Waar en niet waar over bedplassen

Waar en niet waar over bedplassen

Voor veel gezinnen over de hele wereld is bedplassen een taboe. Maar in het belang van je kind moedigen we je aan om er open en vrij over te praten. Geen enkel kind plast met opzet in bed. Voor de meeste kinderen is het een normale fase in de ontwikkeling, iets waar ze geen controle over hebben. Helaas bestaan er allerlei fabels over bedplassen. Laten we eens kijken of we een aantal hiervan kunnen ontkrachten.

Kinderen plassen 's nachts in bed omdat ze diep slapen 

Niet waar: er is geen wetenschappelijk bewijs dat kinderen die in bed plassen abnormaal diep slapen. In een wetenschappelijk onderzoek zijn twee groepen kinderen vergeleken. De ene groep had last van bedplassen en de andere groep had er geen last van. De onderzoeken lieten geen verschillen zien tussen de twee groepen en geen van de kinderen werd wakker toen hun blaas 's nachts vol was.

 

Bedplassen is erfelijk

Waar: bedplassen is erfelijk, dus als je in jouw kindertijd last had van bedplassen, neemt de kans dat je kind het heeft met 5 tot 7 keer toe.

 

Kinderen die in bed plassen, hebben geestelijke problemen

Niet waar: kinderen die in bed plassen, verschillen psychisch niet van andere kinderen. Bedplassen kan heel veel oorzaken hebben, maar het probleem verdwijnt meestal met de leeftijd of zodra het kind met succes is behandeld.

 

Kinderen die in bed plassen lijken het niet erg te vinden en doen het met opzet

Niet waar: niets is minder waar. Geen enkel kind houdt ervan om wakker te worden in een bed dat doordrenkt is met urine en geen enkel kind plast met opzet in bed. Er kunnen verschillende onderliggende oorzaken zijn van bedplassen. Deze moeten worden vastgesteld, zodat het kind kan genieten van een comfortabele en veilige nachtrust.

 

Bijna alle kinderen zullen bedplassen ontgroeien

Waar: 90% van alle kinderen zal bedplassen zijn ontgroeid tegen de tijd dat ze zeven worden. Raak niet in paniek als je kind er langer voor nodig heeft. Slechts 1-2% plast nog in bed als ze in de puberteit komen.

 

Kinderen plassen in bed vanwege opvoedingsfouten

Niet waar: bedplassen kan frustrerend zijn, maar het is niemand te verwijten. Kinderen en ouders moeten zich nooit schuldig voelen over bedplassen.

 

Kinderen die een nachtluier gebruiken, doen er langer over om het nachtelijk urineren onder controle te houden

Niet waar: hier is geen bewijs voor. Als het nachtbroekje een aantal nachten achter elkaar droog is, probeer dan of je kind zonder nachtbroekje wil slapen. Nachtbroekjes zijn alleen bedoeld als beschermend product totdat het kind controle heeft over het nachtelijk urineren.

 

Bedplassen heeft te maken met wat mijn kind eet en drinkt

Waar: als je kind overdag niet genoeg drinkt en niet genoeg voedingsvezels binnenkrijgt, kan hij/zij darmverstopping krijgen, waardoor het risico op bedplassen toeneemt.

 

Wist je dit al?

  • Bedplassen is normaal en miljoenen kinderen over de hele wereld hebben er last van. Geschat wordt dat ongeveer de helft van de kinderen in het eerste jaar op de basisschool ‘s nachts in bed plast.
  • De meeste kinderen van 3-5 jaar hebben 's nachts controle over hun blaas.
  • Ongeveer 25% van de 4-jarigen plast regelmatig 's nachts in bed.
  • Van de 5-jarigen plast ongeveer 20% 's nachts in bed.
  • Van alle 7-jarigen plast 10% vaker dan 3 keer per week in bed.
  • Van alle kinderen ontgroeit 70% bedplassen voordat ze 7 jaar zijn. Van de kinderen van 7 jaar is 90% in staat om zowel overdag als 's nachts controle te houden over hun blaas.
  • Meer jongens dan meisjes hebben last van bedplassen.
Terug naar blog