Week 1-3

Week 1-3

Ontwikkeling baby

Je bent zwanger! Of nouja… Volgens de 40 weken telling wel, maar medisch gezien nog niet. Volgens de 40 weken telling begint de eerste week van de zwangerschap namelijk op de eerste dag van je laatste menstruatie. Medisch gezien ben je pas zwanger rond de vierde week na je laatste menstruatie. We leggen uit hoe dat zit.

Aan het begin van je menstruatiecyclus (week 1) maakt je lichaam FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) aan. FSH zorgt ervoor dat de eicel gaat rijpen. Rond de 14de dag van je cyclus verplaatst de eicel zich van de eierstok naar de eileider. Dit heet de eisprong. De eicel versmelt met de wand van de eierstok en rolt vervolgens als het ware de eileider in.

Eenmaal in de eileider is de eicel klaar voor bevruchting. De bevruchting vindt plaats als een zaadcel de eicel binnendringt. Is dit dan eindelijk het moment dat je zwanger bent? Nee... bijna!

Voordat je echt kunt zeggen dat je zwanger bent moet de bevruchte eicel (de zygote) zich namelijk nestelen in de baarmoederwand. Dit gebeurt in de vierde week van je zwangerschap, nog even wachten dus!

Een goede start van de zwangerschap

Slik folaat

Als je dit leest dan ben je waarschijnlijk net zwanger of probeer je zwanger te worden. Probeer jij zwanger te worden? Begin dan nu al met het slikken van folaat. Folaat is de niet-synthetische variant van foliumzuur. Het is een natuurlijke vitamine en draagt bij aan de ontwikkeling van je kleintje. Door al voor de zwangerschap folaat te slikken, weet je zeker dat je kleintje vanaf dag 1 de vitamine krijgt die het nodig heeft.

Naast folaat zijn ook DHA, calcium, ijzer, zink, vitamine D en vitamine B belangrijke voedingstoffen tijdens je zwangerschap. In deze blog lees je waar de verschillende voedingstoffen voor dienen, in welk deel van de zwangerschap ze van pas komen en of het slikken van supplementen wordt aangeraden voor deze voedingsstoffen.

Je meest vruchtbare dagen

Wist je dat je makkelijk kunt berekenen wanneer je meest vruchtbare dagen zijn? Op deze dagen heb jij de grootste kans om zwanger te worden. In deze blog lees je hoe je je meest vruchtbare dagen kunt berekenen.

Leef gezond

We hoeven je het vast niet meer te vertellen, maar toch even voor de zekerheid. Roken, alcohol en drugs zijn natuurlijk een no-go als je zwanger wilt worden of als je zwanger bent. Alle stoffen die jij binnenkrijgt komen via de navelstreng en de placenta ook bij je baby. Roken of drugsgebruik kan hierdoor leiden tot neurologische afwijkingen, een vroeggeboorte of zelfs tot een miskraam. Heb je vrienden en familie die roken? Vraag dan of ze niet meer in jouw buurt willen roken. Ook meeroken kan een nadelig effect hebben op je kind.

Verhoog de vruchtbaarheid

De effecten van een gezonde leefstijl op de vruchtbaarheid

Wil je graag zwanger worden, maar lukt het niet? Dan kun je proberen om je vruchtbaarheid te verhogen met een gezondere leefstijl. De volgende tips zouden kunnen helpen om je vruchtbaarheid te verhogen:

  • Eet een groter, gevarieerder ontbijt
  • Zorg voor vers voedsel
  • Eet minder (geraffineerde) koolhydraten
  • Eet meer vezels
  • Vervang dierlijke eiwitbronnen door natuurlijke eiwitbronnen
  • Kies voor volle zuivelproducten
  • Verminder cafeïne
  • Verhoog de ijzerinname
  • Vermijd aspartaam (E951, dat zit in veel lightproducten)

Verder een tip voor je partner: Het is wetenschappelijk bewezen dat zink en vitamine C de hoeveelheid en de kwaliteit van het sperma verbetert. Zink zit in producten als vis, zaden en eieren. In groene bladgroenten, kiwi’s en tomaten zit veel vitamine C.

Wist je trouwens dat ‘men zegt’ dat producten als avocado’s, amandelen, meloen en oesters libido verhogend zijn? Of het echt waar is weten we niet. Ze zijn in ieder geval gezond, dus als je nieuwsgierig bent kun je het zelf onderzoeken!

Lees meer over hoe je je vruchtbaarheid kunt verhogen met behulp van voeding in deze blog.

Natuurlijke tip: help andere toekomstige mama’s

Tijdens je zwangerschap kun je een heel mooi goed doel steunen door je urine te doneren aan Moeders voor Moeders. In je urine zit namelijk het hormoon hCG, wat vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen kan helpen om alsnog zwanger te worden.

Hoe werkt het? Moeders voor Moeders levert speciale flessen waar de zwangere vrouw in mag plassen. Een keer per week komt er een chauffeur van Moeders voor Moeders langs die de flessen ophaalt. Farmaceutische bedrijven onttrekken vervolgens het hCG-hormoon uit de urine en maken er geneesmiddelen van die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

Wil jij dit goede doel graag steunen? Je kunt je tot de 12de week van je zwangerschap aanmelden via de website www.moedersvoormoeders.nl.

Terug naar blog