Ontspannen op vakantie met kleine kinderen

Ontspannen op vakantie met kleine kinderen

Met het hele gezin op vakantie, dat klinkt natuurlijk fantastisch. En dat ís het ook, zeker als je kiest voor een leuke, kindvriendelijke vakantiebestemming. Ook rekening houden met de behoeften van jonge kinderen en baby’s is aan te raden. Hier zijn een paar tips om de vakantie met je kleintjes soepel te laten verlopen. Met een goede voorbereiding wordt het vast onvergetelijk!

1. Plan je reis bewust

Plan je reis zorgvuldig. Iedere ouder weet dat onaangekondigde verrassingen en plotwendingen niet bijdragen aan een relaxte sfeer. Hoe beter je plant, hoe minder stress! Als goed voorbereide ouder neem je verder voldoende snacks, speelgoed en boeken mee om je kinderen bezig te houden tijdens de reis. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de manier van reizen die je kiest.

 

Groen reizen
Steeds meer mensen kiezen ervoor minder vaak het vliegtuig of de auto te pakken. Gewoon, omdat ze willen dat hun kleinkinderen straks ook nog kunnen genieten van onze planeet. Ben jij ook zo’n bewuste ouder die het liefst voor een groene manier van reizen gaat? Overweeg dan een fietsvakantie of een reis per trein. Een kindje dat nieuwsgierig is, vind een treinreis vast reuze interessant! Ook een fietsvakantie waarbij je je kindje voorop de fiets in een kinderzitje zet, is voor je nieuwsgierige kleine één groot avontuur. En wat denk je van de nachttrein, zodat je uitgerust aankomt met z’n allen?

 

2. Kies een kindvriendelijke bestemming

Kies een bestemming die geschikt is voor kinderen en baby's. Sommige resorts bieden bijvoorbeeld kinderopvang en activiteiten voor kinderen aan, terwijl andere bestemmingen meer gericht zijn op volwassenen. Zorg er ook voor dat je accommodatie kindvriendelijk is en beschikt over voorzieningen zoals een kinderbedje, kinderstoel en speelgoed. Ga je kamperen? Dan is een kampeerplaats met hek eromheen of een glampingaccommodatie met omheinde veranda een goed idee. Verblijf je op een park of in een hotel? Natuurlijk check je vooraf of er een speeltuin, zwembad of ander leuks is. Want hebben je kinderen het fijn, dan heb jij ook een relaxte vakantie!

 

Om je op weg te helpen bij het kiezen van een kindvriendelijke vakantiebestemming, hebben we wat suggesties in Europa op een rij gezet.

 

Waddeneilanden

Texel, Terschelling, Vlieland of Ameland? Ons eigen waddengebied is een prachtige plek met veel buitenactiviteiten en flora en fauna overal om je heen. De Waddeneilanden zijn gemakkelijk bereikbaar met de veerboot. Handig als je op de fiets bent, maar ook met de auto prima te doen. Op de Waddeneilanden vind je veel kindvriendelijke b&b’s en gezinscampings.

 

Slovenië of Tsjechië

Als je van natuur houdt en het liever iets verder weg zoekt dan ons eigen land, zijn Slovenië en Tsjechië geweldige bestemmingen. Beide landen zijn makkelijk te bereiken per trein en er zijn veel wandelpaden, meren, steden en natuurgebieden om te verkennen.

 

Oostenrijk en Zwitserland

De alpen in Zwitserland of Oostenrijk staan bekend om hun kindvriendelijke karakter. Kies voor de trein en je vakantie begint in Nederland al, want je hebt je handen en ogen vrij. De reis an sich is al mooi en als je er eenmaal bent, zijn er genoeg activiteiten zoals wandelen en het bezoeken van schilderachtige dorpjes en speeltuinen op de piste. In sommige hotels bieden ze zelfs kinderopvang. Je kindje wordt vermaakt terwijl jijzelf geniet van een ochtendje mountainbiken, hiken of skiën. Goed geregeld!

 

Spanje, Italië, Zuid-Frankrijk en Kroatië

Ook de meeste zonnige vakantieoorden in Zuid-Europa zijn goed ingericht op gezinnen met kleine kinderen. Aan kindvriendelijke campings en kindervermaak geen gebrek hier.

 

3. Houd vast aan routines

Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan de routines van je kinderen, zoals bedtijd en maaltijden. Dit kan helpen bij het voorkomen van huilbuien, driftbuien en ander ongewenst gedrag. Hoe meer je kindje in zijn vaste ritme blijft, hoe minder hij of zij uit zijn doen is. En hoe relaxter jullie vakantie zal verlopen.

 

4. Neem babyproducten van thuis mee

Niets zo fijn als je eigen, vertrouwde verzorgingsproducten. Natuurlijk, je kunt ter plekke naar de lokale supermarkt of apotheek om benodigdheden voor je kind te kopen. Je zult echter net zien dat ze het product of merk dat jij nodig hebt, niet verkopen. Voorkom daarom dat je belangrijke spullen vergeet en neem – zeker voor de eerste dagen – babyproducten van thuis mee.

 

Verschoningsmatjes

Makkelijk en hygiënisch verschonen onderweg? Met een verschoningsmatje tover je de achterbank of picknicktafel op de parkeerplaats in no time om tot commode.

 

Billendoekjes

Onmisbaar tijdens het reizen en dagjes uit: billendoekjes. Natuurlijk om billen af te poetsen bij het verschonen van je kindje, maar billendoekjes zijn multifunctioneler dan dat. Je kunt er altijd en overal je kinds gezichtje of handen mee schoonmaken na het eten of spelen. Uitgebreid handen wassen of badderen is echt niet altijd nodig. In de tas of koffer dus, die billendoekjes!

 

Zonnebrandlotion

Voor iedereen die op vakantie mooi weer verwacht: bescherm je kindje altijd tegen de zon. Een baby- of kinderhuid is extra gevoelig en je wilt niet dat je kind verbrandt. Of je kind nu in het kinderzitje op de fiets, in de kinderwagen of buggy, in de speeltuin of aan het water zit: smeer hem of haar in!

 

5. Denk ook aan jezelf

Deze laatste tip is misschien wel de belangrijkste: neem de tijd om te genieten van je vakantie. Het kan best vermoeiend zijn om op vakantie te gaan met kleine kinderen en baby's, dus zorg ervoor dat je zelf ook voldoende rust en ontspanning krijgt. Wat denk je van een middagdutje tegelijk met je baby of peuter? Of een uurtje naar de sauna, terwijl je partner of opa of oma op de kleine past? Als jij uitgerust en bent, straal je dat uit naar je kind(eren). Jij blij, zij blij.

Terug naar blog