5 feiten over de zon die je moet weten

5 feiten over de zon die je moet weten

UVA, UVB, SPF; zie je door de bomen het bos niet meer? Dat snappen we. Het klinkt soms ook best ingewikkeld. Daarom hebben we ons best gedaan om alles uit te leggen, van UV-stralen tot SPF-bescherming. Hou je hoed en je fopspeen goed vast, want het wordt nu serieus.

Wat is SPF? 

SPF (Sun Protection Factor of zonnebeschermingsfactor) geeft aan hoe goed en hoe lang zonnebrandmiddelen beschermen tegen UVA/UVB-straling en zonnebrand. Maar je moet je SPF altijd kiezen op basis van je huidtype, hoe hoog de UV-index is op jouw locatie, je activiteitsniveau (ga je stil liggen zonnen of ga je sporten?) en je omgeving – oppervlakken zoals water en sneeuw kunnen de zonnestralen weerkaatsen en ze nog sterker maken. Sneeuw kan zelfs tot 90% van de UV-straling weerkaatsen, wat tot ernstige verbranding kan leiden – dus vergeet de volgende keer dat je gaat skiën die SPF50 niet.

Is een hogere SPF beter? 

Het zal je vast verbazen: SPF30 absorbeert daadwerkelijk 96% van de UV-straling van de zon en SPF50 absorbeert 98% van de UV-straling van de zon. Dus de hoeveelheid geblokkeerde straling is eigenlijk niet zo verschillend. Het verschil tussen SPF30 en SPF50 is hoe lang je in de zon kunt blijven voordat je verbrandt, niet in welke mate ze in het algemeen beschermen tegen de straling. 

Een hogere SPF kan leiden tot een vals gevoel van bescherming en tot verbrandingen, omdat mensen denken dat ze met een hogere SPF hun zonnebrand niet opnieuw hoeven aan te brengen.

Hoe lang duurt de bescherming? 

Als je huid normaal gesproken na 10 minuten in de middagzon verbrandt, kun je met een goed aangebrachte SPF20 20 keer langer (200 minuten) in de zon blijven zonder te verbranden. Hetzelfde principe geldt voor SPF30 en SPF50.

UVA, UVB – wat is het verschil? 

We kunnen een deel van de stralen van de zon zien, maar niet alles. Drie verschillende soorten zonnestralen bereiken de aarde:

  • Zichtbare stralen die je met het blote oog kunt zien
  • Infraroodstralen
  • Ultraviolette (UV) stralen, die afhankelijk van hun golflengte, UVA- of UVB-stralen zijn. 

UVB stralen zijn minder sterk dan UVA stralen en dringen alleen door in de buitenste huidlaag, waardoor je langzaam bruin wordt. Maar ze zijn ook een van de belangrijkste oorzaken van verbranding en huidkanker. UVA stralen dringen dieper in de huid door, zelfs door kleren en glas, en veroorzaken huidveroudering, rimpels en huidkanker. Daarom is het belangrijk om een zonnebrand te kiezen die beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen, zoals onze Bambo Nature-zonnebrandlotion, in zowel SPF30 als SPF50.

Zorg voor de juiste bescherming 

Voor de beste bescherming tegen UVA/UVB-stralen is het belangrijk om de juiste hoeveelheid zonnebrand te gebruiken en deze regelmatig opnieuw aan te brengen. De gemakkelijkste manier om te onthouden wat de juiste hoeveelheid zonnebrand is: 1 volle hand voor 1 lichaam. Dit geldt voor zowel volwassenen als kinderen.

 

Is de zon alleen maar slecht? 

Door al deze informatie klinkt het haast alsof je de zon koste wat kost moet vermijden, maar dat is natuurlijk niet zo.
De zon heeft ook veel goede effecten en het menselijk lichaam heeft zonlicht nodig om goed te kunnen functioneren. De stralen van de zon helpen bij de aanmaak van vitamine D, die de calciumstofwisseling stimuleert en de botgroei bevordert – calcium en sterke botten zijn vooral belangrijk voor opgroeiende kinderen en tieners, en tot ongeveer ons 30e levensjaar maakt ons lichaam ook calciumreserves aan waar we later in ons leven gebruik van kunnen maken. Best cool, toch?

 

En hoewel het wetenschappelijk niet helemaal bewezen is dat zonlicht een stemmingsverbeteraar is, weten we allemaal hoe een chagrijnige frons kan verdwijnen als er een beetje zon te zien is!

Terug naar blog