6 x originele en duurzame moederdagactiviteiten

6 x originele en duurzame moederdagactiviteiten

Moederdag staat om de hoek en dat vraagt om een feestje. Want als er iemand is die wel eens wat vaker in het zonnetje gezet mag worden, zijn het moeders wel. Vergeet de high tea, macaronikettingen en dagjes spa – dit jaar ga je voor een gezellige activiteit. Wij geven je de beste tips voor onvergetelijke moederdagherinneringen.

Ga een middagje wildplukken

Bezoek samen een bos in de buurt en ga op zoek naar de lekkerste wilde planten. Maak vervolgens een salade, kruidenboter of een soepje met je eigen geplukte plantjes. Een wandeling door het bos zal nooit meer hetzelfde zijn als je alle eetbare bloemen en planten eenmaal herkent.

Echte liefhebbers volgen een wildplukcursus, maar je kunt ook gewoon zelf aan de slag gaan door op zoek te gaan naar de bekendste eetbare bloemen en planten zoals Smeerwortel, Ossentong, Rozenbottel, Kornoelje, Wilde Zuring, Hazelaar, Rode Klaver, Madeliefje, Wilgenbast, Brandnetel, Look-Zonder-Look en Springbalsemien. Houd je wel altijd aan twee belangrijke regels: pluk alleen wat je nodig hebt en gebruik de planten alleen als je zeker weet dat je de goede hebt (en niet een andere, misschien wel giftige soort).

Vier Moederdag met zaadbommetjes of bloemzaadconfetti

Deze duurzame confetti en zaadbommetjes gooi je zonder schaamte in de lucht. Alle zaadjes zijn in Europa gekweekt, biologisch afbreekbaar, en zorgen voor heel veel vrolijkheid. De bommetjes en confetti bevatten een mix van verschillende bloemen waar de bijen dol op zijn.

Ga samen tuinieren

Zin om de mouwen op te stropen tijdens het moederdagweekend? Geniet samen van de natuur. Tuinen in Nederland hebben het moeilijk – menig achtertuin gaat op de schop en eindigt in een grijze tegelmassa. Daar worden insecten en vogels niet blij van, en jij waarschijnlijk ook niet. Want hoe groener een omgeving, hoe gelukkiger en gezonder jij én je kindje zijn. Wat kun je doen tijdens het moederdagweekend?

  • Maak een Tiny Forest in je tuin met een Tuiny Forest-pakket – een kant-en-klaar tuinpakket met inheemse bomen, heesters en zaden.
  • Leg een boomtuintje aan – een boomtuintje is een kleine tuin rondom de boomspiegel van een boom. Meestal groeit er geen andere beplanting rond de boom, en dat is zonde! Want een boomtuintje maakt je omgeving groener en gezelliger. Hoewel de boomspiegel van een boom op straat openbare grond is, zijn de meeste gemeenten heel blij als je dit soort initiatieven neemt. Voor de zekerheid is het goed om je erover in te lezen. Zoek op ‘boomtuin + jouw gemeente’ om te zien of er zaken zijn waar je rekening mee moet houden.
  • Ga stekjes ruilen. Heb je veel stekjes van een plant? Ruil ze met andere ouders en zorg voor meer planten en vergroot de biodiversiteit.

Bezoek een pluktuin in de buurt

Geniet van een gezellige ochtend bloemen plukken in de buurt. De leukste pluktuinen staan volop in bloei en vaak kun je er ook nog terecht voor een kopje thee met iets lekkers. Stel jullie eigen boeket samen en geniet er nog dagen van.

Wandel op een blotevoetenpad

Prikkel de zintuigen op een blotevoetenpad. Wat het weer ook doet, blote voeten buiten is altijd een goed idee, zelfs voor de allerkleinste voetjes. Er worden allerlei gezondheidsvoordelen aan toegekend, zoals een betere nachtrust en minder stress – je zou bijna niet meer anders willen.

Ga op excursie met het IVN

Ga op avontuur! Het IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) heeft fantastische groene activiteiten door heel het land. Van mooie wandelingen tot avonturen met de boswachter zoals de vogelzangexcursie, een seizoenswandeling, wild spotten of een poepsafari – extra leuk als je bezig bent met zindelijkheidstraining!

Terug naar blog