Een band met je baby opbouwen

Een band met je baby opbouwen

Hoe krijg je een band met je pasgeboren baby? De eerste hectiek van de geboorte is voorbij en je leven als ouder is begonnen.

Misschien heb je al gelezen over de praktische dingen die je voor je baby moet doen, maar nu is het voor het echt! Dit kleine wondertje is nieuw op de wereld en is voor de vervulling van al zijn of haar behoeften – lichamelijk en emotioneel – van jou afhankelijk. Je wilt je best doen, maar hoe weet je of je het goed doet?

Kersverse ouders kunnen tijdens de eerste dagen of weken gemakkelijk overdonderd raken – ze moeten hun baby leren kennen, maar net wanneer ze denken dat ze de signalen, het huilen en de schema’s van de baby herkennen, veranderen die weer en wat is daarvan dan weer de betekenis? Het belangrijkste waarop je moet letten: eet en slaapt je baby en poept je baby een paar keer per dag? Zo ja, dan is de volgorde waarin of de consistentie waarmee dat gebeurt in deze fase van minder belang.

De beste manier om een band met je baby te krijgen, is dat je steeds wanneer de baby wakker is fysiek en emotioneel aanwezig bent. Het gezichtsvermogen van een pasgeborene is zeer beperkt, dus als je je baby dicht tegen je aanhoudt en in de ogen kijkt, voelt je baby zich geborgen en herkend. Deze band stimuleert de aanmaak van liefdes- en gelukshormonen, zoals oxytocine, die zowel bij jou als bij jouw baby vrijkomen waardoor je beiden een band voelt.

Tijdens de eerste maanden hoef je niet veel activiteiten te plannen. Of je nu thuis een dagje rustig aan doet of eropuit trekt, neem de tijd om het gezellig te maken. Je kunt knuffelen, voorlezen, zingen of je baby vlakbij je in een wipstoeltje leggen, terwijl je aan het koken of douchen bent of de auto wast. Vertel je baby waar je mee bezig bent terwijl je de klusjes in en om het huis doet. Het geluid van de stem van een ouder verlaagt de activiteit van stresshormonen bij baby’s en oudere kinderen. Je baby voelt zich veilig en beschermd en naarmate de tijd vordert, helpt het kinderen bij de ontwikkeling van hun woordenschat, zich uit te drukken en vragen over hun wereld te stellen.

Het liefst zou je een miljoen foto’s en video’s van je kleine wondertje willen maken. Voor je eigen bestwil en die van je kind, moet je goed nadenken over de tijd die je tijdens deze eerste weken, maanden en jaren aan je digitale apparaten besteedt. Bij deze wonderlijke kleine baby krijg je maar één kans om een ouder te zijn.

Terug naar blog