Veelgestelde vragen van ouders

Je kunt alle boeken, blogs en tijdschriften voor ouderschap en kinderen lezen. Dat raden we je ook zeker aan om te doen. Maar wat het ouderschap zo leuk maakt, is dat je hier je eigen invulling aan kunt geven. Bij Bambo Nature helpen we graag om jouw natuurlijke weg naar goed ouderschap te onderzoeken. En we helpen je graag een handje door veelgestelde vragen van ouders op een rij te zetten. Zodat je zelf op zoek kunt naar antwoorden.

Aanstaande ouders

Wat zijn tips voor het maken van een baby uitzetlijst?

Het kan heel leuk zijn om een babyuitzetlijst te maken. Maar het kan ook een beetje overweldigend zijn. Werk je aan een checklist dan kun je beginnen met grote dingen zoals meubels (bedje, commode, wipstoeltje) en uitrusting (autostoeltje, kinderwagen, babybox). Als je niet zeker weet welke merken je moet kiezen, vraag dan advies aan andere ouders zoals je vrienden, bekijk reviews online en ga naar winkels waar je verschillende producten kunt testen. Zo kom je er misschien achter dat de kinderwagen die je in gedachten had te zwaar is voor alledaags gebruik of te groot voor in je auto. Denk tenslotte ook aan spullen die je elke dag nodig hebt, zoals luiers en babydoekjes, waarvan de kosten na verloop van tijd aardig kunnen oplopen. Een duurzame gedachte: er zijn genoeg ouders die je met alle liefde rompertjes, sokjes en dergelijke zullen schenken.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van billendoekjes?

Sommige billendoekjes bevatten chemicaliën, parfums, parabenen en kleurstoffen die mogelijk niet veilig zijn voor de huid van je baby. Parabenen kunnen bijvoorbeeld hormonen nabootsen en mogelijk verstorend zijn voor de ontwikkeling. Parfums worden op de verpakking vaak aangeduid als “geurstoffen” en kunnen irritatie van de huid veroorzaken. Bambo Nature Wet Wipes zijn huidvriendelijk en milieuvriendelijk. Ze hebben een korte ingrediëntenlijst (hoe korter hoe beter) en bestanddelen van plantaardige oorsprong. Gegarandeerd een veilige keuze door certificeringen zoals Nordic Ecolabel, EU Ecolabel, Dermatologisch getest en Asthma Allergy Nordic.

Hoe maak ik mijn huis kindvriendelijk?

Als je tijd en energie hebt om je huis kindvriendelijk te maken voordat de baby komt, ga er dan voor. Maar in de praktijk komen ouders er pas aan toe op het moment dat hun kleintje mobiel wordt. Wat je kunt doen: kruip op handen en voeten je huis door zodat je elke kamer vanuit het gezichtspunt van jouw baby kunt bekijken, en verwijder of beveilig gevaarlijke dingen waar ze bij kunnen. Denk aan lange tafelkleden, stroomkabels, koorden van gordijnen en jaloezieën, onbeveiligde stopcontacten, niet-afgesloten kasten en laden, en kamerplanten.

Hoe voorkom ik lekkende luiers?

Bij het voorkomen van het gevreesde lekken draait het om het vinden van de goede maat luier.

Te strak of te los zittende luiers kunnen leiden tot ongewenste ongelukjes. Maattabellen zijn gebaseerd op gewicht, dus het helpt om te weten hoeveel jouw baby weegt (als je twijfelt ga je op een weegschaal staan terwijl je je baby draagt en daarna alleen; het verschil is het gewicht van jouw baby).

Tekenen van de verkeerde maat: lekken aan de achterkant en plakstrips die in de zij van je baby snijden duiden op een te kleine luier. Lekken aan de zijkant en afzakken duiden op een te grote luier.

Ik wil mijn baby zo “chemicaliënvrij” mogelijk houden, maar werken milieuvriendelijke wegwerpluiers wel?

Absoluut. Betrouwbare milieuvriendelijke luiers zoals Bambo Nature zijn veilig maar ook sterk. Dat betekent dat je kunt rekenen op maximale bescherming tegen lekken. Voorbeelden van prestatieverhogende kenmerken zijn de sterk absorberende driedubbele laagkern, anti-lekrandjes en flexibele zijkanten die zelfs bescherming bieden bij meest actieve baby’s.

Bambo Nature combineert effectiviteit met materialen die vrij zijn van schadelijke chemicaliën, geurstoffen en allergenen. Het werkt, natuurlijk.

Er zijn heel veel luiers te koop, hoe kies ik de beste?

Er zijn duizelingwekkend veel luieropties. De meeste traditionele wegwerpluiers zijn gemaakt met chemicaliën die schadelijk en irriterend kunnen zijn voor jouw baby. Milieuvriendelijke wegwerpluiers zoals Bambo Nature bevatten geen gevaarlijke bestanddelen, parfums of allergenen.

Bovendien hebben luiers die gemaakt zijn van veilige bestanddelen vaak een duurzame oorsprong, dus je bewijst de planeet er ook nog eens een goede dienst mee.

En de luiers moeten natuurlijk ook goede bescherming bieden. Bambo Nature gebruikt sterk absorberende materialen en flexibele beenuitsnijdingen voor een lekvrije luier.

Het idee om milieuvriendelijke producten te gebruiken voor mijn baby spreekt me erg aan, waar moet ik op letten bij natuurlijke babyproducten?

Verstandig, jouw baby zal je er dankbaar voor zijn. Milieuvriendelijke bedrijven zoals Bambo Nature maken gebruik van bestanddelen uit natuurlijke en duurzame bron om de gezondheid en veiligheid te garanderen van jouw baby en de planeet die zij of hij erft.

Lees zorgvuldig de informatie op verpakkingen en kijk goed op de website van merken om te controleren of producten geen schadelijke chemicaliën, parfums, kleurstoffen of bekende allergenen bevatten. Een ander goed teken: kenmerken van betrouwbare nationale en internationale milieu- en gezondheidsorganisaties. Die kunnen duiden op de toewijding van een bedrijf aan hoogwaardige natuurlijke ingrediënten.

Is het veilig om te sporten tijdens de zwangerschap?

Je kunt dat altijd het beste overleggen met je verloskundige of huisarts, maar als je actief was voordat je zwanger werd mag je waarschijnlijk doorgaan met de activiteiten; die kunnen goed zijn voor jou en jouw baby. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van vrouwen die hebben gesport tijdens hun zwangerschap mogelijk profiteren van verschillende voordelen: van een gezond hart tot een verbeterde ontwikkeling van de hersenen. Kegeloefeningen maken een wereld van verschil, vóór, tijdens en na de zwangerschap. Vraag je verloskundige of huisarts om raad als je niet zeker weet wat je moet doen. En vergeet niet dat het kunnen ontspannen van jouw bekkenbodemspieren even belangrijk is als het versterken ervan. Een paar waarschuwingen: vermijd contactsporten en activiteiten die te maken hebben met evenwicht (fietsen, skiën). Doe na de eerste drie maanden geen oefeningen waarbij je op je rug ligt (het gewicht van je groeiende baarmoeder kan de doorbloeding verminderen) en stop onmiddellijk als je duizelig of misselijk wordt. Het is volstrekt normaal als je je ineens niet meer prettig voelt bij je gebruikelijke, favoriete sporten. Probeer dan open te staan voor tijdelijke nieuwe sportactiviteiten. Wanneer jouw lichaam zich herstelt na de bevalling, wil je waarschijnlijk terugkeren naar je normale schema.

Wat moet ik in mijn bevallingstas voor het ziekenhuis inpakken?

Goed dat je vooruitdenkt. Het is slim om ongeveer een maand voor de uitgerekende datum een tas in te pakken met de volgende zaken: een badjas, nachtjapon en ondergoed (voor het geval je het door het ziekenhuis verstrekte nachthemd, sokken en ondergoed wilt vermijden), kleding om in naar huis te gaan voor jouw baby en jezelf (vergeet niet de zwangerschapsbeha voor je nieuwe gevoelige borsten) en afhankelijk van hoe lang je moet blijven ruime of positiekleding om enige tijd na de bevalling te dragen. Strakke kleding is dan niet prettig. Verder je persoonlijke verzorgingsproducten zoals tandpasta en een tandenborstel. En vergeet niet een autostoeltje (maxi cosi) mee te nemen.

Ik zit in de laatste fase van mijn zwangerschap en voel me zo onprettig, wat kan ik doen om me beter te voelen?

Het is zeker niet makkelijk om al dat extra gewicht mee te torsen. Misschien doet je rug pijn omdat je buik aan je ruggengraat trekt, daarbij worden jouw inwendige organen samengeperst en komt er druk te staan op jouw bloedvaten en slagaders. Gebruik ter verlichting een warmtekussen of coldpack voor je onderrug, of wissel ze af. Een lichte massage kan ook helpen. Als je 's nachts niet goed kunt slapen kun je een zwangerschapskussen gebruiken of één of meer gewone kussens strategisch neerleggen (vergeet niet er één tussen je knieën te leggen). Sommige vrouwen vinden het prettiger om aan het einde van hun zwangerschap in een ligstoel te slapen. Voorzichtig rekken en ontspanningsoefeningen kunnen sommige pijnklachten verlichten. Luister naar je lichaam en overleg met je verloskundige of huisarts om erachter te komen wat voor jou het beste werkt.

Nieuwe ouders

Er komen allergieën voor in mijn familie, kan ik iets doen om allergieën bij mijn baby te voorkomen?

Dat is een vraag voor je arts die je persoonlijk advies kan geven. Algemeen genomen raden deskundigen aan minstens 4-6 maanden borstvoeding te geven, omdat dat mogelijk helpt tegen bepaalde allergieën en eczeem. Als borstvoeding geen optie is, kan hypoallergene voeding een baby met een hoog risico op allergieën mogelijk beschermen. Als er ook voedselallergieën voorkomen in je familie, vraag dan je arts of en wanneer je met hypoallergene voeding kunt beginnen.

Ten slotte zijn er huidverzorgingsproducten zoals de Bambo Nature verzorgingsproducten die gecertificeerd veilig zijn en geen schadelijke chemicaliën, parfums, kleurstoffen of allergenen bevatten. Daarmee kun je het risico op irritatie van de gevoelige huid van de baby verminderen.

Hoe vaak moet mijn baby in bad?

Je hoeft je baby niet elke dag in bad te doen. Pasgeborenen worden niet al te vies (althans, tot ze gaan rondkruipen). Te vaak in bad gaan kan er juist voor zorgen dat de huid uitdroogt. Om de paar dagen in bad is prima, zolang je bepaalde delen vaker wast. Veeg de billen van je baby na elke verschoning schoon. Gebruik voor het naar bed gaan een washandje of snoetenpoetser voor het gezicht (vooral rond de mond), nek en handen. Wanneer je je baby toch in bad doet, gebruik dan een milde zeep zoals Bambo Nature Haar& Bodywash. Die is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid van baby's en bevat geen parfums, parabenen of kleurstoffen.

Hoe weet ik of mijn baby last heeft van een droge huid of eczeem en wat kan ik daaraan doen?

Het kan lastig zijn om droge huid van eczeem te onderscheiden maar er zijn een paar dingen waar je op kunt letten. Droge huid spreekt eigenlijk voor zich: droge of zelfs gesprongen huid komt vooral voor in de winter. Eczeem is een immuunreactie op verschillende triggers waaronder droge lucht, warmte, zweet en chemicaliën in lotions en zeep. Symptomen zijn onder andere rode vlekken en een dikke, jeukende en gevoelige huid. Bij baby's manifesteert eczeem zich vaak op het gezicht en boven op het hoofd of in de elleboog- of knieholten en het komt voor in gezinnen met een geschiedenis van allergieën of astma. Om oplevingen van eczeem te voorkomen, moet je regelmatig vochtinbrengende producten gebruiken, vooral na het bad. Kies voor huidveilige producten met een keurmerk zoals die van Bambo Nature. Die zijn milieuvriendelijk en bevatten geen schadelijke chemicaliën, parfums, kleurstoffen of bekende allergenen.

Raadpleeg een kinderarts voor meer behandelingsopties.

Hoe kan ik babyolie het beste gebruiken?

Verwen de huid van je kleine door babyolie in het badwater te doen of er de huid van je baby zachtjes mee in te smeren na het bad. Of geef je baby een ontspannende massage. Ze vinden het prettig om direct fysiek contact met jou te hebben en een beetje babyolie vergemakkelijkt het masseren. Je bouwt er een sterke band met je kind mee op en het werkt voor beiden kalmerend.

Je kunt er Bambo Nature badolie voor gebruiken, die is veilig voor baby's en huidvriendelijk. De olie is gemaakt van ingrediënten uit natuurlijke, duurzame bron die vrij zijn van parfum, parabenen en kleurstoffen. Het zachte, voedende effect van de olie is fantastisch voor de babyhuid.

Hoe weet ik of mijn kind berg heeft en wat kan ik eraan doen?

Berg is een veelvoorkomende aandoening die leidt tot vettige, gele schilfers op de hoofdhuid. Het is niet besmettelijk, niet schadelijk voor je baby en geen teken van slechte hygiëne. Niemand weet zeker waardoor het wordt veroorzaakt maar hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap leiden mogelijk tot een ophoping van olie op de hoofdhuid. Berg verdwijnt meestal vanzelf na een paar maanden maar als je de schilfers wilt verwijderen kun je het volgende proberen: wrijf de hoofdhuid van de baby zachtjes in met wat babyolie om de schilfers los te maken (Bambo Nature badolie is een milde, vochtinbrengende olie die vrij is van parfum, parabenen en kleurstoffen). Wacht een paar minuten en gebruik dan een zachte borstel om de schilfers te verwijderen. Was het haar van de baby zoals je altijd doet, met een milde shampoo (bijvoorbeeld onze haar & bodywash). Om meer schilfering te voorkomen was je het haar van de baby om de paar dagen.

Wat kan ik doen tegen luieruitslag van mijn baby?

Geen enkele ouder wil geïrriteerde rode huid zien tijdens het verschonen. Maar luieruitslag is normaal omdat een teveel aan vocht kan leiden tot irritatie. Om de huid te laten herstellen doe je bij elke verschoning het volgende: gebruik zachte doekjes, bijvoorbeeld Bambo Nature Wet Wipes en dep de billen voorzichtig droog of laat het helemaal aan de lucht drogen. Breng daarna een dikke laag crème aan ter bescherming. Bambo Nature billencrème is dermatologisch getest en gemaakt van natuurlijke, biologische ingrediënten die de huid helpen beschermen tegen te veel vocht. Doe ten slotte de luier niet te strak om. Als de uitslag binnen een paar dagen niet minder wordt of als je blaren of wondjes ziet, raadpleeg dan je huisarts.

Wanneer is het veilig om te beginnen met babylotion en welke lotion is het beste?

Het komt vaak voor bij baby's dat ze een tijdje een vervellende huid ontwikkelen terwijl ze zich aanpassen aan de buitenwereld. Daar heeft je baby geen last van, maar als je de huid er mooier wilt laten uitzien kun je lotion aanbrengen. Kies dan wel voor een mild middel, bijvoorbeeld Bambo Nature Body Lotion, op basis van huidvriendelijke bestanddelen. De lotion van Bambo Nature is dermatologisch getest en bestaat uit pure, natuurlijke en biologische ingrediënten – zonder parfums, parabenen of kleurstoffen. Bambo Nature Body Lotion is ook gecertificeerd als milieuvriendelijk dus het is net zo veilig voor de planeet als voor jouw baby.

Wat moet ik weten over het verschonen van luiers?

Een paar dingen om rekening mee te houden: leg voordat je begint alle spullen klaar zodat je je baby niet uit het oog verliest op de commode. Wanneer je een meisje verschoont, veeg dan altijd van voor naar achteren zodat je geen bacteriën verspreidt (en vergeet niet die mollige plooien in de dijen mee te nemen). Gebruik bij elke verschoning luiercrème om luieruitslag te voorkomen.

Wat kan ik doen om mijn baby ’s nachts langer te laten slapen?

Baby's worden om de paar uur wakker omdat ze piepkleine maagjes hebben en regelmatig kleine beetjes voeding nodig hebben. Maar tegen de tijd dat ze 3-6 maanden oud zijn kunnen baby's tot wel 8 uur per nacht slapen. Een paar handige tips: baker je kind in (zodat het lijkt alsof het zich in de nauwe, behaaglijke baarmoeder bevindt), zorg voor een vast bedritueel (iets simpels als bad-voeden-verhaaltje geeft een signaal dat het tijd is om te gaan slapen) en gebruik een sterk absorberende luier om doorlekken tijdens de nacht te voorkomen waardoor ze wakker kunnen worden.

Hoe weet ik of ik de goede maat luier voor mijn baby gebruik?

De meeste maattabellen gaan uit van gewicht maar geen baby is hetzelfde, dus het kan lastig zijn de goede maat te vinden. Wat moet je doen? Ga op zoek naar luiers waarvan de gewichtsklassen overlappen, zoals die van Bambo Nature. Wij zijn al meer dan dertig jaar bezig met het perfectioneren van onze luiers. Daarbij maken we gebruik van de feedback van honderden ouders. Als jouw baby tussen twee maten in valt, kies je de kleinere maat als de baby lang en dun is, en de grotere als hij of zij klein en stevig is. Als je blijft twijfelen over de juiste maat, bel ons dan op0485 58 11 50– wij zijn er om je te helpen!

Hoe kan ik doorlekken het beste voorkomen?

Al ruim 40 jaar werken wij aan het perfectioneren van onze luiers om de allerbeste bescherming tegen doorlekken te bieden. Om te zorgen dat de luiers hun werk optimaal kunnen doen, moet je echter rekening houden met drie belangrijke dingen: 1) kies de juiste maat, 2) zorg voor een nauwsluitende pasvorm, en 3) doe de luier goed om.

Maat

De juiste maat is essentieel om doorlekken te voorkomen. Het gewicht en de bouw van elk kind is anders. De maten op de verpakking van onze Bambo Nature-luiers zijn daarom bedoeld als richtlijn. Als je kind tussen twee maten in zit, kun je het beste de kleinere maat kiezen wanneer je kind lang en slank is, en de grotere maat als je kind klein en stevig is. Als de luier meerdere keren doorlekt, bijvoorbeeld 's nachts, kun je beter een luier met een groter absorptievermogen gebruiken. Probeer dan een maat groter, maar zorg dat de luier niet te los zit. We raden aan om 's nachts luiers te gebruiken met plakstrips, omdat je deze strakker kunt maken voor de ideale bescherming tijdens de nacht. Als je kind vóór bedtijd veel drinkt of veel draait in zijn of haar slaap, kun je ook overwegen om speciale luiers voor 's nachts te gebruiken, bijvoorbeeld onze Bambo Dreamy Night Pants.

Nauwsluitende pasvorm

Luiers met plakstrips:

Deze luiers hebben een nauwsluitende maar flexibele pasvorm die het lichaam van het kind perfect omsluit, waardoor het risico op doorlekken tot een minimum wordt beperkt. Zorg ervoor dat de luier niet te strak en niet te los zit. Als er rode strepen rond de bovenbenen zitten, betekent dat dat de luier te strak zat.

Broekjes: 

De luierbroekjes zijn perfect voor activiteiten overdag, je kind kan ze makkelijk aan- en uittrekken. Een broekje heeft geen elastische tailleband om het strakker te maken, zoals open luiers. Daarom is het belangrijk om een maat te vinden die nauwsluitend zit en voldoende absorberend is. Gebruik de maathulp op de verpakking of probeer verschillende maten om de juiste pasvorm te vinden. 

Omdoen

Luiers met plakstrips:

Zorg ervoor dat de anti-lekrandjes in de luier 'rechtop staan' voordat je de luier omdoet. Let ook op dat je de beenmanchetten uitvouwt rond de benen en billen van je kind. Bonustip: zorg bij jongetjes ervoor dat de penis omlaag wijst voordat je de luier vastmaakt (dit geldt ook voor broekjes!). Anders kan het gebeuren dat zijn plas aan de boven- of zijkant uit de luier komt.

Broekjes:

Luierbroekjes zijn perfect voor zindelijkheidstraining en kunnen worden aan- en uitgetrokken zoals een onderbroek. Controleer altijd of de beenmanchetten rond de benen en billen van je kind zijn uitgevouwen. 

Ervaren ouders weten dat het bijna onmogelijk is om doorlekken helemaal te voorkomen. Er zijn eigenlijk altijd wel momenten waarop je kind te groot is voor de ene maat maar net te klein voor de volgende maat, of situaties waarin de luier gewoon niet goed omzit. Maar als je deze tips toepast, heb je waarschijnlijk minder last van doorlekken.

Hoe kan ik de gevoelige huid van mijn pasgeboren baby het beste verzorgen?

De truc om de huid van jouw baby knuffelzacht te houden is producten gebruiken die gecertificeerd huidvriendelijk zijn. Zoek naar producten met ingrediënten die in het laboratorium zijn getest en geschikt bevonden voor de kwetsbare huid van pasgeborenen. Bij Bambo Nature leggen we ons toe op het ontwikkelen van effectieve huidverzorgingsproducten die gezond en veilig zijn voor jouw kleine. Dat betekent dat onze shampoo en zeep, badolie, crème en bodylotion vrij zijn van schadelijke chemicaliën, parfums, kleurstoffen of bekende allergenen.

Wat gebeurt er als mijn kind per ongeluk SAP inslikt?

Maak je geen zorgen als je een soort gel op de huid van je baby ziet. Dat is SAP uit de vulling van de luier. SAP is een grondstof in de absorberende kern van de luier en ziet eruit als gelachtige bolletjes wanneer het vloeistof absorbeert. Je kunt dit gewoon van de huid van je baby vegen met een zachte, droge doek.

Als je denkt of zeker weet dat je kind SAP heeft ingeslikt, al is het maar een klein beetje, spoel dan de mond van je kind onmiddellijk uit en laat hem/haar voor de zekerheid altijd onderzoeken door een arts. 

SAP bevat geen schadelijke stoffen en onze luiers zijn dermatologisch getest, gecertificeerd met het Nordic Swan Ecolabel en aanbevolen door Astma-Allergy Nordic.

Het is erg warm weer. Hoe kan ik het mijn baby aangenaam maken?

Baby’s kunnen hun eigen lichaamstemperatuur niet op dezelfde manier regelen als volwassenen. Een kinderbadje is een uitstekende manier om baby’s en kinderen in warm weer koel te houden. Plaats het badje in de schaduw en houd altijd toezicht op kinderen die in het water spelen.
Houd hun slaapkamer overdag koel door de gordijnen of jaloezieën dicht te doen. Ventileer de kamer alleen ’s ochtends vroeg of ’s avonds, maar houd het raam dicht als je baby slaapt: zo voorkom je tocht.  Over het algemeen adviseren experts een kamertemperatuur van 20 tot 22 graden Celsius. Het is ook een goed idee om zo min mogelijk nacht- en beddengoed te gebruiken. En gebruik alleen natuurlijke stoffen, zoals katoen. Let op je baby en luister naar je intuïtie. Schopt je baby de dekens ’s nachts van zich af of voelt hij warm aan als hij wakker wordt? Overweeg om geen dekens te gebruiken en ze alleen een luier aan te doen. Je kunt ’s nachts ook een ventilator in de babykamer zetten om de lucht te circuleren, maar zorg wel dat je hem niet op de baby richt, zodat hij niet in de tocht ligt.
Je kunt de temperatuur in de babykamer het beste met een kamerthermometer in de gaten houden. 

Hoe bescherm ik mijn baby in de zon?

Baby’s jonger dan zes maanden moeten in de schaduw blijven en mogen helemaal niet aan direct zonlicht worden blootgesteld. Hun huid is te kwetsbaar en bevat nog niet genoeg melanine, het pigment dat huid en haar zijn kleur geeft en een beetje bescherming tegen zonlicht biedt. 
Ook oudere baby’s moeten zo veel mogelijk uit de zon worden gehouden, vooral tussen 11.00 en 15.00 uur, wanneer de zon het sterkst is. Denk eraan als je naar buiten gaat om een zonnescherm aan de kinder- of wandelwagen vast te maken. Doe je baby een zonnehoed met een brede rand op en bedek blote huid met kleding. Bij voorkeur luchtige kleding van natuurlijke materialen, zoals katoen.

Wat voor soort zonnebrand met welke SPF moet ik voor mijn baby gebruiken?

Kies zonnebrand met een SPF van minimaal 30 die tegen zowel UVA- als UVB-straling beschermt. Koop zonnebrandlotion die speciaal voor baby’s en kinderen is gemaakt, en kijk of de zonnebrand certificeringen zoals het Nordic Swan Ecolabel en Asthma Allergy Nordic heeft: deze producten hebben vaak minder toevoegingen, parfum en kleurstoffen die de huid kunnen irriteren. Onze Bambo Nature-zonnebrandlotion voldoet aan al deze eisen en is volkomen veilig voor het hele gezin. 
Vergeet niet om regelmatig nieuwe zonnebrand aan te brengen (een handvol voor het hele lichaam), vooral als je kind vaak de zee of het kinderbadje in- en uitgaat. Met een waterafstotende zonnebrandlotion kan je kind veertig minuten baden voordat de bescherming afneemt, maar na veertig minuten is de bescherming gedaald tot ongeveer 50%. Voor een optimale bescherming tegen UV-straling moet je de zonnebrandlotion elke twee uur opnieuw aanbrengen.

Hoeveel zonnebrand moet ik gebruiken?

Bij het aanbrengen van zonnebrand is een van de meest gebruikelijke fouten dat er niet genoeg wordt aangebracht. Over het algemeen wordt aanbevolen om een handvol zonnebrand voor het hele lichaam te gebruiken. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen. 

Wat is het verschil tussen zonnebrandcrème en -lotion en welke moet ik kiezen voor mijn baby?

Het belangrijkste verschil tussen zonnebrandcrème en -lotion is de textuur. Een zonnebrandcrème is dikker en bevat meestal meer vetten. Lotion is meestal lichter en dunner. 
Er is geen duidelijke winnaar, omdat de beschermingsfactor hetzelfde is: SPF 30 is SPF 30. Verbranding is vaak het gevolg van te weinig gebruik van zonnebrand. Met zonnebrandlotion kan het moeilijker zijn om exact de juiste hoeveelheid aan te brengen, vooral bij dunne lotion uit een spuitfles. Het hangt dus allemaal af van je voorkeur, maar zorg dat je de juiste hoeveelheid crème of lotion gebruikt (één handvol voor het hele lichaam). Gebruik bij twijfel eerder te veel dan te weinig.

Hoe zorg ik bij warm weer dat mijn baby voldoende vocht krijgt?

Baby’s en jonge kinderen kunnen ziek worden als het erg warm weer is. Ze zijn vooral vatbaar voor een zonnesteek en uitdroging.
Baby’s van nul tot zes maanden die borst- en flesvoeding krijgen, hebben geen andere vloeistof dan moedermelk/flesvoeding nodig, maar bij warm weer willen ze misschien meer drinken dan normaal. Als je baby al gewend is aan vast voedsel, kan je hem bij het eten water geven. Zorg dat je erop bent voorbereid om ze bij erg warm weer tussen de maaltijden in extra water te geven. Tot ze twaalf maanden zijn, blijft moedermelk of flesvoeding hun belangrijkste bron van vloeistof. Over het algemeen wordt aanbevolen om baby’s jonger dan twaalf maanden alleen water of melk te geven. Sap wordt afgeraden, omdat dat gaatjes kan veroorzaken.
Voor kinderen ouder dan twaalf maanden is het belangrijk dat ze met water gehydrateerd blijven. Je kunt ze ook fruit, zoals watermeloen, geven. Om water interessanter te maken, kun je ijsblokjes met hun favoriete fruit maken. Zo blijft het water koud en het vruchtensap zorgt misschien voor wat extra smaak.

Moet ik mijn baby luiervrije tijd geven als het warm weer is?

Luiervrije tijd is in elk seizoen belangrijk, omdat luiervrije tijd helpt om het risico op luieruitslag en huidirritatie te beperken. In de meeste seizoenen is een korte periode per dag, zoals tijdens het baden of verschonen, genoeg om de huid te laten ademen. Maar in de zomer of tijdens heel warm weer kan je baby meer zweten dan normaal, vooral rond de taille en de beentjes. Dan wordt luiervrije tijd nog belangrijker om de huid te laten ademen.

We gaan op reis. Zijn er ook tips voor autoreizen met een baby als het warm is?

We weten allemaal hoe warm een auto op een hete zomerdag kan worden, en baby’s zijn bijzonder gevoelig voor extreme temperaturen.
Een van de belangrijkste dingen om tijdens autoritten met de baby in de zomer mee te nemen, zijn zonneschermen. Baby’s hebben een gevoelige huid en mogen niet in direct zonlicht zitten. Je kunt zonneschermen met zuignappen kopen om aan de ramen te bevestigen, of je kunt een stuk lichte stof tussen de bovenkant van de ruit en het portier klemmen. Het beste is om een scherm of folie met uv-filter te gebruiken. De meeste autoruiten beschermen niet tegen alle uv-stralen, en baby’s zijn met hun tere en gevoelige huid bijzonder kwetsbaar voor de schadelijke effecten van uv-straling.
Kleed je kind in lichte en luchtige kleren, bij voorkeur van katoen, en houd zijn armen en benen bedekt om ze tegen de zon te beschermen. Als je je zorgen maakt dat je baby in de auto uv-schade kan oplopen, kun je blote lichaamsdelen ook met zonnebrand insmeren.
Open de deuren en ramen van de auto voordat je instapt, zodat de temperatuur kan zakken. Gebruik de airconditioning om voor een optimale temperatuur tussen 20 en 22 graden Celsius te zorgen.
Controleer voordat je je baby in de auto zet de temperatuur van de autostoelen, veiligheidsgordels enz. Metalen gespen en sommige plastic oppervlakken kunnen in direct zonlicht extreem heet worden en brandwonden bij je baby veroorzaken.
Zorg dat je voldoende water en snacks meeneemt, zowel voor jezelf als voor je baby.
En tenslotte, laat bij warm weer nooit je kind onbeheerd achter in de auto. De temperaturen in een geparkeerde auto kunnen zeer snel tot gevaarlijke niveaus oplopen, zelfs als hij in de schaduw staat geparkeerd.

Ervaren ouders

Hoe weet ik wanneer mijn baby klaar is voor de overgang van luiers naar oefenbroekjes?

Observeer je kind. Het is tijd voor het potje wanneer je kind dit soort tekenen vertoont: ze worden nieuwsgierig naar de wc, worden lastig bij het verschonen, trekken aan of wijzen op een andere manier op een vieze luier en beginnen langere periodes droog te blijven. Als je kind er klaar voor lijkt, kun je overstappen van luiers op luier- of oefenbroekjes voordat ze de grote overstap naar gewoon ondergoed maken. Bambo Nature Pants vergemakkelijken het oefenen op het potje met een flexibel, dun ontwerp dat ze gemakkelijk omhoog en omlaag kunnen doen. Bovendien zijn ze gecertificeerd huidvriendelijk en sterk absorberend.

Mijn oudere kind is soms lastig sinds de geboorte van de baby, hoe kan ik haar helpen wennen aan haar nieuwe broertje?

Het is niet gemakkelijk om de aandacht te moeten delen nadat je enig kind bent geweest. Versoepel de overgang door tijd met hem of haar alleen door te brengen. Vrienden op kraamvisite kunnen ook tijd besteden aan je oudere kind (en ook voor hem of haar een cadeautje meenemen), zodat zij of hij zich niet buitengesloten voelt. Als je kind terugvalt (zich als een baby gedraagt, een flesje wil, in de broek plast) stel je kind dan gerust en laat merken dat je van hem of haar houdt. In plaats van dat je je kind straft omdat hij of zij lastig is vraag je hoe hij of zij zich voelt, en erken je die gevoelens. Geef je kind de aandacht waarnaar het op zoek is en prijs het wanneerhij hij of zij op zoek is en prijs hem of haar wanneer ze zich volwassen gedragen. Je kunt zelfs haar of zijn status van grote zus of broer versterken door haar of hem speciale taakjes te geven, bijvoorbeeld schone luiers pakken voor de baby. Herinner hem of haar aan de leuke dingen die zij of hij kan doen en de baby nog niet, bijvoorbeeld naar de crèche gaan of in het park spelen.

Ik vond het lastig mijn eerste kind zindelijk te maken, heb je tips om ze op het potje te krijgen?

Laten we beginnen bij het begin: zorg ervoor dat jouw kind er klaar voor is. Zodra je denkt dat jouw kind kan gaan oefenen op het potje helpt het om hem of haar prijzen en een kleine beloning te geven (een stickertje bijvoorbeeld) voor elke geslaagde gang naar het potje. Straf of beschaam je kind niet bij een ongelukje. Als die blijven gebeuren kun je het oefenen een paar weken uitstellen of overleggen met je arts. Bij ongeveer 10% van de kinderen tot en met 7 jaar ontwikkelt de blaas zich traag en is mogelijk behandeling nodig. Herinner je kind subtiel maar regelmatig aan het potje: bijvoorbeeld na een maaltijd, voor een uitstapje met de auto en voor het naar bed gaan.

Superhandig: Bambo Nature Pants, oefenbroekjes die kleintjes makkelijk omhoog en omlaag kunnen doen, maar ook genoeg absorberen om bijna een liter vocht vast te houden – voor het geval dat!

Wat is het advies voor het eten van vast voedsel, hoe introduceer ik het en wat moet ik geven?

Let op signalen die erop duiden dat jouw kind klaar is voor vast voedsel. Kinderen beginnen vaak belangstelling te tonen voor “echt” voedsel als ze vier tot zes maanden zijn en met wat hulp rechtop kunnen zitten, hun hoofd stil kunnen houden en eten van een lepel kunnen doorslikken. Houd het in het begin op gepureerd eten en bouw dat geleidelijk uit tot steviger voedsel. Ooit was pap standaard het eerste voedsel maar gepureerde groenten en fruit zoals banaan, avocado en zoete aardappel zijn prima alternatieven. Introduceer één nieuwe smaak per keer en wacht een paar dagen tussendoor om eventuele allergische reacties in de gaten te houden. En als jouw kind zijn neus ophaalt voor een bepaald product, probeer het dan op een andere dag nog eens. Het kan wel tien pogingen duren voordat ze iets nieuws willen proberen.

Wat zijn oefenbroekjes en hoe moet je ze gebruiken?

Oefenbroekjes zijn de redder in nood wanneer jouw kind naar het potje begint te gaan. Het zijn wegwerponderbroekjes die net als gewone onderbroekjes omlaag en omhoog kunnen worden gedaan, maar ze absorberen ook vocht bij ongelukjes. Ze vergemakkelijken de overgang van luiers naar ondergoed voor grote jongens of meisjes. Probeer Bambo Nature Pants, die zijn milieu- en huidvriendelijk en vrij van schadelijke chemicaliën en allergenen. Ze kunnen ook tot bijna een liter vocht opnemen. Dat zorgt voor een zorgeloze bescherming tegen onvermijdelijke ongelukjes.