Wat is het perfecte moment om een gezin te stichten?

Wat is het perfecte moment om een gezin te stichten?

Hoe weet je wat het perfecte moment is om een gezin te stichten of om het tweede, derde of vierde kind te krijgen, of een heel voetbalteam?

Het voelt geweldig als je jouw droom kunt omzetten in een plan en uiteindelijk werkelijkheid kunt doen worden. Mensen zijn in staat om vooruit te plannen. Vanuit een evolutiestandpunt bezien is dat handig. Het helpt oogsten op te slaan om winters door te komen, doelen te bereiken, te prioriteren wat voor ons belangrijk is en de levensstandaard te verbeteren. Timing is belangrijk.

Als het om kinderen gaat, heeft timing een wat grilliger karakter. Je kunt plannen wanneer je probeert zwanger te worden, maar je lichaam biedt op dat terrein geen garanties. Bij sommigen is het bij de eerste poging al meteen raak, bij anderen duurt het jaren voor ze geluk hebben. Misschien wacht je tot het juiste moment zich aandient, maar dat heb je niet altijd voor het zeggen.

Als je eenmaal kinderen hebt, kun je plannen zoveel als je wilt. Je kunt onderzoeken hoe je maaltijden, slaaproutines, kleding, je loopbaan en vakanties gaat plannen. Maar bij kinderen hebben we het over levende wezens. Zij richten zich haast per definitie niet naar je goed uitgedachte plannen.

Iedere ouder krijgt te maken met een kind dat op de meest ongelegen momenten ziek wordt, per ongeluk de hond er tussenuit laat glippen, weigert van huis te gaan zonder haar favoriete tutu terwijl het vriest dat het kraakt, of van de keuken of woonruimte een puinhoop maakt als je even niet oplet. Er zullen momenten zijn dat je je afvraagt of het allemaal onderdeel is van een grote samenzwering om je tot waanzin te drijven.

Maar gelukkig zijn er ook de grappige en aandoenlijke momenten die je onverwachts meemaakt. Als je kind je verrast met de onzichtbare taartjes die het heeft gemaakt en erop staat dat je gaat zitten om ze te eten, ook als je had gehoopt nog een beetje te kunnen werken. Als je kindje thuiskomt met een boeket paardenbloemen (die vlekken op de kleren achterlaten, dus nog meer vuile was) omdat het je mooie bloemen wil geven. Als het bouwen van een nieuwe garage viermaal zo lang duurt omdat je kind je wil helpen en wil leren hoe je een hamer en spijkers moet gebruiken. Als je denkt aan tafel te kunnen gaan, maar je kind ineens een driftbui krijgt. Dergelijke dingen kun je niet plannen, die gebeuren gewoon.

Dus nee, met timing kom je er niet altijd. Er zullen duizenden niet-geplande momenten zijn die je verbluft, gefrustreerd, liefdevol, en zowel hulpeloos, trots als verbaasd doen voelen dat je dit gekke kind hebt gemaakt, dat je net zo veel over de wereld leert als je aan jouw kind kunt leren.

Jouw toekomstige kind zal van je houden, ongeacht wat er zich in je leven afspeelt. Het kan je kind niets schelen of dit het perfecte moment in je loopbaan is, of je het perfecte huis hebt of het perfecte leven. Het zal trots op je zijn, tegen je rebelleren en hoe dan ook zich ontwikkelen tot een compleet menselijk wezen. Dus of je kinderen volgens schema komen of als een onverwachte verrassing, er zijn miljoenen manieren om er het perfecte moment van te maken. Maakt je geen zorgen. Je kunt het!

Terug naar blog