Week 34

Week 34

Berichtje uit je buik

Mijn hart gaat tekeer

Wist je dat mijn hartslag een stuk hoger ligt dan die van jou? Gemiddeld slaat mijn hart zo’n 100 tot 160 keer per minuut. Ter vergelijking: jouw hart slaat 60 tot 100 keer per minuut.

Mijn hartslag versnelt als ik harde of drukke geluiden hoor. Harde en drukke geluiden maken mij namelijk onrustig. Misschien merk je dat ook wel aan mijn bewegingen. Niet alleen mijn hartslag en bewegingen veranderen als ik onrustig ben, ook mijn gezichtsuitdrukking verandert. Ik trek dan een gezicht alsof ik moet huilen.

Als ik onrustig ben, dan krijg je mij weer rustig door tegen mij te praten. Jouw stem of een rustig muziekje vind ik heel ontspannend. Het zorgt ervoor dat mijn hartslag omlaag gaat en dat mijn bewegingen minder druk worden.

Verder een kleine update over de ruimte hierbinnen. Ik kan al een tijdje niet meer rondzwemmen in jouw buik, maar ik maak handig gebruik van de beperkte ruimte die ik heb. Ik zet me met mijn voetjes af tegen de baarmoederwand, zodat ik makkelijk van positie kan veranderen. Tegelijkertijd train ik mijn hiermee mijn spieren. Slim hè?

Mama’s week

Voorweeën of ontsluitingsweeën

Voorweeën zijn weeën die de baarmoedermond klaarmaken voor de bevalling. Ze maken de baarmoedermond soepel en dun. Voorweeën zijn niet altijd het teken van een naderende bevalling. Je kunt nu al voorweeën hebben, terwijl je pas in week 40 gaat bevallen.

Als voorweeën overgaan in ontsluitingsweeën, dan moet je de verloskundige bellen. Ontsluitingsweeën zijn namelijk het begin van de bevalling. Zo kun je voorweeën onderscheiden van ontsluitingsweeën:

  • Regelmaat. Voorweeën komen in tegenstelling tot ontsluitingsweeën onregelmatig. Pak een timer op je mobiel en time hoe snel de weeën na elkaar komen. Je hebt ontsluitingsweeën als je een uur lang elke 5 minuten (of sneller) een nieuwe wee hebt.
  • Duur. Voorweeën duren vaak 30 tot 40 seconden, terwijl ontsluitingsweeën vaak langer dan een minuut duren.
  • Pijn. Voorweeën kunnen net als ontsluitingsweeën pijn doen. Ontsluitingsweeën zijn vaak wel pijnlijker dan voorweeën. Ook worden ontsluitingsweeën steeds heftiger en kent de wee zelf een opbouw in pijn. Dit is niet het geval bij voorweeën.

Een milieuvriendelijke luierfase

Ga jij ook voor groen?

Een kleintje krijgen is natuurlijk het mooiste wat er bestaat. Helaas is die kleine purk ook heel goed in het produceren van afval. Een baby zorgt elk jaar gemiddeld voor 260 kilo afval aan luiers. Bij het gebruik van wegwerpluiers kun je niet voorkomen dat je afval produceert. Hoe belastend een luier voor de natuur is, is echter verschillend per merk. De luiers van Bambo Nature worden op een milieuvriendelijke manier geproduceerd, waardoor de belasting van het milieu per luier aanzienlijk lager ligt dan bij andere luiers. Bambo Nature doet onder andere het volgende om de milieubelasting zo laag mogelijk te houden:

  • De luiers van Bambo Nature bevatten geen stoffen waarvan bekend is dat deze ongezond of allergeen zijn of schadelijk voor het milieu.
  • Afvalproductie tijdens het productieproces van de luiers van Bambo Nature wordt zo veel mogelijk beperkt.
  • In 2018 werd 86.4% van het afval dat wel ontstond tijdens het productieproces gerecycled
  • De houtpulp die wordt gebruikt voor de luiers is afkomstig van duurzame FSC®-gecertificeerde bossen in Scandinavië. Een duurzaam bos betekent dat er meer bomen worden gepland dan gekapt en houdt rekening met de biodiversiteit in het bos.

Nieuwsgierig naar de luiers van Bambo Nature? Op deze pagina kun je voor €1 een probeerpakket bestellen.

Terug naar blog