Hoe maak je gekleurde paaseieren?

Hoe maak je gekleurde paaseieren?

Een van de leukste dingen om te doen in de aanloop naar Pasen, is creatief worden met eieren! Daarom hebben we twee ijzersterke ideeën verzameld in deze blog, om lekker je creativit-eit kwijt te kunnen.

Eieren zijn al eeuwenlang een onderdeel van Pasen. Al in de oudheid werden eieren gezien als symbool voor leven en wedergeboorte – mooie symboliek die goed past bij de lente. Het versieren van – en bijzondere aandacht geven aan eieren op Paaszondag is naar verluidt ontstaan het verbod op eieren eten tijdens de vastentijd. Daardoor werd het echt gezien als een lekkernij!

Tegenwoordig staat Pasen veel meer in het teken van snoep en chocolade in de vorm van eitjes. Maar ook het ‘traditionele’ paasei krijgt vaak nog wel een rol op de paastafel en in de versieringen. 

Goed, terug naar de knutselprojecten! Dit eerste project is perfect als je voor langere tijd gekleurde eieren wil gebruiken als versiering, bijvoorbeeld aan een touwtje of in een schaal. Het enige wat je nodig hebt – naast eieren uiteraard- is scheerschuim en voedsel-kleurstof.

 

 

 

 

Gekleurde eieren

Je hebt nodig:

 • Eieren met een witte schaal
 • Azijn
 • Voedselkleurstof
 • Een muffin-bakblik of normal bakblik
 • Huidvriendelijk scheerschuim
 • Tandenstokers, prikkers of iets vergelijkbaars
 • Touw of lint om op te hangen
 1. Week de eieren in azijn om de schil wat te verzwakken. 5-10 minuten weken moet hiervoor genoeg zijn. Je hoeft de eieren niet perse te weken, maar als je het wel doet worden de kleuren op de schil veel feller.
 2. Omdat we alleen de eierschil nodig hebben, moeten we de eieren leeg laten lopen. Dit doe je door een klein gaatje te maken aan de boven- en onderkant van het ei. Blaas het eiwit en eigeel uit de schil en bewaar het in de koelkast – om lekker mee te koken of te bakken.
 3. Doe het scheerschuim in je bak- of muffinblik. Je kunt ervoor kiezen om alle kleuren in één bakblik te doen. Of, als je een muffinblik gebruikt, om 1-2 kleuren per ‘muffin’ te gebruiken. Jij bent de baas! 
 4. Sprinkel enkele druppers voedselkleurstof op het scheerschuim – hoe meer kleurstof je gebruikt, hoe intenser de kleur wordt. Gebruik een tandenstoker om de kleuren door het scheerschuim te mixen. Als je het niet helemaal glad mixt, komt er een mooi marmer-effect op de schil.
 5. Dip de eierschil in de scheerschuim-mix en zorg dat ze rondom bedekt zijn. Laat de eieren ongeveer 20 minuten rusten.
 6. Was de eieren en dep ze voorzichtig droog.
 7. Doe de gekleurde in een mooie kom voor decoratie. Of gebruik wat touw of lint, zodat je ze op kunt hangen. Als je hiervoor geen lijmpistool wilt gebruiken, kun je een tandenstoker in tweeën knippen. Knoop het link om het midden van de tandenstoker. Dus de halve stoker met het lint eromheen voorzichtig via het gat aan de boven- of onderkant in het ei. Nu kun je het ei ook ophangen aan een Paas-tak of in het raam.

 

Deze eieren zijn bedoeld ter decoratie, maar je zou ook hardgekookte eieren op deze manier kunnen versieren. Zo heb je eetbare decoratie tijdens de paaslunch of het diner. Als je hiervoor kiest, raden we aan om slagroom te gebruiken in plaats van scheerschuim. Eierschillen sluiten het ei niet volledig af. Dus alles wat je aan de buitenkant smeert, kan technisch gezien ook aan de binnenkant terechtkomen.

Het is ook verstandig om slagroom te gebruiken als je dit met kleine kinderen en baby’s gaat doen – en je bang bent dat ze het scheerschuim gaan proberen te eten. Slagroom is dan een veilig en eetbaar alternatief.

Gebruik je liever geen echte eieren? Of wil je jouw kunstwerkjes meerdere jaren bewaren? Dan kun je beter kiezen voor plastic eieren. Let wel op dat de eieren die je koopt geschikt zijn om te verven – vaak hebben deze een mat oppervlakte zodat de kleur beter hecht.

 Het tweede knutselproject zijn gekleurde gekookte eieren. Ze zijn helemaal veilig om te eten – dus geen voedselverspilling! – en ze zijn heel leuk en eenvoudig te maken. 

 

 Gekleurde gekookte eieren

Wat je nodig hebt:

 • Eieren
 • Vloeibare voedselkleurstof
 • Witte azijn
 • Boterhamzakjes – een voor elke kleur verf
 1. Vul een pan met water en doe de eieren erin. Breng aan de kook en kook de eieren gedurende 8. Zet daarna het vuur uit en laat de eieren nog een minuut of 5 in het warme water rusten. Haal ze daarna uit het water en laat ze afkoelen, zodat je ermee aan de slag kunt zonder je handen te verbranden. Na ong. 30 minuten zullen de eieren voldoende afgekoeld zijn.
 2. Wanneer de eieren afgekoeld zijn, tik je de eieren voorzichtig op een hard oppervlakte, zoals het aanrecht. Zo komen er kleine barstjes in de schil. Let op dat je niet overdrijft, de schil moet wel intact blijven.
 3. Plaats de eieren één voor één in de boterhamzakjes. Voeg de kleurstof naar keuze toe. Zorg dat het ei volledig bedekt wordt door de kleurstof. Laat de eieren minstens 1 uur in de kleurstof in de koelkast staan. Langer kan ook – hoe langer de eieren weken, hoe intenser de kleur. 
 4. Spoel de eieren na het weken af met water, en verwijder eventuele resten van de kleurstof. Schenk een klein beetje azijn over de eieren zodat de kleur goed hecht.
 5. Droog de eieren daarna op nieuw en bereid je voor op een leuke verrassing! Schil de eieren en bewonder het resultaat! 

De eieren kunnen gewoon gegeten worden en vormen een ontzettend leuke toevoeging aan de Paastafel.

 

 

Bonus; gebruik je liever geen chemische voedselkleurstof? Geen probleem! Je kunt eenvoudig je eigen kleurstof maken, bijvoorbeeld van rode kool of uienschillen. Met natuurlijke ingrediënten kun je veel verschillende kleuren maken. Bijvoorbeeld: 

Paars = Rode bieten
Rood = Granaatappel of cranberries
Geel = Kurkuma of geelwortel
Blauw = Rode kool

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van groentes en kruiden die je kunt gebruiken om natuurlijke kleurstof te maken. Heb je nog een restje van het een of ander over? Dat kun je hier perfect voor gebruiken!

Om natuurlijke kleurstof te maken, moet je het voedsel naar keuze koken in 2 – 3 kopjes water (zo’n 400-700 ml). Laat het geheel rustig doorkoken, minstens 30 minuten – maar langer voor een meer intense kleur. Zeef de vloeistof en laat deze afkoelen in een potje. Gebruik in de stappen 1-5 hierboven deze kleurstof, en geniet van je volledig natuurlijke gekleurde, gekookte eieren.

Mis nooit tips & tricks, andere geweldige knutselprojecten en heerlijke recepten! Word lid van onze community op Instagram via @bambonaturenl

Terug naar blog