De leukste huisdieren en het positieve effect op kinderen

De leukste huisdieren en het positieve effect op kinderen

Huisdieren hebben een positieve invloed op de emotionele, sociale en fysieke ontwikkeling van een kind. In deze blog vertellen we je meer over de voordelen van huisdieren en welk huisdier het beste bij jouw gezin zou kunnen passen.

 

Het positieve effect van huisdieren op kinderen

Huisdieren geven onvoorwaardelijke liefde en steun, en zijn een waardevolle aanvulling op een gezin. Hoe helpt een huisdier bij de ontwikkeling van kinderen?

 Emotionele ontwikkeling en verantwoordelijkheidsgevoel: Voor een levend wezen zorgen helpt bij het ontwikkelen van empathie en een verantwoordelijkheidsgevoel.
 Ontwikkelen communicatie- en interactieskills: Met een huisdier kunnen kinderen leren de lichaamstaal van dieren te begrijpen, signalen te herkennen en hier op de juiste manier op reageren. Dit kan hun zelfvertrouwen vergroten. Ook kan een huisdier helpen bij het leggen van nieuwe contacten. 
 Lichaamsbeweging en ontspanning: Huisdieren houden kinderen actief, maar ze hebben ook een rustgevend effect. Het aaien van dieren kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk, hartslag en het kan angstgevoelens bij kinderen verminderen. Verder vermindert het opgroeien met dieren de kans op allergieën. 

De leukste huisdieren voor kinderen: de voor- en nadelen per huisdier

Het kiezen van een huisdier hangt van een aantal factoren af. Het is belangrijk dat je een huisdier kiest dat past bij je kind, je huis en de specifieke behoeftes van jouw gezin.

 

Honden

Honden zijn geweldige vrienden. Ze bieden onvoorwaardelijke liefde en houden kinderen actief. Ze trekken echt naar mensen toe, maar hebben wel veel aandacht, beweging en training nodig. 

Het opleiden van een hond kan een interessante les zijn voor kinderen, maar het is wel belangrijk om een ras te kiezen dat bij jullie gezin past. 

 Hoeveel tijd hebben jullie om met de hond te wandelen? 
 Hoe lang blijft hij alleen? 
 Hoeveel ruimte hebben jullie thuis? 
 Hoeveel herrie is er? 

Het zijn allemaal vragen waar je antwoord op moet hebben voordat je kunt beslissen welk ras het beste bij jullie past.

Katten

Katten zijn zelfstandige, speelse en knuffelbare dieren, die een goede keuze kunnen zijn voor kinderen. Ze vergen minder onderhoud dan een hond en kunnen daarom een goede optie zijn voor drukke gezinnen of kleinere woonruimtes. Katten zijn makkelijk op te pakken en mee te slepen, maar het is belangrijk dat kinderen leren dat ze een kat de ruimte moeten geven – een kat bepaalt zelf wanneer hij aangehaald wil worden.

Konijnen en cavia's

Konijnen en cavia's zijn schattige en pluizige huisdieren. Jonge gezinnen kiezen vaak voor een konijn of cavia vanwege hun hoge knuffelgehalte. Waar let je op als je een konijn of cavia wilt?

 Konijnen en cavia’s zijn groepsdieren, dus je zou er eigenlijk altijd twee moeten nemen. 
 Konijnen en cavia’s hebben voldoende ruimte nodig om te bewegen en te spelen, dus een goed hok of een ruime ren is belangrijk. 
 De meeste konijnen zitten niet graag op schoot (het zijn prooidieren en ze ervaren stress als ze worden opgepakt). Cavia's zitten wel graag bij mensen.

Kippen

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar kippen zijn leuke en lieve dieren die je als huisdier kunt houden. Ze zijn niet veeleisend en houden van knuffelen. Ze kunnen bij je op schoot zitten, trucjes leren, uit je handen eten en ze zijn makkelijk tam te krijgen. En ook niet verkeerd: ze leggen dagelijks een vers eitje! Voor kippen heb je wel een buitenruimte nodig zodat ze lekker kunnen scharrelen.

 

Waar let je nog meer op bij het kiezen van een huisdier?

Bedenk goed dat een huisdier niet zomaar iets is. Een dier is geen speelgoedje voor erbij, maar een gezinslid waar je elke dag voor moet zorgen. Afhankelijk van het soort, heb je er voor flink wat jaren een huisgenoot bij. 

En besef, wat je kind ook belooft – ‘ik zal het hok altijd verschonen!’ – dat jij altijd de hoofdverantwoordelijke bent. Het kind kan een deel van de zorg op zich nemen, maar ouders moeten dit altijd blijven begeleiden om teleurstellingen en frustraties te voorkomen.

Het is belangrijk dat het dier gelukkig is en het krijgt wat het nodig heeft (de juiste uitdagingen, rust, genoeg ruimte, frisse lucht, soortgenoten). Houd ook rekening met de kosten voor voer, verzorging en de dierenarts.

Als je twijfels hebt, zou je kunnen proefdraaien met een oppasdier. Overweeg eventueel een dier te adopteren uit een asiel. Deze dieren verdienen een tweede leven, en er zijn er genoeg die goed zijn met kinderen.
Terug naar blog