Papieren verpakking: klein verschil, grote impact

Papieren verpakking: klein verschil, grote impact

Soms zorgt een kleine verandering voor een groot verschil. Zo ook wanneer je kiest voor luiers in een recyclebare FSC®-gecertificeerde verpakking. Want door te kiezen voor papier in plaats van plastic, wordt er -bij verbranding van de producten- bijna 70% minder CO2 uitgestoten*.

Het zal voor niemand een verrassing zijn dat er minder CO2 uitgestoten wordt bij het verbranden van papier dan bij het verbranden van plastic. Maar berekenen hoe groot dat verschil precies is, is ontzettend lastig. Met behulp van de Life Cycle Assessment (LCA) is dit gelukkig wel mogelijk. En wat blijkt uit die berekening? Het verschil is zelfs bijna 70%.*

Er is niet alleen een verschil in CO2-uitstoot gevonden bij verbranding van de luierverpakking. Ook bij het recyclen van de papieren verpakking wordt er gemiddeld ruim 50% minder CO2 uitgestoten ten opzichte van plastic verpakkingen.* Deze getallen zijn gebaseerd op een vergelijking tussen onze FSC®-gecertificeerde papieren verpakking en onze plastic luierverpakking, gemaakt van 30% gerecycled plastic. De milieu-impact van een van plastic verpakking die niet (deels) gerecycled is, is hierbij niet meegenomen. 

Waarom een LCA?

Een LCA, ook wel levenscyclusanalyse, maakt het mogelijk om de milieu-impact van een product op de aarde te berekenen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de 5 fasen  die een product doorloopt: (1) van grondstof, naar (2) productie en verwerking, om via (3) transport uiteindelijk (4) gebruikt te worden. Uiteindelijk eindigt het leven van een product bij de (5) afvalverwerking.

Met behulp van de LCA is het mogelijk om de milieu-impact van elke stap binnen de levenscyclus van een product berekenen. Deze berekening loopt via een gestandaardiseerde norm . Dat wil zeggen dat de analyse elke keer op dezelfde manier gedaan wordt. Zo kunnen de uitkomsten met elkaar vergeleken worden.

Bedrijven kunnen aan de hand van de LCA onderzoeken hoe ze hun product duurzamer kunnen maken. Bijvoorbeeld door te werken met andere grondstoffen en materialen, of door hun producten op een andere manier te vervoeren.

Meten is weten 

Voor de consument wordt met behulp van de LCA duidelijk gemaakt wat het effect van een duurzamere keuze kan zijn. Daarom hebben we onderzocht wat het verschil is tussen een recyclebare FSC-gecertificeerde papieren verpakking en een plastic verpakking.
Uit de LCA-berekening blijkt dat de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij de verbranding van papieren verpakkingen, net geen 70%* lager ligt ten opzichte van onze plastic verpakkingen. En tijdens het recyclen ligt de uitstoot bij papieren verpakkingen gemiddeld ruim 50% lager.* Zo blijkt maar weer dat een kleine verandering een groot verschil teweeg kan brengen!

Wat betekent deze uitkomst?

De uitkomst van de LCA toont aan dat er, door te kiezen voor papieren verpakking, echt een duurzame impact gemaakt kan worden. Het laat zien dat kiezen voor meer duurzame materialen zin heeft – dat het een stap richting een groenere toekomst kan zijn. Bovendien kan de LCA bewuste ouders helpen bij het kiezen voor de meest duurzame producten. 

Het geeft ons ook de bevestiging dat het ontwikkelen van de FSC®-gecertificeerde papieren verpakking een stap in de goede richting is. We blijven onze producten constant ontwikkelen om onze impact op het milieu zo klein mogelijk te maken. Het uitvoeren van levenscyclusanalyses is een van de manieren waardoor we kunnen ontdekken en onderbouwen hoe we duurzame stappen kunnen zetten.

Duurzaamheid staat bij Bambo Nature hoog in het vaandel. Daarom bieden wij onze Bambo Nature luiers en luierbroekjes alléén aan in FSC®-gecertificeerde papieren verpakking, tenzij het niet anders kan (bijv. bij de tall-packs). In die gevallen maken we gebruik van 30% PCR plastic verpakkingen. Het is een klein verschil, maar met grote impact. Because you care.

 

* Disclaimer 
De modellerings- en berekeningsmethoden zijn gebaseerd op ISO 14040/44. De effectcategorieën en de rapportage van de resultaten zijn gebaseerd op EF 3.0 (PEF - Product Environmental Footprint).
De berekeningen worden uitgevoerd per 1000 stuks en met verbranding en recycling aan het eind van de levensduur. 

Lees hier meer over LCA berekeningen op de site van ons moederbedrijf Abena: https://zorg.abena.nl/duurzaamheid/life-cyle-assessment/

Terug naar blog