De Scandinavische manier van opvoeden

De Scandinavische manier van opvoeden

Als Deens bedrijf weten we dat sommige aspecten van de Scandinavische manier van opvoeden vreemd kunnen overkomen op ouders uit andere landen. Wij leggen je graag uit wat de oorsprong, mythen en voordelen zijn van de Scandinavische manier van opvoeden.

Buiten slapen

Scandinavische ouders laten hun kinderen vaak buiten een dutje doen, zelfs in de winter. Iedereen heeft frisse lucht nodig en bovendien kun je in de buitenlucht heerlijk slapen. Het wordt algemeen aanbevolen dat volwassenen in slaapkamers slapen bij een temperatuur van 16-18 graden, dus het is vrij logisch dat lagere temperaturen ook baby’s helpen beter te slapen.

Het is niet precies duidelijk waarom en wanneer men er in Denemarken mee begon baby’s buiten te laten slapen. De Deense traditie van dutjes in de buitenlucht doen is al minstens honderd jaar oud. Als je je baby buiten laat slapen, krijgt het automatisch veel daglicht, en dus ook vitamine D tijdens de donkere wintermaanden. Moderne kinderwagens zijn zeer geschikt om je baby buiten te laten zijn. Ze zijn geïsoleerd en goed geventileerd, zodat de temperatuur voor de baby aangenaam is. Tijdens de winter dragen baby’s extra winterpakjes om warm te blijven. Alleen als het kwik daalt naar -10 of nog kouder, of als het erg regenachtig of mistig is, laten de meeste ouders hun kind binnen een dutje doen.

Bijna overal waar je in Denemarken komt, zijn plekken om buiten een slapende baby te parkeren. Babyfoons worden op grote schaal gebruikt, waardoor ouders meteen kunnen reageren als hun baby wakker wordt of huilt. We vertrouwen erop dat onze baby’s ten opzichte van andere mensen veilig zijn.

Partners in ouderschap

Tijdens de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw gingen meer vrouwen in Denemarken werken dan ooit tevoren. Tegenwoordig hebben wij wereldwijd een van de hoogste percentages huishoudens met twee inkomens. De dagopvang werd de standaardoplossing, waardoor gezinnen de verantwoordelijkheden voor de opvoeding thuis in gelijke mate tussen moeders en vaders konden verdelen, zowel in financieel als in praktisch opzicht. Het zit diep in onze cultuur ingebakken dat meisjes en jongens op school hetzelfde lespakket volgen en dat ze gelijke rechten en keuzes moeten hebben in de wijze waarop ze hun opleiding willen gebruiken om een loopbaan te volgen en de wijze waarop ze een gezin willen grootbrengen. Hedendaagse ouders kunnen onderling bijna een jaar aan ouderschapsverlof verdelen. Zo geven zij hun kind een rustige en veilige levensstart en de kans om een band op te bouwen met de ouders. Het is heel normaal dat er veel vaders achter de kinderwagen of met draagzakken lopen, vaders die het belangrijk vinden om tijd met het kind door te brengen.

Laat ze lekker buiten spelen

Hier in het donkere noorden koesteren we ons in het daglicht wanneer dat maar even kan. We zijn veel buiten en hebben toegang tot de natuur, ongeacht waar we wonen. De meeste kusten, stranden, fjorden, meren en bossen dienen bij ons als open speelterreinen voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden. In peuterspeelzalen en kleuterscholen kunnen kinderen buiten spelen, op speelplaatsen of tijdens uitjes in de natuur.

Als kinderen leren door middel van spelen, worden ze onafhankelijke denkers en creatieve probleemoplossers. Als je kind dus trots een overheerlijk zandtaartje presenteert, moedig dat dan vooral aan.

Wat vind jij aan de opvoedingscultuur waar je woont? Deel jouw gedachten, tips, observaties en opvoedingsvragen op onze Facebook-pagina of op Instagram.

Terug naar blog