Vluchtkoffer voor de bevalling: wat moet je inpakken voor het ziekenhuis

Aanstaande ouders
mrt 31, 2020

Wanneer jouw uitgerekende datum eraan zit te komen, kunnen jij en je partner vast gaan pakken voor een eventueel verblijf in het ziekenhuis om goed voorbereid te zijn op de bevalling. Hier vind je een checklist met zaken die je kunt inpakken voor de bevalling, of je nu een paar uur of een paar dagen moet blijven.

Voor jou

 • Een paar setjes positiekleding en/of ruimzittende kleding. Als de vliezen zijn gebroken of de weeën zijn begonnen, weet je nog niet hoe lang het gaat duren voordat de baby komt. Het ziekenhuis voorziet je misschien van patiëntenkleding die je kunt dragen voordat je gaat bevallen, maar na de bevalling is het fijn om je eigen kleding te dragen, zodat het niet zo voelt alsof je “opgenomen” bent. Door de hormonen die na de bevalling worden aangemaakt, zul je soms flink zweten, het is prettig om dan iets schoons en droogs aan te kunnen trekken. In tegenstelling tot de droomfoto's die je misschien weleens op Instagram hebt gezien, krimpt je buik waarschijnlijk niet binnen een paar weken of zelfs maanden terug in de vorm van voor de zwangerschap. Zorg er dus voor dat je comfortabele en ruimzittende kleding meeneemt voor na de bevalling.
 • 2-3 verstelbare voedingsbeha's. Misschien heb je ze al tijdens je zwangerschap gedragen, maar houd er rekening mee dat je de maat moet aanpassen wanneer je je baby gaat voeden.
 • Zoogkompressen. Goede zoogkompressen kunnen je een paar keer omkleden schelen. Wollen kompressen zijn herbruikbaar en duurzaam en kunnen ontstekingen helpen voorkomen, maar ze zijn mogelijk niet helemaal lekvrij. Wegwerpkompressen moeten regelmatig worden vervangen om de huid droog te houden en kloven of uitslag te voorkomen.
 • Incontinentiemateriaal. Je kunt aan het ziekenhuis vragen of ze je ervan kunnen voorzien, maar op deze manier kun je zelf kiezen. Het duurt een tijdje voor je bekkenspieren weer in hun normale doen zijn na de bevalling, en hoe trouw je je oefeningen ook hebt gedaan, soms kun je de controle over je blaas even verliezen.
 • Een lijst met mensen die je wilt bellen of appen. Stel de lijst op voor de uitgerekende datum zodat je zeker weet dat al je geliefden erop staan,
 • Kolfapparaat – vraag of de kraamverzorgende je wil leren hoe je het apparaat op de juiste manier gebruikt, zodat je de kolftijd kunt verkorten en kloven of pijn kunt voorkomen.
 • Lippenbalsem. Je mond en lippen kunnen droog worden en mogelijk springen tijdens de bevalling. Houd ze gehydrateerd!
 • Toiletartikelen. Tandpasta, tandenborstel, vochtinbrengende crème, shampoo en conditioner, haarborstel en je favoriete (verzorgings)producten.
 • Oordopjes en oogmasker. Profiteer van de hulp die je krijgt in het ziekenhuis na de bevalling en doe wanneer het maar kan ongestoord een dutje!

Voor de baby

 • Luiers. In het ziekenhuis verstrekken ze vaak luiers tijdens je verblijf. Zorg ervoor dat je voldoende luiers meeneemt voor de reis terug naar huis.
 • Een paar setjes babykleding. Twee setjes passend bij het seizoen moeten voldoende zijn.
 • Maxi Cosi autostoeltje om de baby in de auto mee naar huis te vervoeren (je baby mag niet in een reiswieg in de auto vervoerd worden).
 • Wandel- of kinderwagen voor als je met het openbaar vervoer gaat.
 • Babydekentje – of je er nu een hebt gekocht, zelf gemaakt of cadeau hebt gekregen: het is een leuke, persoonlijke manier om je pasgeboren kindje mee in te wikkelen.
 • Een mutsje. Baby’s verliezen een groot gedeelte van hun warmte via het hoofd, terwijl het erg belangrijk is voor je baby om op temperatuur te blijven. Een mutsje helpt daarbij.

Baby producten

Probeer onze luiers voor €1,-

0% parfum, 0% parabenen, 0% lotion, 0% conserveringsmiddelen.

Bambo Nature babyluiers zijn zacht, milieuvriendelijk en ideaal voor de gevoelige huid van jouw baby. Een veilige keuze voor je baby en de natuur.

Probeer nu