Onze toptips voor een zorgeloze zomer

Onze toptips voor een zorgeloze zomer

We zijn allemaal klaar voor wat plezier in de zon, maar het is belangrijk om te onthouden om veilig te blijven en om je huid te beschermen tijdens warme zomerdagen. Hier is onze gids waarmee jij en je baby veilig de zon in kunnen.

Gebruik een zonnescherm op kinderwagens en buggy's 

Baby’s die jonger zijn dan zes maanden moeten in de schaduw blijven en mogen helemaal niet aan direct zonlicht worden blootgesteld, omdat hun huid te kwetsbaar is en nog niet genoeg melanine bevat. Dat is het pigment dat huid en haar zijn kleur geeft. Het biedt ook een beetje natuurlijke bescherming tegen zonlicht. 

Ook oudere baby’s moeten zo veel mogelijk uit de zon worden gehouden, vooral tussen 11.00 uur en 15.00 uur, wanneer de zon het sterkst is. Het is in het algemeen dus een goed idee om een zonnescherm aan je kinderwagen of buggy vast te maken, om de huid van je baby te beschermen tegen de zon. Gebruik geen lap stof of een doek over de kinderwagen – daarmee creëer je wel schaduw voor je baby, maar het kan ook erg warm worden in de kinderwagen doordat de ventilatie wordt geblokkeerd.

 

 

 

 

Draag SPF, ook op bewolkte dagen en in de schaduw

Wist je dat UV-stralen door wolken en stoffen kunnen dringen? Dus ook als het bewolkt is of als je in de schaduw onder een parasol zit, moet je toch SPF dragen om je huid te beschermen tegen UV-stralen. Dat geldt natuurlijk ook voor kinderen.

Het belangrijkste om in de gaten te houden is de UV-index; je kunt meestal een dagelijkse UV-index die de intensiteit van de UV-straling op jouw locatie berekent. Als de UV-index hoger is dan 3, wordt aanbevolen om zonnebrand te gebruiken – ook op bewolkte dagen en in de schaduw.

 

Breng 15 minuten voordat je naar buiten gaat zonnebrand aan - en herhaal dat elke 2 uur 

Voor een optimale bescherming breng je de zonnebrand 15 minuten voor je naar buiten gaat aan. Op die manier kan de zonnebrand in de huid trekken voordat hij wordt blootgesteld aan externe factoren die de werking kunnen verminderen. Denk daarbij aan zweten, zwemmen, wrijving van handdoeken en kleding, en algemene activiteiten.

Het is ook heel belangrijk dat je de juiste hoeveelheid zonnebrand gebruikt. De makkelijkste manier om te onthouden wat de juiste hoeveelheid zonnebrand is: 1 volle hand voor 1 lichaam. Dus één volle hand van een volwassenen voor een volwassen lichaam. Hetzelfde geldt voor kinderen: één kinderhand voor een kinderlijf. Om de SPF-bescherming gedurende de dag op peil te houden, is opnieuw aanbrengen een must. Een algemene vuistregel is om elke 2 uur opnieuw zonnebrand aan te brengen, maar je moet altijd rekening houden met je huidtype, het tijdstip van de dag en of de huid wordt blootgesteld aan direct zonlicht of aan schaduw.

Zoek de schaduw op tussen 11.00 uur en 15.00 uur, als de zon het sterkst is 

Rond het middaguur, als de zon het hoogst aan de hemel staat, is ook de UV-index op zijn hoogtepunt. Dat komt doordat de UV-stralen van de zon dan korter door de atmosfeer van de aarde hoeven te reizen, dan in de ochtend en in de namiddag. Rond het middaguur in de schaduw blijven biedt de enige bescherming tegen verbranding en een zonnesteek. Toch moet je evengoed zonnebrand gebruiken, want UV-stralen kunnen ook door parasols en bomen heendringen. Dus, leun achterover en geniet van een kleine siësta in de schaduw!

 

Vergeet niet om je opnieuw in te smeren na het zwemmen en als je hebt gezweet 

Laat je niet misleiden door te denken dat een waterbestendige zonnebrand sterk genoeg is om de hele dag te blijven werken, zonder dat je hem opnieuw hoeft aan te brengen. Met waterbestendige zonnebrandcrème kan je kind 40 minuten in de zee of in het pierenbad spelen zonder dat de bescherming afneemt, maar na 40 minuten is de bescherming tot ongeveer 50% gedaald. Daarom is opnieuw insmeren belangrijk. 

Het is ook een goed idee om waterbestendige zonnebrand te gebruiken als je gaat wandelen, de omgeving gaat bezichtigen of gaat sporten in de zon, maar bedenk ook dat de werking van waterbestendige zonnebrand ook door zweten kan verminderen.

 

 

Draag een hoed en bedek onbedekte huid met kleding 

We zeggen het nog een keer: UV-stralen kunnen door textiel heen dringen, dus draag altijd zonnebrand. Een hoed dragen en blootgestelde huid met kleren bedekken werkt nog beter om jezelf, en vooral je baby, te beschermen. 

Kies voor strak geweven stoffen van natuurlijke materialen, zoals katoen of viscose. Want die helpen om jou en je baby koel en beschermd te houden. Wat hoeden betreft, kies ook hier weer voor iets dat strak geweven is en een brede rand heeft - vermijd strohoeden met grote gaten die zon doorlaten. Voor baby's is het extra belangrijk om een hoedje met een brede rand te kiezen, zodat hun ogen en de gevoelige huid van hun nek en oren worden beschermd. Pro tip: als je baby het er niet mee eens is dat een hoedje een must is, dan kun je waarschijnlijk beter een zonnehoed met een bandje zoeken.

Te veel blootstelling aan de zon kan leiden tot verbranding of een zonnesteek, en dat is niet iets om licht op te vatten. Vooral baby's en jonge kinderen zijn kwetsbaar voor een zonnesteek, omdat ze hun eigen lichaamstemperatuur nog niet zo goed kunnen reguleren als volwassenen. Door een hoed te dragen, bescherm je de bovenkant van je hoofd tegen de UV stralen. Zo kun je beter je lichaamstemperatuur reguleren en een zonnesteek voorkomen, zowel bij kinderen als bij volwassenen.
Sterker nog: zonder hoed kun je zelfs op je hoofdhuid verbranden - echt waar!

 

Dit waren onze favoriete tips om veilig in de zon te gaan en voor een zorgeloze zomer. Gebruik zonnebrand en breng die opnieuw aan, blijf beschermd en vooral – ga eropuit en geniet!

 

 

Terug naar blog