Op naar een groene vrijdag!

Op naar een groene vrijdag!

In november nemen we de aanloop naar de ware feestmaand December. De laatste maand van het jaar staat namelijk volledig in het teken van gezelligheid: het Sinterklaasfeest, Chanoeka, Kerstmis en de jaarwisseling zijn hier goede voorbeelden van. Helaas is bij veel van deze feesten de centrale gedachte verloren gegaan en gaat het nog maar om één ding: consumeren.

De aanloop naar dit consumeren nemen we inmiddels traditiegetrouw in November, met als hoogtepunt ‘Black Friday’. Op deze Amerikaanse ‘feestdag’, die altijd plaatsvindt op de vierde vrijdag van november, stunten winkeliers met acties en kortingen. Zo creëren ze een moment waarop klanten massaal hun inkopen gaan doen voor de feestdagen. Het resultaat: overconsumptie.

Bij Bambo Nature geen Black Friday maar Green Friday

Bij Bambo Nature vinden we de overdaad waarmee geconsumeerd wordt op Black Friday eigenlijk een beetje ongemakkelijk. Zeker rond Black Friday wordt het heel aantrekkelijk gemaakt om nieuwe spullen te kopen. Maar het maken van alle nieuwe producten heeft een gigantische impact op onze wereld en haar grondstoffen. Bovendien is het zonde om allemaal nieuwe dingen te kopen, terwijl er zoveel goede, bruikbare producten beschikbaar zijn.

Het is onze missie om te zorgen dat de generaties na ons nog steeds een leefbare wereld hebben. Daarom doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat onze impact op het milieu minimaal is. Dit blijkt ook uit onze ecolabels, zoals het Nordic Swan Ecolabel. Maar ook uit ons verantwoorde grondstofgebruik, zoals het FSC®-gecertificeerde papier in onze producten.
Daarom zeggen we bij Bambo Nature nee tegen Black Friday. En ja tegen consuminderen. 

Hoe maken we van Black Friday een Green Friday? 

De meest eenvoudige manier om Black Friday tegen te gaan, is door er niet aan mee te doen. Dus dat doen we ook niet. Daarom vind je deze maand in onze webshop géén stuntprijzen en géén kortingen die je absoluut niet kan laten lopen. In plaats daarvan hebben we tips verzameld over hoe jij jouw duurzame reis kunt beginnen:

Tips voor duurzaam denken:

  • Koop niet zomaar iets omdat er nu korting op zit, maar investeer in duurzame aankopen die nu mogelijk wat betaalbaarder zijn.
  • Kijk of er een tweedehands alternatief is voor een nieuw product dat je zoekt.
  • Laat kapotte apparaten repareren in plaats van ze te vervangen.
  • Kies voor winkels die actief bezig zijn met duurzaamheid.
  • Probeer artikelen die je niet meer (kunt) gebruiken zo goed mogelijk te recyclen. Bijvoorbeeld: gooi kleine huishoudelijke apparatuur niet bij het restafval, maar lever deze in bij een recyclepunt. 
  • Zet spullen die je niet meer wilt op een weggeefhoek of breng ze naar de kringloopwinkel: vaak krijgt het zo een tweede leven.
  • Kies voor producten met een duurzaam keurmerk.
  • Kijk of je iets wat je nodig hebt kunt lenen, in plaats van een nieuw product aan te schaffen.
  • Gebruik de Groene Cadeauwijzer bij het verzinnen van een cadeau.

Alle beetjes helpen

Naast bewustwording is het ook belangrijk dat we handelen tegen de overconsumptie. En die verandering begint bij kleine dingen. Wij zijn benieuwd hoe jij bezig bent met bewust consumeren. Deel je tips met anderen via onze Instagram of onze Facebookpagina.

Terug naar blog