Houd de natuur schoon, samen met je kind

Houd de natuur schoon, samen met je kind

Kinderen zijn onze toekomst. De nieuwe generatie die het verschil zal gaan maken als het gaat om duurzaam leven. Van hun eigen blikjes inleveren tot andermans zwerfafval opruimen, er is veel dat we onze kinderen aan kunnen leren. Door ze van kleins af aan mee te geven dat we goed voor onze aarde moeten zorgen, wordt duurzaam denken de gewoonste zaak van de wereld!

Een beter milieu...

Begint bij jezelf. Zo luidde de slogan van de overheidscampagne in de jaren negentig en hij is nog steeds hartstikke waar. Als ouder geldt dat je ook nog eens een voorbeeld bent voor je kind. Kinderen imiteren je onbewust. Goed nieuws, want dat betekent dat je hartstikke veel invloed op ze hebt. Wil je dat ze nu en later op een milieuvriendelijke manier door het leven gaan? Besteed daar dan van jongs af aan genoeg aandacht aan.

 

Snelle, dagelijkse winst

Ga je een eindje wandelen in de buurt of de natuur? Natuurlijk gooi je je lege boterhamzakje of flessendopje niet zomaar op straat. Ook laat je andermans afval wat je vindt niet liggen, maar ruim je het op. Zo help je om afval bij dieren weg te houden en voorkom je dat zij zich erin verstrikken of zelfs stikken. Ook afval scheiden in huis is iets dat je jonge kinderen heel goed kunt aanleren. Maak er een sport van en je zult zien: ze zijn in no-time gewend aan al die verschillende afvalbakken en -zakken.

 

Zwerfafval opruimen met je kind

Iets anders om op een leerzame en leuke manier met de natuur bezig te zijn, is zwerfvuil rapen. Vuilniszak of bolderkar mee voor al het verzamelde afval, plastic handschoenen en knijpstok mee als gereedschap en je bent er klaar voor. Hieronder volgen wat suggesties om het zwerfafval ruimen nog leuker te maken voor je kind.

Picknicken onderweg
Met een gevulde picknickmand en zacht kleed erbij maak je er helemaal een gezellig uitje van!

Schatzoeken
Best kans dat je tussen het afval hele interessante spullen vindt. Je weet immers nooit wat een ander weggooit of kwijtraakt tijdens het wandelen of fietsen. Wie is de gelukkige die een armbandje, knikker of haarspeldje vindt?

Zwerfafvalbingo
Succes verzekerd: introduceer zwerfafval-bingo. Online zijn diverse bingokaarten te downloaden. Streep wat je gevonden hebt af op de bingokaart. Wie het eerst BINGO heeft, heeft gewonnen!

 

Plastic soep opruimen op het strand

Aan de kust spoelt van alles aan. En nergens is zo zichtbaar wat al die plastic dopjes, netten en flessen kunnen aanrichten bij dieren. Een schildpad die verstrengeld zit in een net of een vis die gestikt is in een plastic zak … Woon je dicht bij zee? Help de zee dan af en toe een handje en maak samen met je kind het zeewater schoner. Het onderwaterleven zal je dankbaar zijn!

 

Meer tips voor milieuvriendelijk leven met jonge kinderen

Wat kun je nog meer doen samen met jonge kinderen om ze te leren dat de natuur belangrijk is? We zetten wat tips op een rij.

 1. Lever lege flessen en blikjes in
  Laat je (oudere) kinderen dit doen voor de hele buurt en ze hebben zo hun zakgeld bij elkaar!
 2. Verbouw je eigen groenten en fruit
  Kinderen vinden zaadjes planten, stekjes overpotten en oogsten het leukste dat er is. Tien tegen één dat er gevochten wordt om de eerste aardbei, appel of wortel!
 3. Gebruik milieuvriendelijke producten
  Voor de lichamelijke verzorging en het schoonmaken van je huis bijvoorbeeld. Door te letten op het Nordic Swan Ecolabel bijvoorbeeld, maak je gemakkelijker duurzame keuzes.
 4. Bezoek regelmatig het bos of een natuurpark
  Door te wandelen in de natuur leert je kind van alles over flora en fauna.
 5. Leef energiezuinig
  Of je nu de regel invoert dat er maximaal vijf minuten gedoucht wordt, de thermostaat wat lager zet of wat vaker een trui aantrekt in de winter; het zijn allemaal manieren om energie te besparen.
 6. Ga te voet of met de fiets naar kinderdagverblijf of school
  Eerlijk is eerlijk. Die auto is echt geen must, zeker niet als je dicht bij school woont.
 7. Ga eens met de fiets of trein op gezinsvakantie
  In dit artikel lees je meer over (groen) op vakantie gaan met kleine kinderen.
Terug naar blog