Hygge leefstijl; de 5 basisregels

Hygge leefstijl; de 5 basisregels

Wist je dat Denemarken in 2019 weer in de top 2 (na Finland) staat van de meest gelukkige landen ter wereld?! Dat heeft alles te maken met de Deense way of life: Hygge.

Hygge staat voor het creëren van een warme omgeving en het omarmen van de goede dingen in het leven met fijne mensen om je heen. Er is geen exacte vertaling voor Hygge in het Nederlands, maar gezelligheid komt het dichts in de buurt. Het grote verschil is dat gezelligheid een moment omschrijft en Hygge een vorm van leven is.

Wil jij net zo gelukkig worden als de Denen? Leef dan volgens deze 5 basisregels van een hygge-leefstijl en je komt een heel eind.

1 Onderschat nooit de kracht van kaarsen

Hygge draait voor een groot deel om een fijne sfeer. De sfeer in een ruimte kun je op allerlei manieren beïnvloeden, maar niks verandert de sfeer in een kamer zo snel als een paar kaarsen. Kaarsen zijn volgens de Denen dan ook essentieel bij een hygge-leefstijl. Er is geen volk dat zoveel kaarsen verbruikt als de Denen.

2 Koester je vrienden en familie

Ook vrienden en familie spelen een grote rol in een hygge leefstijl. Je vrienden en familie zijn je meest dierbare bezit. Wees daarom lief voor ze en zet af en toe net een stapje extra. Geef een bosje bloemen, ga spontaan langs, of sloof je uit in de keuken. Je zult zien dat ze dat waarderen. En als je hen ziet genieten, zal dat jou ook veel goeds doen.

3 Omarm de natuur

Ook rust en genoegen nemen met niet te veel staat centraal bij een hygge leefstijl. In het bos, op het strand of bij een meertje heb je niet heel veel meer nodig dan een paar wandelschoenen voor een fijne en ontspannen middag. Even terug naar de basis en genieten van wat de natuur ons te bieden heeft.

4 Neem de tijd

Even snel een wasje erin, dan even snel koken en dan nog even je moeder bellen terwijl je wacht tot de aardappels koken. ‘Even snel’ is een echte dooddoener voor een hygge leefstijl. Neem de tijd om dingen te doen en zie niet alles als een ‘moetje’. Maak van koken een moment van ontspanning, zet een muziekje aan als je de was moet vouwen en bel je moeder als je lekker op de bank zit met een kopje thee of koffie erbij. Door de dingen in het dagelijks leven minder gestrest te doen zul je je ook minder gestrest voelen.

5 Creëer een fijne omgeving

Je zult merken dat je meer kunt genieten van een moment als je ook moeite steekt in het creëren van een fijne omgeving. Niet alleen met licht kun je de sfeer in een kamer beïnvloeden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een fijn muziekje, wat lekkers te eten en een warm dekentje erbij voor op de bank.

Een Hygge ouder

We snappen dat een Hygge leefstijl als een droom klinkt, die jij als ouder niet zomaar kunt waarmaken. Maar niks is minder waar. De knusheid, rust en het contact met de natuur is juist goed te combineren met het ouderschap. Hier een aantal tips voor een hygge leefstijl met je kinderen:

  • Creëer momenten van rust. Dit is fijn voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Elke dag een theemomentje bijvoorbeeld? Of een knutseldag op zaterdag?
  • Zoek samen de natuur op. Het bos is voor kinderen een ware ontdekkingstocht en voor jullie een rustmoment. Stimuleer de nieuwsgierigheid van je kinderen door bijvoorbeeld samen insecten te zoeken.
  • Zet op de momenten dat je samen bent met je gezin de telefoons en tablets even uit en leg ze weg. Hierdoor kun je je aandacht volledig richten op je kind. Doordat je op dat moment je kind alle aandacht geeft, is je kind daarna vaak klaar om iets te doen zonder dat jij erbij hoeft te blijven.
  • Zorg ook voor je persoonlijke Hygge moment. Laat huishoudelijke of werk gerelateerde taken even voor wat het is en maak bijvoorbeeld een wandeling. Het helpt jouw tot rust te komen en relaxen. Hygge staat tenslotte ook voor goed voor jezelf zorgen.
  • Samen knuffelen. Veel kinderen vinden het heerlijk om even bij papa of mama te zitten. Eventjes een beetje liefde. Tijdens het knuffelen maak je het stofje ‘oxytocine’ aan. Het hormoon zorgt ervoor dat je minder angstig bent, het verzacht pijn en zorgt ervoor dat je een hechtere band ervaart met je kindje.
Terug naar blog