De voordelen van vroeg zindelijk worden

De voordelen van vroeg zindelijk worden

Vanaf de geboorte totdat je kind zindelijk is, verschoon je gemiddeld zo'n zesduizend luiers. Kies je voor milieuvriendelijke luiers, dan verminder je de milieu-impact aanzienlijk. Maar ook op tijd beginnen met zindelijkheidstraining heeft effect: je gebruikt minder luiers. Dat is weer goed voor het milieu en de portemonnee. In dit blog gaan we dieper in op de duurzame effecten van zindelijk worden.

Voor we ingaan op de duurzame effecten van vroeg zindelijk worden, vinden we het belangrijk om te benadrukken dat elk kindje zijn of haar eigen pad richting zindelijkheid bewandelt. Je kunt er pas mee aan de slag als je kindje er klaar voor is. Eerder dwingen of forceren heeft geen zin. Sterker nog, te vroeg beginnen zorgt vooral voor frustratie, bij jou én je kindje.

Ben je niet zeker of je al kunt beginnen met de zindelijkheidstraining? Lees ons blog en ontdek of jouw kindje er klaar voor is. En tot die tijd: luiers met milieukeurmerken!

De feiten over luiers en de voordelen van zindelijkheid

Het is een open deur: hoe eerder je kindje zindelijk is, hoe minder luiers je nodig hebt. Dat levert voordelen op voor jou en je kindje, je eigen portemonnee én het milieu. Je zou verwachten dat ouders daarom veel aandacht besteden aan het zindelijk worden  tijdens de opvoeding, maar uit de cijfers blijkt het tegenovergestelde. Een paar feiten op een rij:

  • Uit¬†onderzoek¬†onder alle basisscholen¬†in Nederland blijkt dat 4 procent van de kinderen die naar groep 1 gaan, nog niet zindelijk is.
  • Kinderen worden steeds later zindelijk.¬†Vergeleken met dertig jaar geleden scheelt het zeven tot twaalf maanden.
  • De meeste kinderen tonen voor het eerste interesse in zindelijk worden¬†tussen de 1,5 en 2 jaar.
  • Per jaar worden er in Nederland √©√©n miljard wegwerpluiers gebruikt. Dit is zo‚Äôn 5 tot 8 procent van het restafval.
  • Je vermindert je kosten en het impact op het milieu met zo‚Äôn 20 procent¬†wanneer je kind met 2 tot 2,5 jaar zindelijk wordt in plaats van met 3,5 jaar.
  • Als alle Nederlandse peuters een half jaar eerder zindelijk zijn, besparen we hiermee 46 miljoen kilo afval per jaar.

Een kortere luierketen door zindelijkheidstraining

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, ook wanneer het gaat om luiergebruik. Dus hoe vroeger we starten met zindelijkheid, hoe beter het is voor het milieu. Uit onderzoeken blijkt dat dit steeds minder vanzelfsprekend is. Vaak komt dit door een combinatie van omstandigheden.

Daarnaast zien ouders ook beren op de weg: ze geven aan dat zindelijk worden een uitdaging is. Je moet er continu ‚Äď ook buitenshuis ‚Äď rekening mee houden, goed kijken naar de signalen en met een beetje pech veel ongelukjes opruimen.

Toch zijn er genoeg redenen om te beginnen met zindelijkheidstraining. Het is vooral een kwestie van er handigheid inkrijgen. Lees hoe je dat doet in ons blog: Tips om te beginnen met zindelijkheidstraining.

Hoe je het ook aanpakt, met de Bambo Nature-luierbroekjes maak je het jezelf en je kindje makkelijk. Onze luierbroekjes zijn perfect te gebruiken als oefenbroekje. Je kind kan het luierbroekje zelf aan en uit doen, net als een normale onderbroek.

De voordelen van luiers met ecolabel

Totdat je kindje zindelijk is, gebruik je flink wat luiers. Luiers met milieukeurmerk zijn een goede keuze als je bewust wilt leven en de huid van je kind gezond wilt houden. Bambo Nature luiers zijn daarom een mooie oplossing vóór het zindelijk worden.

De twee belangrijkste voordelen van luiers met eco-labels:

1. Extra veilig voor de huid

Heeft je kind een gevoelige huid of last van rode billen of uitslag? Dat is niet zo gek.  Ze dragen 24 uur per dag, 7 dagen per week een luier. Bij veel wegwerpluiers gaat er minder aandacht naar de herkomst van de stoffen die worden gebruikt in de luiers. Het kan dan ook betekenen dat er irriterende stoffen in de luiers zitten, waar je kindje op reageert.

Bij Bambo Nature gebruiken we geen stoffen waarvan bekend zijn dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid of het milieu (zoals organotinverbindingen, ftalaten of polyvinylchloride). Ook voegen we geen stoffen toe waarvan bekend is dat ze allergeen zijn of kunnen leiden tot huidirritatie. Hetzelfde geldt voor onze billendoekjes en verzorgingsproducten.

2. Verminderde milieu-impact

Met luiers met eco-labels verminder je de milieu-impact van een babyluier. Als fabrikant van babyluiers zijn wij ons bewust van het effect dat onze producten hebben op het milieu. Daarom gebruiken wij zorgvuldig geselecteerde grondstoffen en maken we gebruik van veilige, energiezuinige productieprocessen. Verder werken we hard aan het minimaliseren van ons afval en het hergebruiken van (rest)materialen. Onze verschillende keurmerken zijn het bewijs dat we het goed doen.

Terug naar blog