Maak de perfecte luiertaart

Maak de perfecte luiertaart

Een luiertaart is een prachtige blikvanger bij elke babyshower of doop! Ze zien er misschien ingewikkeld uit, maar geloof ons: ze zijn veel makkelijker te maken dan je denkt.

Wat is een luiertaart?

Een luiertaart is een 'taart' van luiers, die wordt versierd met linten, bloemen of babygerelateerde dingen zoals fopspeentjes, schoentjes of teddyberen. Een luiertaart is een prachtig en creatief cadeau voor gelegenheden zoals babyshowers en doopfeesten, want de taart is decoratief en de luiers komen goed van pas. Luiertaarten worden steeds populairder en unieker. Zo heb je ze bijvoorbeeld in de vorm van een kinderwagen of een auto, maar wij kiezen er hier voor om het simpel te houden met een traditionele luiertaart met drie lagen. 

Welke maat babyluiers kies je voor een luiertaart? 

Wist je dat baby's tijdens de eerste 5 maanden van hun leven dagelijks 8-12 luiers kunnen verslijten? Daarom is een luiertaart zo praktisch: als je alleen elastiekjes en lint gebruikt om de luiers vast te zetten, kan de aanstaande moeder de luiertaart later gemakkelijk uit elkaar halen en de luiers gebruiken. Nu kom je misschien in de verleiding om babyluiers in maat 1 te gebruiken, aangezien je de luiertaart voor een pasgeboren baby maakt en die maat 1 nodig hebben. Of niet? Anderen denken waarschijnlijk net zo, dus de aanstaande moeder heeft misschien al meer dan genoeg luiers in maat 1. Bovendien kan de baby heel snel uit maat 1 en 2 groeien. Wij raden daarom aan om babyluiers maat 3 of maat 4 te gebruiken, ook omdat je de grotere maten gemakkelijker kunt oprollen. 

Wat heb je nodig voor een luiertaart?

 

 
  • Babyluiers – afhankelijk van de maat en vorm die je kiest voor je taart, heb je waarschijnlijk tussen de 40 en 70 luiers nodig 
  • Kartonnen rollen van keukenpapier, toiletpapier of inpakpapier 
  • Ronde taartvormen of ovenschalen in verschillende formaten 
  • Elastiekjes 
  • Schaar 
  • Linten 
  • Andere decoraties 
  • Een basis – zoals een dienblad, taartplateau of misschien een schoon stuk hout als je voor een rustieke look gaat 
  • Een paar satĂ©prikkers of houten spiesen om de lagen op elkaar te bevestigen 
  • Als je erg dik lint hebt gekozen, heb je misschien ook een lijmpistool nodig om het lint vast te zetten

 

Zo maak je stap voor stap een zelfgemaakte luiertaart: 

1. Start door 4 of 5 luiers in het grote bakblik te doen. Zorg dat ze elkaar een beetje overlappen.

2. Blijf luiers toevoegen aan de rand van het blik, tot je helemaal rond bent.

 

 

3. Als het goed is blijft er in het midden een rondje open. Rol twee of drie luiers op en plaats deze in het midden. We rollen de luiers hier om een kartonnen rolletje voor extra stevigheid en een vol aangezicht.

4. Gebruik elastiek om de luiers bij elkaar te houden. Je kan kiezen voor dikke of dunne elastieken: zolang de luiers maar goed bij elkaar blijven zitten. Als het goed is, kun je de eerste laag nu uit het bakblik pakken.

 

5. Voor de tweede laag volg je stap 1-4 opnieuw en gebruik je de tweede maat taartvorm. 

6. Volg voor de derde laag weer stap 1-4 maar nu met de kleinste vorm. 

7. Nu kun je de taart in elkaar zetten. Als de lagen niet op zichzelf kunnen staan, of als je gewoon wat extra veiligheid wilt voor het vervoer, kun je satéprikkers tussen de lagen steken om ze bij elkaar te houden.

 

 

8. Als versiering knoop je linten naar keuze rond elke laag om de elastiekjes te verbergen. Als je extra decoraties hebt gekozen, schik je die op en rond de taart.

 

 

9. Zet de luiertaart op je dienblad of plateau als hij klaar is. Klaar is Kees!  

 

 

Voilà! Het perfecte cadeau voor de aanstaande moeder bij elke babyshower. Ben je op zoek naar andere leuke cadeau-ideeën voor een babyshower? Bekijk onze andere blogpost met 5 ideeën voor babyshowercadeaus. 

Terug naar blog