Hoe kies je de juiste maat luier voor je baby?

Hoe kies je de juiste maat luier voor je baby?

Misschien ben je voor het eerst mama of papa geworden, of ben je al een ervaren ouder. Hoe dan ook, het kan soms best lastig zijn om de juiste maat luier te vinden die je baby goed beschermt. Wij geven je graag advies bij het kiezen van de best passende luier, van pasgeborenen tot peuters die al zindelijk leren worden.

Het kiezen van de juiste maat luier helpt lekkage en huidirritatie voorkomen, maar dat klinkt makkelijker dan het daadwerkelijk is. Iedere baby is anders en heeft een andere lichaamsbouw. Als je kindje tussen twee maten in zit, kies dan de kleinere maat als je kindje lang en slank is, en kies de grotere maat als je kindje klein en stevig is.

Een goede luier moet de urine snel kunnen opnemen, zodat de babyhuid zo snel mogelijk weer droog aanvoelt. Dit verkleint het risico op huidirritatie en luieruitslag. Een goede luier moet ook kunnen ademen. Het is belangrijk dat de warmte de luier kan verlaten zodat het niet gaat broeden en de tere babyhuid geïrriteerd raakt.

Laten we stap voor stap bekijken hoe je de juiste maat luier voor een pasgeborene kiest

Nieuwe ouders kopen voor de geboorte van hun eerste kind vaak te veel luiers, puur omdat ze zo opgewonden zijn over de komst van de baby, wat heel begrijpelijk is. Maar die luiers kunnen uiteindelijk te groot of te klein zijn. Daarom raden we aan om voor de geboorte slechts één pak luiers te kopen, of nog beter, om op basis van het verwachte gewicht van de baby probeerverpakkingen luiers in verschillende maten proberen te vinden. Houd er wel rekening mee dat je baby bij de geboorte niet altijd het verwachte gewicht en de verwachte lengte heeft.

Als je probeerverpakkingen kunt vinden, kun je de verschillende maten uitproberen, waarna de papa of misschien de oma of opa de juiste maat luiers kunnen kopen voordat de nieuwe mama met haar baby thuiskomt. Pasgeboren baby's hebben vaak een gewicht van 3 tot 3,5 kilo. Luiers van maat 2 (3 – 6 kg) zijn hiervoor dan de beste optie. Luiers van maat 0 en 1 zijn bedoeld voor te vroeg geboren baby’s en tweelingen. Deze maat luiers zijn geschikt voor baby's met een gewicht van respectievelijk 1 tot 3 kg en 2 tot 4 kg.

 

Hoe doe je een baby een luier zo om dat het risico op lekken minimaal is?

Zorg dat de lekrandjes in de luier omhoog staan voordat je de luier omdoet. Soms moet je ze rechttrekken voordat je de luier omdoet. Let er ook op dat je de beenmanchetten rond de benen en billen van je kind uitvouwt. Bonustip: Heb je een baby jongetje, zorg er dan voor dat zijn penis omlaag wijst voordat je de luier vastzet (dit geldt ook voor broekjes!). Anders kan het gebeuren dat zijn plas aan de boven- of zijkant uit de luier komt.

Leg de luier onder de baby, vouw de voorkant over de buik en sluit de luier. De luier moet op de hoogte van het middel en redelijk strak zitten. Als vuistregel kun je kijken of er na het omdoen van de luier rond de middel ruimte is voor een vinger.

Wanneer moet je overstappen naar een grotere maat?

Heb je last van lekkages terwijl de maat van de luier voor het gewicht van je baby geschikt zou moeten zijn? De reden voor de lekkage is dan meestal een te kleine luier. Zoals we eerder al schreven, hebben alle baby’s een andere lichaamsbouw en is er geen maat die elke baby past. Als je last hebt van lekkages terwijl de maat op basis het gewicht zou moeten kloppen, kun je een maat groter proberen. De luier mag echter niet te los zitten. En zoals zoveel andere aspecten van het ouderschap is het vinden van de juiste luier en de juiste maat iets wat je gewoon moet uitproberen.

Wat als de luier ’s nachts doorlekt?

We raden aan om voor je baby of peuter ’s nachts alleen luiers met plakkers te gebruiken in plaats van luierbroekjes, omdat je deze luiers middels de plakkers goed kunt laten aansluiten aan het lichaam. Ideaal voor de nacht. Maar het kan ook zijn dat je kindje net tussen twee maten inzit, of dat je kindje voor het slapengaan veel drinkt. Als je kind voor het slapengaan veel dorst heeft, is het misschien het beste om de luier ’s nachts te vervangen, omdat elke luier maar een bepaalde hoeveelheid urine kan vasthouden. Je kunt ook een matrasbeschermer gebruiken, zoals onze Bambo Nature-matrasbeschermers. Deze wegwerpmatrasbeschermers hebben waterdichte randen voor optimale bescherming tegen lekken, en het materiaal ademt zodat het risico op huidirritatie minimaal is. Ze zijn ook voorzien van tapes, zodat je ze makkelijk onder de lakens aan het bed kunt bevestigen.

Matrasbeschermers zijn ook ideaal wanneer je kind zindelijk probeert te worden. In dit stadium zijn luierbroekjes een geweldig alternatief voor traditionele luiers, omdat je kind ze, terwijl het leert om naar het toilet te gaan, zelf omhoog en omlaag kan doen, net als normaal ondergoed. De broekjes kunnen met tapes vastgezet worden zoals bij een normale luier. Het is dus belangrijk dat het broekje goed aansluit en voldoende absorbeert. Gebruik de maattabel op de verpakking of probeer verschillende maten om de juiste luier of broekje te vinden.

Ervaren ouders weten dat het bijna onmogelijk is om doorlekken helemaal te voorkomen. Er zijn eigenlijk altijd wel momenten waarop je kind te groot is voor de ene maat maar net te klein voor de volgende maat, of situaties waarin je de luier gewoon niet goed hebt omgedaan. Maar als je deze tips toepast, heb je waarschijnlijk minder last van doorlekken.

Zijn Bambo Nature-luiers geschikt voor een gevoelige huid?

Over het algemeen moet alles wat met het lichaam van je baby in contact komt, en vooral luiers omdat die bijna 24 uur per dag contact met de huid hebben, zo huidvriendelijk mogelijk zijn. De luiers van Bambo Nature zijn dermatologisch getest, gecertificeerd door het Nordic Swan Ecolabel en het EU Ecolabel, worden aanbevolen door Asthma Allergy Nordic en bevatten geen parfum. De fluff (de katoenachtige vezels in de absorberende kern) in onze luiers is volledig chloorvrij (TCF) en het materiaal is afkomstig uit duurzame en goed beheerde, door het FSC® (Forest Stewardship Council) gecertificeerde bossen, waar niet meer bomen worden gekapt dan er in het bos kunnen aangroeien.
 
Dus ja, onze luiers zijn geschikt voor de gevoelige huid, en dat geldt ook voor onze andere producten, van vochtige doekjes tot huidverzorgingsproducten.

Onze tips:

  • Elke goede luier moet snel vocht kunnen opnemen zodat de huid zo min mogelijk in contact komt met urine en de luiers moeten kunnen ademen. Dit helpt huidirritatie te voorkomen.Bambo Nature-luiers bevatten de nieuwste kanaaltechnologie die vocht zeer snel naar de superabsorberende kern leidt.
  • Bestel eerst probeerverpakkingen voordat je grote hoeveelheden van de verkeerde maat luiers koopt en test deze uit op je baby.
  • Gebruik maattabellen en kilogramaanbevelingen als richtlijn, maar houd er rekening mee dat alle baby’s anders zijn gebouwd en er geen maat is die voor iedereen past.
  • Doe de luier op de juiste manier om en zorg dat hij rond de benen en het middel goed aansluit.
  • Als de luiers vaak doorlekken terwijl ze volgens de gewicht- en maattabellen zouden moeten passen, kun je een grotere maat proberen. Zorg wel altijd dat de luier niet te los zit.
  • Als je baby vaak ’s nachts lekkages heeft, kan het zijn dat je baby tussen twee maten inzit of voor het slapengaan te veel drinkt. Probeer de luier ’s nachts te verschonen, de vochtinname voor het slapengaan te beperken of matrasbeschermers te gebruiken. We raden aan om ’s nachts luiers met plakkers te gebruiken, omdat die (strakker) kunnen worden afgesteld.
  • Als kinderen de leeftijd krijgen dat ze zindelijk leren worden, kun je overdag luierbroekjes gebruiken in plaats van luiers met plakkers. Kinderen kunnen de broekjes makkelijk omhoog of omlaag trekken. Wel raden we aan om ’s nachts luiers met plakkers te blijven gebruiken.
  • Luiers moeten zo huidvriendelijk mogelijk zijn. Zoek naar dermatologisch geteste producten zonder parfum en chloor, die zijn gecertificeerd door het Nordic Swan Ecolabel en het EU Ecolabel, en die door het Asthma Allergy Nordic geadviseerd worden.
Terug naar blog