen. En geef het de kans om dat te ontdekken. Het volstaat om jouw kind dingen te laten ontdekken en zijn sociale vaardigheden, motoriek, taalvermogen en creativiteit te laten ontwikkelen.

Zelf eten voor de baby maken

Als je er de tijd, energie en ruimte in de vriezer voor hebt, kun je zelf babyvoeding maken wanneer jouw baby klaar is voor de overgang van zacht naar vast voedsel. Het kan veel werk lijken om grotere hoeveelheden te maken en porties ervan te bewaren in zakjes of bakjes. Maar de fase van zacht voedsel duurt waarschijnlijk maar een paar maanden. Daarna kan jouw baby al beginnen met kleine hapjes van wat je zelf aan het eten bent. Je kunt veel porties maken als je er om de paar weken een paar uur aan besteed.

In je budget snoeien

Bekijk je huidige budget of vraag een adviseur van de bank om een overzicht van je uitgaven te maken om erachter te komen waar jouw geld op dit moment naartoe gaat. Kun je ergens op besparen? Het kan een beetje pijnlijk zijn om vaarwel te zeggen tegen een aantal favoriete verwennerijen en slechte gewoontes, maar zodra je baby geboren is, garanderen wij dat het niet als een groot offer zal voelen.

Waar je aan kunt denken:

  • Streamingdiensten/tv-pakketten - kun je er Ă©Ă©n opzeggen of inkrimpen?
  • Abonnementen op tijdschriften of kranten - bepaal wat je het liefst wilt houden.
  • Telefoonabonnement - kun je een betere deal of een gezinsabonnement krijgen bij een andere aanbieder?
  • Uit eten - misschien kun je wat minder vaak gaan uit eten zonder dat je relatie eronder lijdt?
  • Vakanties - bepaal hoe vaak je op vakantie kunt/wilt gaan en zoek een bestemming die binnen jouw budget past.
  • Afbetaling auto/hypotheek/andere leningen - kun je geld besparen door een nieuwe lening af te sluiten?
  • Verzekeringen - je moet natuurlijk NOOIT je verzekeringen opzeggen. Integendeel: breng je verzekeringsmaatschappij op de hoogte van de komende gezinsuitbreiding, zodat ze jouw baby op jouw polis kunnen bijschrijven en tegelijkertijd de dekking aanpassen. Vraag offertes aan bij verschillende aanbieders: misschien kun je geld besparen op de premie zonder dekking te verliezen.
  • Snoep/extraatjes - je weet wel: die spullen die in de supermarkt bij de kassa liggen… Let er eens op wat je normaal gesproken vaak zonder na te denken op de band legt.
  • Boodschappen - experimenteer met huismerken als alternatief voor bekende merken. Misschien ontdek je wel nieuwe favorieten!
  • Kleding - je kunt ver komen met het hele gezin door klassieke kledingstukken te kopen die iets toevoegen aan wat je al hebt en die meer dan Ă©Ă©n seizoen meegaan.

Hoe meer opties je ontdekt, hoe creatiever je wordt in het vinden van een kleine extra buffer voor je budget voor de baby. Deel jouw beste tips op onze Facebook-pagina of op Instagram.

Terug naar blog